Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2018 21:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nestiskl spoušť a smrtelný náboj nevystřelil, ale i tak ho odsoudili za vraždu. Teprve 18letý Lakeith dostal 65 let za mřížemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozsudek soudu vyvolal na internetu vlnu kontroverze.

Za vraždu obvykle lidé putují do vězení na dlouhá léta. Úmyslné zbavení života druhého člověka je jedním z nejzávažnějších zločinů a v souvislosti s vraždou momentálně v médiích rezonuje i případ ze Spojených států amerických. Lakeithovi Smithovi bylo v roce 2015 teprve 15 let.

Společně se svými šesti kamarády se vydal vykrást dva domy ve městě Milbrook ve státě Alabama, ale celá krádež dopadla tragicky. Po příjezdu policejní hlídky začala přestřelka a jednou z hlavních postav v ní byl i Lakeithův kamarád A'Donte Washington. Bylo mu tehdy pouhých 16 let a po policistech okamžitě střílel se svou zbraní, jenže policista po čtyřech přesně mířených ranách chlapce zabil.


Lakeith pak skončil v poutech a při stíhání ho oficiálně vnímali jako dospělého, což ovlivnilo i výši trestu. Nejkontroverznější součást rozsudku se však týká obvinění z vraždy. Místní zákony přenášejí za část zločinů trestní odpovědnost na komplice, a tak byl Lakeith Smith odsouzen nejen na 15 let za vloupání a 10 plus 10 let za krádeže, ale i na 30 let za vraždu. Zákony definují, že Lakeith byl trestně odpovědný za činy vedoucí k smrti Washingtona, a tak za ně bude muset i pykat.

Obhájkyně dnes rozsudek pro 18letého chlapce odmítla slovy, že její klient přece nevystřelil ze žádné zbraně a ani nestiskl spoušť, a tak není důvod, proč by měl být odsouzen i za vraždu. Nakonec do vězení poputuje na dlouhých 65 let, protože tresty se mu budou sčítat a o podmíněné propuštění by mohl žádat až za 20 či 25 let.


Domů
Sdílet
Diskuse