Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2018 11:23
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Největší streamer vydělá i přes 10 milionů korun měsíčně. Kolik peněz získávají ti, které sledujeme online?

TECH
Uložit Uložené

Na Twitchi nebo YouTube se lidé vůbec nemají špatně.

Kolem youtuberů a streamerů vládne mnoho kontroverze a část z ní plyne i z tajemství o jejich výdělcích. Za peníze totiž mohou v konečném důsledku vděčit (kromě vlastní šikovnosti) jen samotným divákům.

A to díky zhlédnutí reklam, spolupráci s různými značkami nebo třeba finančním darům. Jak v novém videu vysvětluje jeden z 10 nejsledovanějších streamerů na Twitchi Disguised Toast, který hraje zejména Hearthstone, ti nejlepší tvůrci online obsahu se vůbec nemají špatně.

Samotný Toast si za měsíc vydělá jen díky funkci Odebírat několik tisíc dolarů. Z každého pětidolarového poplatku si Twitch bere 50 %, v případě větších streamerů dostávají tvůrci až 70 %.

Když započítáme sponzorský obsah, zhlédnutí reklam nebo přímé posílání peněz od fanoušků, tak se Toast i bez partnerství s lehkostí vyšplhá na asi 20 000 dolarů každý měsíc. A myslet je třeba i na příjmy z YouTube, většina streamerů je totiž aktivní i na této platformě.

Ani zdaleka ho však nemůžeme srovnávat s těmi největšími streamery. Na prvním místě se již delší dobu nachází Ninja, který jen díky odběratelům na Twitchi získává přibližně 423 000 dolarů měsíčně. Připočtěme zaplacené streamy a jiné příjmy a určitě překročíme i půl milionu (10,8 milionu korun).

Při takových číslech je na streamery vyvíjen obrovský tlak a také jeden den bez streamu znamená červená čísla. Ninja si během svého vrcholu dovolil dvoudenní přestávku a trestem mu byla ztráta 40 000 odběratelů.

Domů
Sdílet
Diskuse