Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. srpna 2019 8:41
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Toto není Photoshop, ale nové BMW X6 v nejčernější černé na světě

Toto není Photoshop, ale nové BMW X6 v nejčernější černé na světě
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0300081EN/new-bmw-x6-as-a-spectacular-show-car:-world’s-first-vehicle-in-vantablack®" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bmwgroup.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Takto vypadá velké BMW v nejčernější barvě světa.

Před pár týdny jsme se seznámili s novou, v pořadí 3. generací BMW X6 a nyní nám ji automobilka ukazuje v opravdu netradiční podobě. Tedy, design stylového SUV kupé nebo chcete-li SAV či SAC se samozřejmě nemění, na autosalonu ve Frankfurtu, kde si novinka odbude světovou premiéru, uvidíme exemplář i s unikátním lakem.

Doporučeno
V New Yorku jsme sedli za volant brutálních SUV od BMW. Jaký je nejsilnější šestiválec v historii značky? V New Yorku jsme sedli za volant brutálních SUV od BMW. Jaký je nejsilnější šestiválec v historii značky? 27. srpna 2019 9:44

Nová X6 se totiž stala prvním sériovým autem na světě, na které byla aplikována speciální nanostruktura. Jedinečná nanotechnická barva Vantablack VBx2 (celý název Vertically Aligned Nano Tube Array) byla vyvinuta ve spolupráci s britskou firmou Surrey Nanosystems a jak můžeš vidět na přiložených fotografiích, zásadní měrou mění pohled na tvar vozidla. I když by se na první pohled mohlo zdát, že ve věci je nějaká nepovedená úprava ve Photoshopu, pravdou je, že černý nátěr ve skutečnosti opravdu způsobuje jakýsi zdánlivě dvourozměrný efekt.

Černá povrchová úprava opticky doslova odstraňuje hrany, stíny a prakticky všechny detaily, které jinak tvoří design karoserie. Černočerná nanostruktura, která byla původně vyvinuta pro kosmické účely a je 5000x tenčí než lidský vlas totiž pohlcuje světlo (přesněji 99,965 % světla) a neodráží okolí. Problémem je samozřejmě cena (neuvádí se), proto si automobilka pro reprezentaci vybrala luxusní automobil a dodala, že touto formou se otevírají nové možnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse