Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. srpna 2019 18:49
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Grónsko není na prodej, Trump se zbláznil. Dánové tvrdě nakládají americkému prezidentovi

ZAJÍMAVOSTI DÁNSKO GRÓNSKO
Uložit Uložené

Politici nešetřili kritikou vůči Donaldu Trumpovi, který se údajně nechal slyšet, že má zájem koupit největší ostrov na světě.

Americký prezident se podle informací Wall Street Journal se svými poradci bavil o tom, zda by mělo ekonomický a geopolitický význam koupit největší ostrov na světě. V Grónsku žije v současnosti více než 50 tisíc obyvatel, má vlastní parlament i vládu, ale zároveň je autonomním územím Dánska.

Ostrov má sice vysokou míru nezaměstnanosti, i přesto je bohatý na nerostné suroviny, a tak by byl tento krok Donalda Trumpa pochopitelný. Okamžitě po zveřejnění této informace se do něj pustila veřejnost a dokonce vznikla sbírka, v rámci níž chtěli lidé vysbírat peníze na odkoupení Grónska dříve než známý miliardář. Netrvalo dlouho a dočkal se pořádné kritiky i od zástupců ostrova.

Doporučeno
Donald Trump chce údajně koupit Grónsko, internet si z něj utahuje Donald Trump chce údajně koupit Grónsko, internet si z něj utahuje 16. srpna 2019 9:01

Postupně se vyjádřili nejprve grónské úřady, které světu poslali vzkaz prostřednictvím svých sociálních sítí: „Jsme otevřeni obchodování, nejsme však na prodej,“ vzkázalo do Spojených států ministerstvo zahraničních věcí a přidalo i pár informací o tom, proč je Grónsko vzácné území. 

Přidal se i bývalý premiér Dánska, který situaci okomentoval slovy, že určitě musí jít o aprílový žert. Na svém Twitteru reagoval přímo na původní informaci zveřejněnou deníkem Wall Street Journal.

„Pokud je to pravda a přemýšlel nad koupí Grónska, tak je to finální důkaz, že se absolutně zbláznil. Myšlenka, že by Dánsko prodalo 50 tisíc svých občanů Spojeným státům je směšná,“ přidal své vyjádření člen populistické strany Soren Espersen pro jednu z národních televizi, informuje BBC.

Konzervativní dánský poslanec Rasmus Jarlov byl ve svém vyjádření rovněž velmi stručný a příznačný. Americkému prezidentovi vzkázal, aby na tento nápad co nejrychleji zapomněl.

 

Donald Trump by měl Dánsko navštívit už v září, a tak bude jeho setkání s kompetentními ještě zajímavější. V minulosti už projevil zájem o koupi Grónska prezident Harry S. Truman. V té době nabídl 100 milionů dolarů a Dánové prodej odmítli.

Domů
Sdílet
Diskuse