Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2019 10:20
Čas čtení 0:45
Vl Mi

Optimální pracovní doba je 8 hodin týdně, ukázala studie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Představ si, že bys odpracoval jen jeden den v týdnu.

Žijeme v době, kdy se stále za něčím ženeme. A to platí především v práci. Trávíme v ní desítky, někteří dokonce až stovky hodin měsíčně. Ženeme se za úspěchem, penězi, za respektem v oboru. Zapomínáme zpomalit. Vědci z univerzit v Cambridge se proto pokoušeli zjistit, kolik bychom toho měli za den odpracovat, abychom byli psychicky zdraví. Výsledek zveřejnili v magazínu Social Science and Medicine.

Možná se budeš divit, ale optimum je 8 hodin za týden na to, abys byl mentálně v pohodě. Za měsíc bys tedy neodpracoval klasických 160, ale jen 32 hodin. Vědci zohlednili řadu faktorů, jako například sebeuplatnění či různé psychologické výhody. Peníze, tedy kolik bys dostal za odpracovaných 32 hodin a zda by to postačilo na kvalitní a plnohodnotný život, nezohledňovali.

Optimálny pracovný čas je 8 hodín, avšak nie denne, ale týždenne, ukázala štúdia
Optimálny pracovný čas je 8 hodín, avšak nie denne, ale týždenne, ukázala štúdia Zdroj: pixabay.com

Pokud člověk pracuje 8 hodin týdně, cítí se ve společnosti platnější, užitečnější a zároveň se cítí psychicky lépe. Výzkum také ukázal, že ženám nestačí pracovat 8 hodin týdně, optimální je pro ně 20 hodin.

Odpracovat 8 hodin týdně je sice krásná představa, ale od reality je dnes na kilometry vzdálená. Pokud by každý zaměstnanec dostával desetitisíce za odpracování čtyř dnů v měsíci, společnost by pravděpodobně zkolabovala.

Domů
Sdílet
Diskuse