Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2018 15:03
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 letošních filmů, které média ignorují, ale diváky posadí na zadek

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nabízíme pohled na kalendář do konce roku. Jaké zajímavé kousky nás ještě čekají?

Dnes je to už potřetí tento rok, co publikujeme podobný článek. I tentokrát se v něm zaměříme na počiny méně známé, případně nezávislé, artové či jen takové, které u nás v kinech neuvidíte. Mají přitom buď skvělé herecké obsazení, renomované tvůrce nebo úžasné recenze.

První a druhou část této „série“ naleznete zde a zde. Tak schválně, kolik z těch filmů dopadlo na jedničku, a které až tak neoslnily. Kolik z nich jste viděli?

1.  Mary Queen of Scots

V historickém dramatu Mary Queen of Scots se podíváme na větší část ze života Marie Stuartovny. Ta se jako 16letá stala královnou Francie, ale dva roky na to ovdověla. Navzdory nátlakům se odmítla znovu vdát a její kroky vedly do rodného Skotska. Píše se rok 1561 a Anglii i Skotsku vládne Alžběta I. (Margot Robbie) z dynastie Tudorovců, pro kterou se stává Marie nemalou hrozbou.

Jejich počáteční přátelství vede postupem času ke stále vyhrocenějším konfliktům a v konečném důsledku i k porážce jedné z panovnic. Poprava Marie Stuartovny, kterou podepsala samotná Alžběta I., znamenala pád mýtu o nedotknutelnosti panovníka. I proto byl později popraven Ludvík XVI. a jeho manželka Marie Antoinetta. Připravte se na Margot Robbie tak, jak jste ji ještě neviděli.

Kromě Margot Robbie a talentované Saoirse Ronan se ve filmu objeví i Guy Pearce (Memento), Jack Lowden (Dunkirk), Joe Alwyn (The Sense of an Ending), Gemma Chan (Captain Marvel) Martin Compston (Sweet Sixteen), James McArdle (Star Wars: The Force Awakens) a další. Za režií filmu stojí Josie Rourke a scénář napsal Beau Willimon (nominace na Oscara za drama The Ides of March a nominace na Emmy za seriál House of Cards).

 2. The Favourite

Řecký režisér Yorgos Lanthimos je známý svými znepokojivými, temně humornými a absurdními filmy jako The Lobster či Killing of a Sacred Deer. Ve svém nejnovějším kousku The Favourite se přenese až do 18. století.

Anglie je ve válce s Francií a královna Anne (Olivia Colman) nechává za sebe řídit zemi svou blízkou přítelkyni Lady Sarah (Rachel Weisz). Když přichází nová služka Abigail (Emma Stone), Sarah si ji bere pod svou ochranu a mladá Abigail vidí možnost vrátit se ke svým aristokratickým kořenům.

Jak se jejich přátelství rozvíjí, rostou i ambice mladé služky. A s těmi, kdo jí přijdou do cesty, nehodlá zacházet v rukavičkách. Z dalších herců se objeví i Nicholas Hoult, Joe Alwyn či Mark Gatiss.


3. If Bale Street Could Talk

If Beale Street Could Talk diváky zavede do tvrdého prostředí Harlemu (New York), kde jim představí Tish (Kiki Layne) a jejího neprávem odsouzeného partnera Fonnyho (Stephan James). Příběh filmu vychází z knižní předlohy Jamese Baldwina, v níž se teple 19letá Afroameričanka musí poprat za vysvobození milované osoby a zároveň zvládnout své první těhotenství.

Jak se k této problematické situaci postaví jejich rodiny a jaké události předcházely nespravedlivému uvěznění Fonnyho ti ukáže už samotný trailer. Námět sice lze jen stěží označit za originální, ale citlivou a sympatickou formou podávaný materiál z upoutávky vůbec nepůsobí špatným dojmem.

 

4. Apostle

Málokdy se stává, že tentýž film rozebíráme ve dvou různých článcích ve stejný den. Apostle od Garetha Evanse, režiséra obou dílů The Raid, si to však zaslouží. Skvělý horor s prvky akce a množstvím napětí je přesně to, co Netflix potřebuje. Kvalitní žánrovka. Více vám už ale řekne kolega Dušan ve své čerstvé recenzi zde. Pokud se na ni ale potřebujete navnadit, podívejte se na trailer, kterému brutalita a strach nejsou cizí.


5. The Hate U Give

Více než dvouhodinové drama z afroamerického prostředí vypráví o Starr. Ta spatří, jak jejího nejlepšího kamaráda Khalila z dětství zastřelí policejní důstojník. Začne na ni tlačit celá komunita i okolí a Starr se musí rozhodnout, co udělat. Zjistit, co je správné, však nebude jednoduché.

Snímek si ze zahraničí odnesl skvělé ohlasy. Zejména v USA je nesmírně oblíbený, což vzhledem k tématu není překvapivé. My však věříme, že půjde o citlivý pohled na tragické události očima dítěte, od kterého se vyžaduje nemožné.


