Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2019 14:11
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, říká prezident amerického řetězce

GASTRO KFC
Uložit Uložené

Nad tím, jak zářná je budoucnost okolo rostlinné stravy, se zamýšlí už i potravinoví giganti – McDonald's a nově i KFC.

Veganský, vegetariánský, flexitariánský. Na tyto trhy, a zvláště poslední jmenovaný, se chtějí zaměřit už i ti největší potravinoví giganti. Fastfoodové řetězce, jakými je McDonald's a KFC, zajímají rostlinné náhražky masa. Masivní zájem o tuto alternativu nastartoval nejen stále větší počet jedlíků rostlinné stravy, ale i větší šetrnost populace k životnímu prostředí. 

Vypěstovat dobytek je velmi náročné na půdu, vodu a emise. Studie, v roce 2014 zveřejněná v časopise Americké akademie věd PNAS, zjistila, že ve srovnání s bramborem, rýží nebo obilím vyžaduje jedna kalorie hovězího masa 160krát víc půdy a vyprodukuje 11krát více skleníkových plynů

Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce
Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce Zdroj: Photo by Jannis Brandt on Unsplash

Umělé maso je ale stále zajímavější nejen pro ekology, ale i pro ekonomy. Americká společnost Beyond Meat při se během přítomnosti na burze dostala na tržní hodnotu 3,83 miliardy dolarů. Peníze do ní vložily i osobnosti, jako je Bill Gates, bývalý šéf McDonald's Don Thompson, zakladatel Twitteru Ev Williams nebo Leonardo DiCaprio. 

Na výrobu jejich masa nepoužívají žádné živočišné přísady. Například jejich produkt The Beyond Burger si příznivci pochvalují zejména z toho důvodu, že opravdu připomíná mleté hovězí maso, včetně chuti a šťavnatosti. Nevýhodou je jeho cena. Zatímco kilogram mletého hovězího v Česku stojí okolo 180 korun, balení deseti kousků těchto burgerů o hmotnosti 1,13 kg na serveru Rohlik.cz 799 korun.

Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce
Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce Zdroj: Beyond Meat

Výrobci alternativního masa se chtějí přibližovat jedlíkům masa opravdového. A nečiní tak jenom McDonald's, který v nedávné době přišel na německý trh se svým Big Vegan nebo na ten norský s veganskými nugetkami

Produkty testuje na specifických trzích, ale ke globálnímu rozšíření zatím nedochází. Rostlinnou variantu svého oblíbeného Whooperu vytvořil i Burger King. Impossible Whopper prý chutná úplně jako originální pokrm s masem. A kromě toho má o 15 procent méně tuku a 90 procent méně cholesterolu.

Přizpůsobit trendu by se chtělo i Kentucky Fried Chicken, jak přiznal v nedávném rozhovoru pro Bussines Insider prezident amerického KFC Kevin Hochmann. „Abych byl upřímný, kdybyste se mě zeptali před šesti měsíci, řekl bych ne, protože jsme o smažených kuřatech. Prozkoumáme to,“ odpověděl na otázku, jestli by se americká firma chtěla také vydat bezmasým směrem. 

Potvrdil, že jakmile se aktuální humbuk okolo společností Impossible Foods a Beyond Meat promění v dlouhodobou poptávku zákazníků, KFC určitě otestuje rostlinnou náhražku masa – zatím v USA. Jednat by se mohlo i například o křidélka z umělého masa. Stále je na to prý brzy, ale rozhodně by se chtěli tomuto segmentu věnovat. 

Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce
Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce Zdroj: KFC

Jak je na tom nabídka v Česku?

U nás je budoucnost vege-stravy velmi dobře nastartovaná. Webová stránka soucitne.cz eviduje na Česku i Slovensku přes pětistovku podniků, které jsou veganské či vegetariánské nebo ve své stálé nabídce poskytují nějakou veganskou variantu.

Ale není to jen tak pozitivní. Ve většině typicky českých restauracích si vegani příliš jídel nedopřejí, vegetariáni si musí vystačit s klasickým smaženým sýrem, popřípadě smaženým květákem. 

Stejný stav hlásí i fastfoodové pobočky. McDonald's, KFC ani Burger King tady svůj vege sortiment nenabízí. Jak nedávno potvrdil Refresheru McDonald's, na tuzemský trh se s tímto ani nechystá.

Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce
Křidélka z umělého masa v KFC? Prozkoumáme to, řekl prezident amerického řetězce Zdroj: Tony Havlík

„V ČR ani SR vegetariánské ani veganské produkty zatím neplánujeme,“ řekla ředitelka oddělení PR a komunikace Zuzana Svobodová

Za rok 2018 na českém Facebooku vzrostl počet uživatelů, kteří se zajímají o veganství. Meziročně narostl o 60 procent, zajímá se o něj 900 tisíc lidí, nejčastěji ve věku 18–29 let.

Domů
Sdílet
Diskuse