Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. září 2019 11:52
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Gangsteři z Peaky Blinders zmlátili muže, protože pil nealkoholické pivo. Sex a drogy kralovaly poválečné Británii

Gangsteři z Peaky Blinders zmlátili muže, protože pil nealkoholické pivo. Sex a drogy kralovaly poválečné Británii
Zdroj: BBC
ZAJÍMAVOSTI PEAKY BLINDERS SEX
Uložit Uložené

V čem všem se seriál odlišuje od reality?

Byli vulgární, inklinovali k alkoholu, milovali fyzické souboje, krádeže, na své konto si mohou připsat i vraždu policisty. Šlo o gang chuligánů s názvem Peaky Blinders, se kterými si koncem 19. století nebylo v Británii radno zahrávat.

Pokud si někdo objednal nealkoholické pivo místo pravého zlatého moku, skončil v nemocnici s prasklou lebkou. Pozdější tlak policie a nové, více sofistikované vlny zločinu, jejich existenci v průběhu několika desítek let ukončily. V době, kdy začíná seriál Peaky Blinders, už pravý gang  slábl a byl nahrazen zločinci z Birmingham Gang.

Doporučeno
Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce 23. července 2019 11:48

Článek obsahuje spoilery ze seriálu Peaky Blinders!

V tomto článku si přečteš:

  • Kde vznikl mýtus o čepicích se žiletkami a jakými zbraněmi Peaky Blinders opravdu bojovali;
  • jak se lidé pomocí sexu a drog vyhýbali poválečné realitě;
  • jak Peaky Blinders napadli muže jen proto, že si objednal nealkoholické pivo;
  • o hromadné rvačce desítek členů Peaky Blinders , při které napadli policistu;
  • o sporu mezi pravým Billym Kimberem a Darbym Sabinovem;
  • o vztahu fašistu Oswalda Mosleyho k Benitu Mussolinimu a Adolfu Hitlerovi, který byl na jeho svatbě;
  • o tvrdých zásazích vůči komunistům, kdy někteří aktivisté jednoduše „zmizeli“.

peaky blinders real story
peaky blinders real story Zdroj: flickr / West Midlands Police

Bojovali nožíky a botami s kovovými hroty, žiletky však nevyužívali

Vzpomínáš si ještě, jak se Shelbyovi ze seriálu Peaky Blinders proti svým nepřátelům rádi oháněli žiletkami umístěnými ve stylových čepicích s kšiltem? Historik z Birminghamu a autor knihy The Real Peaky Blinders Carl Chinn pro Birmingham Mail řekl, že praví Peaky Blinders něco takového s velkou pravděpodobností nikdy nedělali. Zprávu o podobném útoku navíc nezaznamenaly ani žádné z dobových novin.

Doporučeno
Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou 20. dubna 2024 8:00

V tomto období měly být žiletky luxusním materiálem, který se objevoval u vyšší třídy a ne u obyčejných pouličních gangsterů. Pár kousků si samozřejmě mohli ukrást, ale určitě ne proto, aby je používali při šarvátkách. Tento mýtus má svůj původ v knize Johna Douglase A Walk Down Summer Lane, odkud se přenesl do reality, která však byla značně odlišná.

Peaky Blinders měli ve skutečnosti útočit převážně botami s kovovými hroty, kameny, přezkami z opasků a někdy i nožíky. Historik Carl Chinn je s dobou a zločineckými aktivitami gangů spojen i pokrevně. Jeho otec a dědeček byli totiž ilegálními bookmakery.

Zmlátili muže, protože pil nealkoholické pivo

Skuteční Peaky Blinders byli podle soudních záznamů popisování jako „vulgární mladí muži potulující se v ulicích v podnapilém stavu, urážející a přepadávající kolemjdoucí“. Mezi jejich členy se svého času řadily i děti jako například 13letý David Taylor, jehož uvěznili za držení zbraně.

Birmingham Mail zmiňuje případ, kdy 21letého George Eastwooda v březnu roku 1890 napadli jen proto, že začal pít nealkoholické pivo. Po útoku členů Peaky Blinders, při kterém agresoři mladého muže dokopali a zbili přezkami na páscích, skončil Eastwood s prasklou lebkou v nemocnici. 

Daily Post událost svého času v tisku popsal jako „vražedný útok“. Za agresivním napadením měli stát podle novin Peaky Blinders z birminghamského Small Heath. Po určitém čase policie vypátrala i Thomase Mucklowa, který byl odsouzen na 9 měsíců nucených prací. Jeho kumpáni však zůstali bez trestu.

Člen Peaky Blinders Harry Fowles

peaky blinders real story
peaky blinders real story Zdroj: wikimedia / Daily Mail
 

Barová rvačka s desítkami gangsterů a vražda policisty

Birmingham Live dále zmiňuje hromadnou rvačku zaznamenanou deníkem Daily Post z 30. října roku 1895, kdy se v baru s názvem Stag and Pheasant dostalo do konfliktu 20 až 30 příslušníků gangu. Po příjezdu policistů měl jednoho z nich napadnout chlápek jménem Warner.

Doporučeno
Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj 6. dubna 2024 9:00

K jeho útoku na strážníka Bennetta se připojil i 28letý James Cuson, který policistu kopl do žaludku. Warnera odsoudili na 6 měsíců vězení a Cusona na 6 týdnů nucených prací. Fyzické násilí vůči ruce zákona nebylo ale všechno. V roce 1901 měli totiž členové Peaky Blinders  zavraždit policistu.

Ve své podstatě šlo ale jen o obyčejné pouliční rváče a zloděje, kteří se nemohli organizovaným druhům sofistikovaného zločinu vůbec rovnat. Podobnost s propracovanějšími způsoby mafie můžeme pozorovat až u jejich následníků z poválečné Británie.

Doporučeno
Oběti usekl varlata a svěrákem vytlačil oko z důlku. Gangster z Chicaga neměl zábrany Oběti usekl varlata a svěrákem vytlačil oko z důlku. Gangster z Chicaga neměl zábrany 10. září 2019 12:26

Stephen McNickle, další z členů Peaky Blinders

peaky blinders real story
peaky blinders real story Zdroj: West Midlands Police / wikimedia

Sex, drogy a hříšné roky po první světové válce

Gang Peaky Blinders v seriálu začíná od roku 1919, kdy v jeho čele stojí vůdce Thomas Shelby. Z historického hlediska však gangsteři z Peaky Blinders operovali již po roce 1890, rodina Shelbyových je fiktivní a její dosah určitě nebyl tak velký, jak můžeme vidět v seriálu. V roce 1919, kdy začala první série, už Peaky Blinders téměř úplně ztratily na síle. Postava rozhodné a dominantní Polly Gray však mohla být inspirována skutečnými ženami dané doby.

„Těší mě, že matriarchální silné ženy jsou obrovským aspektem v tomto seriálu. Myslím, že většina mužů z dělnické třídy byla vychována silnými ženami,“ popsal dobovou situaci historik. Útěk od svých povinností měly (nejen) ženy dle tvůrce seriálu Stevena Knighta hledat v kokainu, který tehdejší obyvatelé Británie nosívali v malých modrých lahvičkách.

Doporučeno
Zabíjení jako výnosný byznys: na dně Orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech Zabíjení jako výnosný byznys: na dně Orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech 22. dubna 2019 21:05

Období popisované od první série Peaky Bliders bylo podle Stevena Knighta prostě šílené. „Přibližně od roku 1918 do roku 1928 to bylo v Anglii bláznovství. Čistý hédonismus. Našli bychom v něm spoustu kokainu, opia, tance a hodně nočního života,“ řekl Knight, který vzpomínal na mnohé skandály z nočních klubů, kde se konaly obrovské sexuální orgie. Výsledkem těchto událostí mělo být narození mnohých, následně opuštěných, dětí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 69400 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse