Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. července 2022 14:30
Čas čtení 4:48
Ema Stanovská

Jsi introvert, extrovert nebo ambivert? Zjistíš to podle těchto znaků

DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Prozkoumali jsme, které základní rysy odlišují extroverty od introvertů, co vystihuje ambiverty a jak rozdělují typy osobnosti současní teoretici.

Proč jsou lidé navzájem tak odlišní a co formuje naši osobnost? Vědci se stále neshodli na tom, do jaké míry se na tom podílejí naše zděděné charakterové rysy, temperament a okolí, ve kterém člověk vyrůstá.

Na základní typy osobnosti člověka, tedy extrovert a introvert, poukázal poprvé na začátku 20. století psychoterapeut a lékař Carl Gustav Jung. 

Podle těchto teorií je introvert člověk, jehož zájem je obecně zaměřen dovnitř na své vlastní pocity a myšlenky, přičemž pozornost extroverta se zaměřuje na jiné lidi a vnější svět. 

jung
Zdroj: Getty Images/Bettmann

Tuto typologii však dnes mnozí psychologové považují za příliš zjednodušenou, protože téměř nikoho nelze přesně popsat jako úplného introverta nebo extroverta –⁠ proto někteří psychologové operují i s poměrně novým pojmem ambivert. 

Prozkoumali jsme, které základní rysy odlišují extroverty od introvertů, co vystihuje ambiverty, jaké další způsoby typologie osobností známe a také to, do jaké míry můžeme ovlivnit své zděděné charakterové rysy. 

Doporučeno
Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál 14. května 2024 11:30

V Refresheru ti přinášíme články z oblasti zdraví a psychologie. Dáváme prostor odborníkům a využíváme relevantní zdroje. Pokud nás v tom chceš podpořit, staň se členem klubu Refresher+. Podobné články najdeš pod tématem duševní zdraví.

Ostražití introverti

Podle Junga je typický introvert plachý, rezervovaný a mívá problém přizpůsobovat se sociálním situacím. Pro introvertní osobnost je typická introspekce, nadměrné snění, pečlivé zvažování úvah před přijetím rozhodnutí a tendence stáhnout se ve stresových situacích.

Vnitřní svět introverta je pro něj natolik naplňující, živý a komplexní, že ten vnější ho spíše otravuje. Proto se zdá, že introvert se neustále brání před vnějším světem, drží se dál od vnějších událostí, cítí se osamělý a ztracený ve společnosti většího počtu lidí. 

Tento typ osobnosti může často působit neohrabaně a tvrdohlavě. Často je to proto, že vnější svět mu připadá příliš zahlcující a panovačný. Jeho největší kvality znají jen ti nejbližší, vysvětluje Jung v popisu psychologických typů.

Tyto typy osobnosti mají rády stálost, preferují známé prostředí a činnosti, mají pár dobrých přátel (svůj okruh lidí si vybírají mnohem ostražitěji než extroverti), dají přednost tichu před velkou párty, rádi diskutují a komunikují o věcech do hloubky. Potřebují čas na sebe, své zájmy, na přemýšlení. Důležitá je pro ně nezávislost a prostor realizovat se podle svých představ.

V pracovním prostředí introverti upřednostňují ticho, zaměřují se na detaily, rádi přemýšlejí předtím, než začnou jednat, a tvrdě na sobě pracují. 

žena, tieň, samota, domov,
Zdroj: Unsplash.com

Introverti jsou většinou dobří posluchači, pozorní, empatičtí, trpěliví, klidní, přemýšliví a soustředění lidé. Jejich nevýhodou je, že se „unaví“, pokud jsou dlouho ve společnosti jiných lidí, případně středem pozornosti, či dokonce lídry ve skupině. To jim moc nesedí, protože si při tom „vybíjejí baterie“.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 55591 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda je pravda, že každý introvert je plachý.
  • Jaká povolání jsou ideální pro tyto typy osobnosti.
  • Proč extroverti potřebují více pozornosti a uznání.
  • Jaké negativní rysy převládají u introvertů a extrovertů.
  • Co charakterizuje ambiverta.
  • Co ti může pomoci lépe pochopit tvůj osobnostní protipól (v osobě nadřízeného, partnera a podobně).
Domů
Sdílet
Diskuse