Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2018 13:12
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Veganství se začíná podílet na zvýšení podvýživy ve vyspělých zemích

ZAJÍMAVOSTI VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Veganství nemusí být nutně zlé, musí se nad ním však pořádně přemýšlet.

Nedostatek živin v těle trápí více než 2 miliardy lidí na planetě. To způsobuje, že se lidem nedostává potřebného množství látek, které lidské tělo vyžaduje, jako například vitamíny a minerály. Nový pohled na vzrůstající podvýživu přinesl magazín The Conversation.

Tento problém nemusí být na první pohled vidět. Nicméně projevit se může s odstupem času, například v neschopnosti odolávat nemocem, tvorbě psychických onemocnění nebo dokonce může způsobit smrt.

Veganství se začíná podílet na zvýšení podvýživy ve vyspělích zemích
Veganství se začíná podílet na zvýšení podvýživy ve vyspělích zemích Zdroj: Flickr.com

Nejčastěji se jedná o nedostatek vápníku, draslíku nebo vitamínů A, D a E.

Ještě donedávna byl toto problém převážně v rozvojových zemích, nyní se však objevuje i v zemích, které jsou na tom ekonomicky dobře, jako Spojené státy americké nebo státy v Evropě.

Veganství

Na tomto problému se značně podílí i veganství, tento trend stravování v posledních letech raketově vzrostl napříč světem. Velmi často ale lidé pouze bezmyšlenkovitě vyloučí veškeré živočišné potraviny a nahradí je těmi veganskými, které jim však bez správného naplánování nedodají stejný obsah živin.

Veganství se začíná podílet na zvýšení podvýživy ve vyspělích zemích
Veganství se začíná podílet na zvýšení podvýživy ve vyspělích zemích Zdroj: Pixabay.com

U takovýchto veganů jsou následně po delším užívání často hlášeny problémy s nedostatkem vápníku a vitamínu D. To má za následek řídnutí kostí a s tím je spojený zvyšující se počet zlomenin.

Dalším nedostatkem je i jód nebo vitamín B12. Právě ten může způsobovat nenávratné poškození nervů v těle nebo dokonce srdečních onemocnění.

Řešením je správné naplánování stravy tak, aby obsahovala veškeré potřebné živiny, které lze případně dohnat doplňky stravy.

Domů
Sdílet
Diskuse