Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2018 16:33
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Aktivisté si utahují z ruských zákonů proti homosexualitě. Zakázanou duhovou vlajku vytvořili díky fotbalovým dresům

SPORT
Uložit Uložené

Duhová vlajka si našla cestu do Ruska i přes zákaz.

Komunita LGBT lidí v Rusku žije již dlouhá léta ve strachu. Rusko v minulosti přijalo zákon o tom, že mezi mládeží se nesmí šířit homosexuální propaganda. Duhové vlajky či držení za ruku nepřichází pro homosexuály v ruských ulicích v úvahu a na internetu se objevila mnohá videa reakcí veřejnosti a policie, která neváhá použít násilí.

U příležitosti mistrovství světa ve fotbale si proto španělská federace pro práva této komunity s názvem FELGTB řekla, že pokud ruská vláda zakazuje duhové vlajky, svou vlastní si vytvoří pomocí fotbalových dresů. Spojila se s reklamní agenturou LOLA MullenLowe a pustili se do práce. Šest dobrovolníků ze Španělska, Holandska, Brazílie, Mexika, Argentiny a Kolumbie si na sebe hrdě obléklo národní dresy a vydalo se poznávat krásy ruského hlavního města.


Při správném postavení barevné dresy vytvořily právě duhovou vlajku a dobrovolníci neváhali poukázat na otřesné zacházení s LGBT lidmi v Rusku i přímo před místními policejními složkami. Na jedné z fotografií policista jen nechápavě kouká na skupinku, která pózuje fotografovi, ale nijak zasáhnout nemůže.

Dobrovolníci zároveň zemi opustili předtím, než celá kampaň zasáhla média, protože strach z vládního zásahu existoval i přesto, že parta neudělala nic špatného. Internet si iniciativu rychle zamiloval a fotky se šíří rychleji, než by možná agentura čekala, takže projekt musíme označit za úspěšný.

Kampaň dostala i výmluvné video

Domů
Sdílet
Diskuse