Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2019 10:13
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Dva a půl tisíce let starý bong naznačuje, že se staří Číňané při pohřbech zhulovali

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Antická marihuana byla prý výjimečně silná.

Historici jsou již dlouho obeznámeni s konzumací marihuany v antických dobách. Marihuana je koneckonců jednou z nejstarších člověkem kultivovaných rostlin ve východní Asii a zmínky o jejím užívání se objevují v textech starých až 3 tisíce let.

Archeologové z čínské Akademie věd však do této debaty přinesly historický rekord: nález 2 500 let starého bongu.

Technicky se jedná o dřevěnou pánev, avšak ve skutečnosti se jedná o antický předmět určený k zakouření místnosti během pohřbů. Závěry výzkumu vedené archeologem Meng Renem byly dnes publikovány v akademickém periodiku Science Advances, v nichž se zmiňuje, že chemická analýza spálených rostlinných zbytků na místě hřbitova Jirzankal v oblasti východního Pamíru „naznačuje, že byly rostliny marihuany páleny v těchto dřevěných pánvích během pohřebních ceremoniálů“.

„To naznačuje, že byla marihuana kouřená jako součást rituálu či náboženských aktivit v západní Číně minimálně před dvěma a půl tisíci let,“ píší v článku výzkumníci.

Dále také potvrdili, že tyto rostliny obsahují vysoké množství psychoaktivních látek. Na místě nálezu se našlo deset dřevěných pánví. Tento objev mimo jiné dokazuje tvrzení starého řeckého historika Hérodota, který ve svém klasickém díle Dějiny tvrdí, že obyvatelé kaspické stepi kouřili marihuanu už během prvního milénia před naším letopočtem.

Meng Ren tvrdí, že lidé seděli v malém stanu a rostliny byly páleny v malé misce s horkými kameny. Tuto teorie dokládají i nálezy z tzv. Pazyrycké kultury (cca. 500 př. n. l.) v oblasti pohoří Altaj v Rusku. Antičtí Skythové podle Hérodota kouřili marihuanu jako součást očisťujícího rituálu, který následoval po pohřební ceremonii.

Další teorií je, že se tyto národy snažily také díky marihuaně komunikovat s božstvy. Také je ale klidně možné, tito lidé konzumovali marihuanu, aby se očistili od svého zármutku a jednoduše trochu oslavili život.  

Domů
Sdílet
Diskuse