Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2019 19:54
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidé chtějí dělat z koček a psů vegany. Novodobý trend zvířata může ohrožovat na životě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Až 35 % vlastníků zvířat by bylo rádo, kdyby jejich miláčkové přešli na bezmasou stravu.

Není žádných pochyb o tom, že hlavní složkou jídelníčku psů či koček by mělo být maso, to však mnoha lidí nezastavilo před transformací denního menu svých domácích mazlíčků tak, aby neobsahovalo nic ze zvířete.

Přeměna zvířátek na vegany je stále populárnější. Studie s 3 673 respondenty z celého světa ukázala, že až 35 % vlastníků zvířat má zájem změnit svého domácího mazlíčka ve vegana.

U veganů byla vyšší šance, že mají podobné úmysly se svým zvířátkem. Ze skupiny respondentů tvořili 5,8 % a 78 % z nich podpořilo bezmasou dietu, přičemž 27 % veganů už svému pejskovi či kočce maso ani nepodávají. Našel se i jeden jediný vegetarián, který maso vyškrtl i pro zvíře.

Psi jsou takzvaní fakultativní masožravci, což znamená, že když je to nutné, technicky zvládnou jíst i jako býložravci. Kočky jsou však obligátní masožravci, bez masa tedy nejsou schopny vést zdravý život. Mít kočku s veganské dietou není dobrý nápad a může to výrazně ohrozit i její život.

Z 3 673 respondentů ve studii však přesto 11 z nich kočkám maso nedávalo. 48 nedávalo maso psům.

Ľudia chcú meniť mačky a psov na vegánov. Novodobý trend ich môže ohrozovať na živote
Ľudia chcú meniť mačky a psov na vegánov. Novodobý trend ich môže ohrozovať na živote Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse