Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2018 10:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Hitlerova osobní zubařka prožila peklo na zemi. Identifikovala chrup mrtvého Führera, ale nakonec téměř zemřela v gulagu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sovětskému svazu získala důkaz o Hitlerově smrti, přesto skončila v pracovním táboře.

Druhá světová válka v sobě skrývá množství fascinujících příběhů, i když mnohým nechybí krutost či bezcitnost. Oběma ústředním postavám – Stalinovi i Hitlerovi, chyběla elementární lidskost. Dá se tedy očekávat, že příběh Hitlerovy zubařky, v němž oba vystupují, bude plný utrpení. Ubohá Hitlerova zubařka přitom pomohla oběma stranám, jak jen mohla, přesto skončila v ruském gulagu.

Dva dny poté, co Hitler spáchal sebevraždu, našli sovětští důstojníci jeho tělo. Stalin však potřeboval ten největší možný důkaz. Důstojníci tedy vzali Hitlerův chrup. Podle informací předkladatelky Eleny Rževskajy, které bylo při dobytí Berlína jen 25 let a při celé situaci osobně byla, uložili důstojníci chrup do laciné šperkovnice. Bylo však třeba najít Hitlerova osobního zubaře, aby chrup identifikoval.

O Führerovy zuby se starala Käthe Heusermann, asistetnka jeho lékaře Huga Blaschkeho. Ten však už dávno zmizel a Sověti museli vyvinout obrovské úsilí, aby se k zubařce dopátrali. Nakonec ji zradil jiný vyhnaný lékař, který Sověty poslal přímo k ní. Důstojníci ji donutili identifikovat Hitlerův chrup. Po chvíli, co ho měla v rukou, si byla opravdu jistá, že jde o zuby obávaného říšského vládce.

Hitlerova osobní zubařka prožila peklo na zemi. Identifikovala chrup mrtvého Führera, ale nakonec téměř zemřela v gulagu
Zdroj: Alexander Voronzow

Stalin ji nechal tajně převést do Sovětského svazu, kde byla okamžitě převezena do gulagu. Jak později zjistila překladatelka, Stalin měl zákeřný plán. Obyvatele SSSR totiž chtěl poštvat proti Západnímu Německu. Informaci o Hitlerově smrti tak nezveřejnil a měl v plánu dělat z Německa úhlavního nepřítele i nadále. O mlčení zubařky se postaral právě gulag. Původně měla být v pracovním táboře jen šest let, nakonec se z něj dostala až v roce 1955, kdy už byl Stalin dávno mrtvý.

Zpět
Sdílet
Diskuse