Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2019 18:57
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

V Alpách se konal „pohřeb“ švýcarského ledovce, který roztál vlivem globálního oteplování

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Bohužel to nebyla první ceremonie podobného rázu.

Desítky lidí se zúčastnily nedělního „pohřebního pochodu“, který se konal u příležitosti zániku ledovce Pizol. Z ledovce v Glarnských Alpách na severovýchodně Švýcarska zůstal už jen zlomek toho, čím býval kdysi.

Vědci tvrdí, že ledovec ztratil od roku 2006 nejméně 80 % svého objemu, informuje BBC. Pizol se zmenšil natolik, že z vědeckého hlediska již nesplňuje podmínky ledovce.

 

V Alpách sa konal "pohreb" švajčiarskeho ľadovca, ktorý sa roztopil vplyvom globálneho otepľovania
V Alpách sa konal "pohreb" švajčiarskeho ľadovca, ktorý sa roztopil vplyvom globálneho otepľovania Zdroj: twitter/ gurgeh

Nyní, když z něj zůstalo už jen několik zamrzlých hrudek, ho při slavnostním ceremoniálu prohlásili za „mrtvý“. Studie švýcarských vědců říká, že polovina jejich ledovců zmizí do roku 2050 i přesto, že lidé dělají, co mohou, aby klimatickou krizi zastavili.

Místní, turisté a environmentální aktivisté se vydali na vrchol hory, aby vzdali úctu tomu, co z ledovce ještě zůstalo. Na „pohřbu“ měl proslov kaplan i vědci. K jeho pozůstatkům symbolicky položili věnec.

Doporučeno
Za grónskou vesničkou se zjevil ledovec velký jako polovina Manhattanu. Místní se obávali tsunami Za grónskou vesničkou se zjevil ledovec velký jako polovina Manhattanu. Místní se obávali tsunami 17. července 2018 21:58

Akci uspořádala Švýcarská asociace na ochranu klimatu, iniciativa, která požaduje snížení emisí oxidu uhličitého ve Švýcarsku na nulu do roku 2050.

Podobná ceremonie byla před měsícem na Islandu. Tam vzpomínali na ledovec Okjokull, který byl prohlášen za mrtvý v roce 2014, kdy oslavil 700 let.

Domů
Sdílet
Diskuse