6. Roma

Alfonso Cuarón má za sebou parádní filmy jako Mexická jízda, Gravitace či Potomci lidí. Na jeho nejnovější film jsme si museli počkat celých pět let. Zdá se však, že čekání se vyplatilo. Ve svém nejnovějším dramatu Roma nás kultovní režisér zavede do 70. let a vypráví nám příběh rodiny ze střední vrstvy, která žije v Mexiku.

V hlavních rolích uvidíme Yalitzu Aparicio, Marinu de Tavira, Diega Cortina Autreya, Carlose Peralta a Marca Grafa. Za kameru se tentokrát posadil samotný Alfonso Cuarón, kterému podal pomocnou ruku Galo Olivares (snad se génius Lubezki neurazil).

Recenze z celého světa hovoří o brilantním filmu, který by bez Netflixu nemohl vůbec vzniknout. Trailer slibující černobílý hluboký příběh je zase příslibem, že Cuarón do toho vložil srdce.


7. Suspiria

Suspiria je remakem stejnojmenného „kultu“ Daria Argenta z roku 1977. Režii si tentokrát vzal na starosti Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) a my již dnes můžeme říci, že snímek patří k horkým hororovým želízkům tohoto roku. Guadagnino je totiž schopný režisér a trailer nás značně navnadil.

Navíc se můžeme těšit na skvělé obsazení, včetně Dakoty Johnson, Tildy Swinton, Mii Goth, Jessicy Harper a Chloë Grace Moretz. Film bude mít pořádně štědrou stopáž v podobě 152 minut, což je na horor nevídaná délka. Očividně nás čeká pořádně atmosférický a výtvarně působivý zážitek se skvělými herci.

Co se samotného příběhu týče, ten se zaměří na uměleckou režisérku (Tilda Swinton), mladou Američanku (Dakota Johnson) a truchlícího psychoterapeuta (Lutz Ebersdorf), kteří se zapletou do krvavé noční můry poté, co se kolem světoznámé taneční školy začne shromažďovat temnota.


8. Under the Silver Lake

Neobvyklý film Under the Silver Lake od Davida Roberta Mitchella je pozoruhodnou směsí různých žánrů. Máme tu mysteriózní thriller, surreální prvky, komedii i kriminální drama. Obsahově je to také pořádná všehochuť. Hlavním hrdinou je 33letý Sam (Andrew Garfield), který se pustí do pátrání po záhadně zmizelé krásné sousedce (Riley Keough).

Zaplétá se tak do stále více nepřehledné pavučiny, která ho zavede na odvrácenou stranu Los Angeles. V tomto snovém světě nachází podivná tajemství a konspirace, to vše skryté v popkultuře současné doby. Under the Silver Lake bude pro mnohé těžkým soustem, ale pokud máš slabost pro originální a nevšední díla či filmy Davida Lynche, mohl by sis přijít na své.

Mitchellův snímek je jiný, jde proti diváckým očekáváním a jeho smysl (pokud nějaký vůbec je) si budete muset dekódovat sami. Ale je to výborná zábava. Recenzi čekej v nejbližších měsících.


9. The Ballad of Buster Scruggs

Vzhledem k recenzím můžeme tvrdit, že Coenové zřejmě trefili do černého. Původně mělo jít o seriál od Netflixu se 6 díly. Nakonec se však rozhodlo, že se 6 příběhů spojí a vznikne celovečerní antologie. Ta nakonec bude mít snahu bojovat i o Oscary.

Je možné, že Coenové všech 6 příběhů nějakým způsobem propojí, to se však jen tak nedozvíme. A pokud ne, vůbec to nebude vadit. Hlavně, ať se všechny podaří. Popis jednotlivých epizod jsme vám nabídli tady.


10. Mid90s

Herec Jonah Hill, kterého v současnosti můžeme vidět například v seriálu Maniac, se posadil na režisérskou židli a natočil dramedy Mid90s (dle vlastního scénáře). A zdá se, že se z jeho nenápadného snímku vyklubala velká pecka. Tedy, pokud můžeme důvěřovat zahraničním kritikům z festivalů. O čem ale Hillův debut bude?

Hlavním hrdinou příběhu je 13letý Stevie (Sunny Suljic aka Atreus z God of War), který žije v Los Angeles 90. let. S rodinou nemá právě harmonický vztah, takže hodně času tráví na ulici se skateboardem a se svými kamarády a prožívá typické radosti i starosti začínající puberty.

Ve snímku si zahrají i Lucas Hedges, Katherine Waterston, Na-kel Smith, Olan Prenatt či Ryder Mclaughlin. Pokud máte chuť na pořádnou dávku nostalgie, tento film by vás měl uspokojit.

Samozřejmě, toto není žádná ultimátní desítka nejzajímavějších neznámých filmů premiérujících do konce roku. Bohužel, kromě Under the Silver Lake z nich letos neuvidíme v kinech ani jeden. The Favourite a Mary Queen of Scots však do našich kin zavítají alespoň v příštím roce.

Pokud vám to však stále nestačí, těšit se můžete i na dramata jako Boy Erased, Awaken, Climax od Gaspara Noeho či Beautiful Boy. Zaujmout může i westernovka The Sister Brothers v hlavních rolích s takovými herci jako Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal či Riz Ahmed.

Domů
Sdílet
Diskuse