Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2019 10:10
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

10 úžasných filmových hrdinek, které jsou příkladem ženské houževnatosti a síly

10 úžasných filmových hrdinek, které jsou příkladem ženské houževnatosti a síly
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Ke svátku všech žen jsme se ve Filmkultu rozhodli vybrat desítku jedinečných ženských hrdinek.

Osmého března slavíme Mezinárodní den žen. Právě z toho důvodu naše redakce vybrala deset filmových ženských hrdinek, které jsou symbolem nezdolatelnosti a bojeschopnosti.

Výběr nebyl ale vůbec lehký a mnohé nezapomenutelné ženské postavy se do užšího seznamu bohužel nevešly. Specifickou kapitolu při vybírání hrály zejména matky (Leia Organ, Beatrix Kiddo a podobně), kterým se od nás dostane samostatného článku, a proto je v níže přiloženém seznamu určitě nehledej.

10 výnimočné silných filmových hrdiniek, ktoré sú príkladom ženskej húževnatosti
10 výnimočné silných filmových hrdiniek, ktoré sú príkladom ženskej húževnatosti Zdroj: Warner Bros. Pictures / Roadshow Films

Lisbeth Salander

Postavu Lisbeth Salander od švédského spisovatele Stiega Larssona ve filmové sérii The Girl with the Dragon Tattoo ztvárnilo několik hereček (Noomi Rapace, Tehilla Blad, Rooney Mara, Claire Foy). V případě hackerky Lisbeth Salander je jedna věc jistá – nikdy nepatřila mezi slušné holčičky.

Její povaha, drsný postoj a bisexualita ji odjakživa odlišovali od většiny ženských filmových hrdinek. Loňskou část s názvem The Girl in the Spider's Web v hlavní roli s Lisbeth Salander jsme recenzovali i na našem portálu.


Captain Marvel

Brie Larson ztvárňující Carol Danvers, nebo tedy Captain Marvel, je čerstvým a velmi výrazným přírůstkem do síně mocných ženských hrdinek. Unikátnost Captain Marvel spočívá zejména v tom, že její postava je úplně první vedoucí superhrdinkou v rámci Marvel Cinematic Universe (MCU), čímž přímo konkuruje Wonder Woman od DC.

Tvůrci z Marvelu bývá Captain Marvel označována za nejmocnější superhrdinku, která byla v dosud promítaných marvelovkách představena, o čemž tě mohla přesvědčit i během včerejší filmové premiéry.


Alice

Záhadná společnost Umbrella při svých pokusech vypustila nebezpečný virus, který udělal z lidí zombie. V první části akční hororové série Resident Evil se bojovná Alice pokoušela hrozbu zastavit ihned při jejím vzniku.

Ukrajinka Mila Jovovich se v očích (zejména mužských diváků) zapsala skvělým sci-fi Pátý element, kde si zahrála po boku Bruce Willise, ale právě její role v populární sérii Resident Evil byla tou, která jí udělala celosvětové jméno.

Éowyn

Geniální J.R.R. Tolkien se postaral o stvoření knižní Středozemě, Peter Jackson o její převedení na filmové plátno (trilogie Pán Prstenů a Hobit) a Miranda Otto o ztvárnění nebojácné Éowyn, neteře krále Rohanu Théodena.

Pán Prstenů od Petera Jacksona ukázal filmovým diváků svět mužských hrdinů, kteří se o své zásluhy se ženami v uvozovkách „příliš nedělili“. Právě Éowyn ale tvořila výjimku, která se vzepřela patriarchátu, naskočila na koně a cválala směrem k rozhodující a osudové bitvě o Středozem. K bitvě o Minas Tirith.


Thelma Dickinson / Louise Sawyer

Susan Sarandon a Geena Davis nám počátkem 90. let minulého století představily dvojici kultovních postav Thelo a Louise. Tyto dvě dívky jednoho dne ukázaly prostředník svým příšerným manželům, a společně se vydaly na skutečně pozoruhodný road-trip.

Hlavní hrdinky během svého výletu ale porušily zákon a i když je většina diváků navzdory tomuto činu vnímala jako morálně nevinné, policie na jejich činy přihlížela jinak. I kvůli vzniklé situaci musely spojit své síly a vydat se za hranice Ameriky směrem do Mexika.


Ellen Ripley

V roce 1979 slavný Ridley Scott natočil kultovní hororové sci-fi Vetřelec, kde si hlavní roli mimo vražedných mimozemšťanů střihla talentovaná Sigourney Weaver. Ta ve filmu zosobňovala jednu z nejtvrdších ženských hrdinek v historii kinematografie. O tom není žádných pochyb.

