Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2018 13:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Novinový článek varoval před globálním oteplováním už před 106 lety

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Novozélandské noviny před zkázou varovaly už v roce 1912.

Globální oteplování dnes lidé vnímají velmi vážně. Jde přece o velký problém, který ohrožuje existenci lidstva a měli bychom se k němu stavět zodpovědně. Na vznikající problémy lidé informovali už před více než sto lety, když ještě důkazy ani zdaleka nebyly tak očividné.

Na internet se totiž vyvalily naskenované noviny Rodney and Otamatea Times, Waitemata and Kaipara Gazette ze dne 14. srpna 1912. Právě v jednom krátkém sloupečku se nachází varovná zpráva.

 Pece celého světa už nyní spálí přibližně dvě miliardy tun uhlí ročně. Spolu s kyslíkem se tak vytvoří asi sedm miliard tun oxidu uhličitého ročně, který skončí v naší atmosféře. Kvůli tomuto se v atmosféře tvoří efektivní vrstva, kvůli čemuž stoupá teplota Země. Za pár století tento problém budeme muset řešit.

Lidská produkce se však od té doby rapidně navýšila, problémy spojené se skleníkovým efektem musíme řešit již dnes a mnoho času nám už opravdu nezbývá. Krátká zpráva v novinách však na vše informovala už před stoletím.

Novinový článek varoval před globálním oteplováním už před 106 lety
Domů
Sdílet
Diskuse