Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2019 14:21
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 nejemotivnějších scén z filmů od Pixaru, které tě zaručeně rozpláčou

10 nejemotivnějších scén z filmů od Pixaru, které tě zaručeně rozpláčou
Zdroj: Pixar/Disney
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pixar dokáže pracovat se svými postavami dokonale, a tak není divu, že nás častokrát dojal až za hranici únosnosti.

Pixar je tu s námi již od roku 1979. Až v roce 1986 však tuto společnost navždy změnil Steve Jobs. Uběhlo však dlouhých 9 let, než jsme se od nich dočkali prvního celovečerního filmu v podobě Toy Story. Historie tohoto studia je nesmírně poutavá, zajímavá a překvapivá. My jsme ji pro tebe rozebrali v pěti velkých článcích.

I dnes se zčásti budeme věnovat historii, protože se podíváme na 10 nejemotivnějších scén, které nás v redakci zasáhly nejvíce. Jak to už bývá zvykem, půjde o seznam, ne žebříček (zde by se zhotovit asi ani nedal) a je zcela v pořádku, pokud tvá TOP 10 vypadá úplně jinak. V takovém případě se už však přesouvej do diskuse a dej nám vědět, co si myslíš o Pixaru a jejich nejemotivnějších scénách. Článek jsme schválně postavili na dosavadních 21 počinech, takže scény z Toy Story 4 zde nečekej.

1. Spalovna (Toy Story 3)

První dva díly Toy Story oplývaly množstvím emotivních momentů. Ať už šlo o závěr jedničky, nebo příběh Jessie. My jsme se však rozhodli, že trojka nás emotivně zasáhla nejvíce. Nejprve to bylo ve spalovně, kam se hračky dostaly po patáliích s odhozenou hračkou jménem Lotso. Woody v čele s Buzzem nedokázali uniknout ohni spalovny a v emotivním okamžiku se všechny hračky chytily za ruce a přijaly svůj ultimátní konec.

Na animák šlo o nevídaně napínavou scénu, kterou určitě nejeden dětský (i dospělý) divák prodýchával jen těžko. Vše nakonec skončilo dobře, ale Pixar ukázal, že na to umí jít i zostra a téměř nám s touto scénou zlomil srdce.

2. Loučení s Andym (Toy Story 3)

Netrvalo dlouho a na řadu přišlo další soplení. Woody a spol. se totiž navždy museli rozloučit s Andym, jejich původním majitelem. Obzvláště Woody to nesl velmi těžce. Andy odcházel za vzděláním a na hračky už byl příliš starý. Vzpomněl si však, kolik pěkných chvil s nimi zažil naposledy jim dopřál požitek z jejich existence a daroval je holčičce Bonnie, aby se nestaly zbytečnými.

Dokonalý konec, řekli mnozí. Jenže Pixar a Disney ještě neskončily a pokračovaly i se čtvrtou částí, která se jim ale náramně povedla a vůbec nepůsobí zbytečně.

3. Oběť Big Bonga (Inside Out)

Popletený Bing Bong byl velmi zajímavou postavou originálního Inside Out. Dorazil včas, aby osvěžil příběh a tempo, přičemž nás seznámil s novými stránkami Riley. Dozvěděli jsme se, že se dostal na místo, odkud se uniká jen těžko. Byl totiž imaginárním přítelem Riley, když byla ještě velmi malá. Časem však na něj zapomněla a on od té doby smutně bloudí v její hlavě.

Jakoby nestačilo, že přišel o jediný důvod své existence a největší radost ze života. Big Bong musel celé ty roky sledovat život Riley z dálky, ale když přišla chvíle pomoct jí, neváhal. Nevyčítal jí, že na něj zapomněla. On na ni nezapomněl nikdy, a tak mu nedělalo problém obětovat svůj život, aby Riley pomohl.

4. Věčné zapomenutí (Coco)

Coco je dalším vynikajícím a nesmírně originálním animákem, jaké v Hollywoodu dokáže v takové míře vydávat jen Pixar. Nabízí množství emotivních scén, ale na jednu se vzhledem k tomu silnému konci někdy zapomíní.

