Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. června 2018 17:43
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

České pobočky Lidlu přestanou prodávat vejce z klecových chovů

ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Vejce jen od šťastných slepic.

Lidl v České republice omezí prodej vajec z klecových chovů a zavázal se, že do roku 2025 s ním úplně skončí. Chce dát dostatek času dodavatelům, aby se na změnu připravili. V současné době totiž není možné pokrýt poptávku vajec bezklecovými chovy.

„Rozhodnutí opustit prodej vajec z klecových chovů jde ruku v ruce s naší snahou o vysokou kvalitu prodávaných potravin. Jako jeden z největších obchodníků na trhu přitom máme možnost ovlivnit způsob, jakým jsou suroviny pro potraviny získávány, řekl jednatel společnosti Lidl Michal Farník.

České pobočky Lidlu přestanou prodávat vejce z klecových chovů
Zdroj: MB298/Wikimedia Commons

Česká televize nedávno odvysílala reportáž o chovech v ČR, kde ukázali podmínky v těchto zařízeních s klecemi. Slepice jsou tu namačkané na sobě, nemocné, ztrápené a stojící mezi tlejícími těly ostatních mrtvých zvířat. Reportáž vzbudila mnohé ohlasy, mluvčí takovýchto provozoven označili záběry za falešné. Dobrého zacházení se dostává slepicích v bio chovech a na farmách, ale i v halách mají dostatek prostoru, možnost přirozeného chování a denní světlo. 

Doporučeno
Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům 24. ledna 2024 8:00

„Vejce jsou pak v našich prodejnách nejen surovinou, ale i konečným prodávaným výrobkem. Snaha o udržitelný způsob chovu slepic a jejich životní podmínky je tedy na místě, dodává Farník.

Pokud chceš přestat podporovat takovéto chování ke zvířatům, stačí sledovat kód, který je natištěn na každém vejci. Bývá na nich napsáno něco takového: 3 CZ 4321, přičemž první číslo určuje právě původ produktu.

0 – vejce z ekologického chovu

1 – vejce z volného chovu 

2 – vejce z halového chovu

3 – vejce z klecového chovu

K radikální změně doženě společnosti s klecovými chovy jedině zrušení smluv ze strany supermarketů, uvidíme tedy, jestli se k tomuto stanovisku řetězce Lidl a Tesco připojí i další společnosti jako Albert, Billa, Globus, Kaufland a další. 

Domů
Sdílet
Diskuse