Statečná Ellen Ripleyová se v legendárním snímku ukázala být schopnější a ráznější bojovnicí, než jakýkoli na plátně představený chlap. A kdybychom si měli zvolit, zda se proti nám postaví horda nebezpečných vetřelců, nebo Ripleyová s obrovským dělem v ruce, zřejmě bychom zkusili své šance s první možností.

Trinity

Sestry Wachowské mají na svém kontě drama Atlas mraků, sportovního Speed Racera, ale zejména trilogii Matrix. Ta započala na přelomu 21. století a zanechala za sebou nezapomenutelnou stopu v rámci sci-fi a akčního žánru.

Hlavní mužskou postavu Nea ve filmu ztvárnil sympaťák Keanu Reeves a role jeho bojeschopné kolegyně se ujala Kanaďanka Carrie-Anne Moss. Na její latexovou kombinézu, stylové brýle, bláznivou jízdu na motorce a špičkové bojové schopnosti se jednoduše nedá zapomenout.


Furiosa

Série s Mad Maxem byla vždy soustředěna na hlavního mužského hrdinu, ale v roce 2015 se ve skvělém akčním snímku Mad Max: Fury Road po boku šíleného Maxe objevila Charlize Theron a její postava Furioso.

Ta se se svou zuřivostí a rázností bez problémů vyrovnala hereckému kolegovi Tomovi Hardymu (Max), se kterým společně rozdávali nepřátelům bolestné rány a nám předvedli vynikající akční jízdu. I proto doufáme, že se jednoho dne dočkáme stejně kvalitního pokračování. Tato možnost je ale aktuálně poměrně problematická.


Hermiona

Hermiona Grangerová z fantasy ságy o Harrym Potterovi byla kdysi snem každého druhého mladého chlapce a vzorem pro mnohé dívky. Její postava totiž zosobňovala krásu a zároveň výraznou schopnost postarat se o sebe (i své kamarády) ve všech náročných situacích.

Tam, kde Harry a Ron vědomostmi z bradavické školy čar a kouzel zaostávali, byla Hermiona vždy o několik kroků napřed. Je jisté, že bez její pomoci by to k porážce temného čaroděje Voldemorta hlavní trojka nikdy nedotáhla.


Maggie Fitzgerald

Uznávaný herec a režisér Clint Eastwood ve svém sportovním dramatu emotivním způsobem vykreslil život číšnice Maggie, která se dokázala za své cíle tvrdě poprat. A to nejen metaforicky, ale i doslova.

Její pozdější trenér Frankie, jehož ztvárnil samotný režisér Eastwood, zpočátku 30leté Maggie nevěřil, ale později v ní objevil pravého bojovného ducha. Sportovní drama Million Dollar Baby bylo za své kvality oceněno čtyřmi Oscary, přičemž jeden z nich získala hlavní herecká představitelka Hilary Swank. A nutno dodat, že opravdu zaslouženě.

 Mulan

K deseti výrazným ženským hrdinkám na bonusové místo přidáváme odvážnou Mulan, která svou povahou připomínala Aryu Stark z Game of Thrones. Mulan totiž nikdy neměla zájem o to, aby se stala poslušnou manželkou svého muže, ale naopak toužila po něčem, co nebylo pro dívky z její doby vůbec běžné – chtěla se stát bojovnicí.

V urputném boji proti rozmachu Hunů byla ale každá pomocná ruka vhodná a Mulan za krátkou dobu ukázala, že i když postrádala mužskou sílu, určitě jí nechyběly vlohy pro strategii a srdce odvážlivce.

Anketa:
Která z filmových hrdinek je tvou favoritkou?
Lisbeth Salander
Captain Marvel
Alice
Éowyn
Thelma Dickinson / Louise Sawyer
Ellen Ripley
Trinity
Furiosa
Hermiona
Maggie Fitzgerald
Mulan
Lisbeth Salander
5 %
40 Hlasů
Captain Marvel
9 %
76 Hlasů
Alice
6 %
47 Hlasů
Éowyn
8 %
69 Hlasů
Thelma Dickinson / Louise Sawyer
0 %
3 Hlasy
Ellen Ripley
17 %
139 Hlasů
Trinity
7 %
55 Hlasů
Furiosa
5 %
44 Hlasů
Hermiona
29 %
238 Hlasů
Maggie Fitzgerald
4 %
31 Hlasů
Mulan
9 %
74 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse