Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2018 15:59
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Požírá auta, ničí domy a stříká ze zahrady. Láva na Havaji způsobuje katastrofické škody

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na Havaji ničí láva vše, co jí přijde do cesty.

Na Havaji bys mohl narazit na několik více či méně aktivních sopek. Jednou z nejaktivnějších na světě je i Kilauea, která se v posledních dnech pravidelně objevuje v médiích. Sopka začala svoji aktivitu již v roce 1983 a od té doby bez větších přestávek straší místní obyvatele. Kilauea tentokrát nevybuchla v pravém slova smyslu, ale v posledních měsících se v jejím nitru hromadil tlak, a proto 3. května přišel moment, kdy se láva začala vylévat.

V pátek způsobila sopečná aktivita i zemětřesení o magnitudě 6,9 a láva nepolevuje ve svém posunu vpřed. Místní obyvatelé přirovnali zvuk vytékání lávy k motorům letadla, odborníci přirovnali rychlost lávy k rychlosti pohybu želvy. Zatímco želva je pro lidský majetek neškodná, láva na Havaji už zničila více než 30 domů a ve fascinujícím videu pohltila i auto. 

Pomalu teče po silnicích i zahradách a na internetu se již objevilo video z pozemku jednoho obyvatele, který se narychlo vrátil pro pár věcí, i když evakuace už proběhla. Nemohl věřit vlastním očím při pohledu na prostor za svým plotem, protože láva tam vystřikovala do výšky několika metrů. Záběry z helikoptéry pak nádherně zachytily, jak rychle se láva začala rozprostírat a momentálně pokrývá desítky tisíc metrů čtverečních, z čehož se bude Havaj vzpamatovávat ještě dlouhou dobu.

Síle lávy nedokázal odolat ani automobil

 

Pohled z ptačí perspektivy ukazuje magický vzhled lávy

 

Přímo z kráteru láva nevystřikuje, spíš jen vytéká

 

Člověk dokáže objevit stříkající lávu i ve vlastní zahradě

 

Láva nezaostává ani po rychlostní stránce

Domů
Sdílet
Diskuse