Jde o scénku, kdy Hector svému kamarádovi Chicarronovi zpívá poslední píseň na přání. Po jejím konci se ale z ničeho nic vypaří a divák se dozvídá, že jedna smrt nestačí. I mrtví mohou zemřít, a to tehdy, když mezi živými už není nikdo, kdo by na ně vzpomínal. Ať už na ně úplně zapomněli, nebo již nežijí a nové generace se o svých předcích nemají jak dozvědět, duše ve světě mrtvých navždy umírá.

5. Sally opouští Boo (Monsters, Inc.)

Konec Monsters, Inc. (Příšerky, s. r. o.) skončil pro hrdiny opravdu dobře. A zároveň špatně, protože Sally a Mike se museli navždy rozloučit s Boo. I divák si myslel, že jde o poslední rozloučení. Soundtrack jemně dokresloval Sallyho emoce a po všech těch dobrodružstvích a nesmírně zlaté Boo bylo každému divákovi při té představě do pláče.

6. Eve si myslí, že Wall-E je mrtvý a po oživení si na nic nepamatuje (Wall-E)

Obětavý, přátelský a všemi milovaný Wall-E zachraňuje lidstvo a situaci, ačkoli to znamená, že možná přijde o život. A také o možnost být dále s Eve, robotem, který mu učaroval. Eve mu časem podlehne a když zjišťuje, že je navždy pryč, zdrtí ji to. Lidstvo se sice vrací na Zem, ona však ztratila to, co konečně našla – smysl života. Druhá rána přijde v momentě, kdy Wall-Eho oživí, ale on si nic nepamatuje.


7. Intro k Up o idylickém manželství a ztrátě milovaného (Up)

Intro k Up, kde jsme poznali páreček zamilovaných v podobě Carla a Ellie, se stalo na internetu virálním. Krásným způsobem odráží světlé i temné chvíle života včetně smrti a následného smutku. Jak se druhý vyrovná s tím, když ho navždy opustí jeho láska? Tvůrci Up si s tím ke konci pohráli velmi citlivě a empaticky, ale už nic nepřekonalo silný moment na začátku filmu.


8. Chvíle, kdy Merlin přišel o svou milovanou a všechny jikry/děti (Finding Nemo)

Když mateřský instinkt zvítězil nad pudem sebezáchovy a logickým myšlením. Coral nechtěla nechat své nenarozené děti nechráněné a zaplatila za to svým životem a zároveň i životem 399 dětí. Přežilo jen jedno. Merlin ho pojmenoval Nemo, jménem, které se líbilo jeho milované. Od té chvíle však zůstal zatrpklý a před oceánem přechovával až příliš mnoho respektu. Škoda rychlého konce pro skvěle vypadající postavu, jakou se Coral rozhodně začala jevit.


9. Emoce si uvědomují, že radost a smutek spolu tvoří nezapomenutelné a životně důležité momenty (Inside Out)

Máme tu další scénu z Inside Out, kdy nám Pixar zase jednou zahrál na struny emocí. A právě emoce jako takové hrály prim v celém filmu. Nekonečné natahování smutku a radosti vyústilo v chaos a Riley byla zmatená. Pixar dětem, ale i dospělým poslal velmi důležitou a citlivě přednesenou zprávu o tom, že být smutný je v pořádku.

Ba co víc, člověk se někdy smutku nevyhne. Dusit ho v sobě a nedat mu prostor je chybou. Ne všechny důležité a krásné vzpomínky jsou naplněny výhradně štěstím a radostí. Poklonu si zaslouží i animátoři, kteří na lidských postavách (nejen v této scéně) odvedli brilantní práci. 

10. Babička Coco si konečně vzpoměla (Coco)

Na závěr si dáme nesmírně silný moment z Coco. Miguel se vrací do světa živých a konfrontuje svou rodinu se svou největší touhou. Miluje hudbu a oni ho od ní nemohou nadále odtahovat. A právě skrze hudbu se pokouší přinutit babičku Coco, aby si vzpomněla na svého milovaného. Pokud tak neučiní, Hector navždy zemře. Více slov skutečně není třeba. Pokud jsi film viděl, můžeš si scénku připomenout a připravit si kapesníčky, no a pokud jsi Coco stále neviděl, musíš to co nejdříve napravit.

Domů
Sdílet
Diskuse