Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2018 10:54
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Microsoft > Apple: Výrobce iPhonů už není nejhodnotnější společností

TECH
Uložit Uložené

Kalifornská společnost za poslední měsíce přišla o část své hodnoty.

Souboj o nejhodnotnější americkou společnost nabral nový dech. Zřejmě si vzpomínáš na zprávy staré měsíců, kdy Apple poprvé pokořilo hranici 1 bilionu a zhodnotilo svůj titul nejhodnotnější společnosti ve Spojených státech amerických, jenže současná situace na trhu posílá kalifornskou firmu hlouběji a hlouběji.

Hodnota akcií Apple dosahovala před dvěma měsíci více než 1,12 bilionu dolarů, avšak americká vláda pak ohlásila několik tarifů na materiály a výrobky, které Apple využívá i při výrobě svých zařízení.

Nepomohl mu ani pomalejší start prodeje nových smartphonů, což podtrhuje fakt, že společnost musela omezit výrobu iPhonu XS a XS Max, zatímco opět obnovila výrobu starého iPhonu X.


V pondělí proto Apple přeskočil odvěký rival. Do čela pomyslných závodů o nejhodnotnější americkou firmu se dostal Microsoft. Microsoftu se podařilo Apple přeskočit po dlouhých 8 letech, ale první příčku si nedokázal udržet příliš dlouho.

Hodnota akcií kalifornské společnosti spadla, a tak Microsoftu stačila hodnota 812 miliard na to, aby se přesunul na první místo. Situace se změnila na konci dne, kdy Apple opět trůnil na vrchu s hodnotou 825 miliard dolarů.

Už jen samotný fakt, že Microsoft dosáhl větší hodnoty než Apple naposledy v roce 2010, podtrhuje slabší výkon akciové burzy. Jen v říjnu přitom burza Nasdaq plošně ztratila přibližně 12 procent své hodnoty.

Momentálně dosahuje hodnota Microsoftu zhruba 791,5 miliardy, na druhé straně Apple si udržuje mírný náskok s hodnotou 817 miliard dolarů. Americká vláda však opět debatuje o nových tarifech, a tak se může situace v žebříčku brzy opět obrátit.

Domů
Sdílet
Diskuse