Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. srpna 2018 15:22
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vyčerpali jsme zásoby na rok 2018. Lidstvo ničí planetu čím dál rychleji

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

K Zemi jsme čím dál, tím víc bezohlednější.

Není žádným tajemstvím, že se lidstvo k planetě nechová nejlépe a potvrzují to i všemožné statistiky a čísla. Jednou z nejvarovnějších i nejzajímavějších je den, kdy lidstvo vyčerpá zásoby Země pro daný rok. Abychom mohli udržitelně fungovat donekonečna, můžeme spotřebovat jen určité množství zdrojů ročně.

Dneškem jsme však překonali hranici určenou pro rok 2018, a to už prvního srpna, jen sedm měsíců po začátku roku. Dostali jsme se tak jen něco za polovinu. Takzvaný Earth Overshoot Day v podstatě určuje, jak moc vysáváme Zem bez vnímání toho, že se její zdroje nějakou dobu obnovují a takovým tempem nám velmi dlouho nevydrží. Zdroje planety totiž využíváme 1,7krát rychleji, než bychom měli. 

A protože lidstvo je vůči planetě čím dál méně ohleduplné, den vypotřebování našich zásob pro daný rok nastává dříve a dříve. Loni to bylo 2. srpna, v roce 2000 to bylo 1. listopadu. Pro srovnání, v roce 1970 den připadl až na 29. prosince.

Vyčerpali jsme zásoby na rok 2018. Lidstvo ničí planetu čím dál rychleji
Zdroj: Andreas Praefcke
Domů
Sdílet
Diskuse