Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2023 11:26
Čas čtení 0:51
Samuel Barienčík

Římský císař byl trans ženou, tvrdí britské muzeum. Prý chtěl podstoupit i chirurgický zákrok

HISTORIE HISTORIE TRANSGENDER OSOBY
Uložit Uložené

Elagabalus podle historických textů zjišťoval, zda z něj chirurgický zákrok může učinit ženu.

Britské muzeum The North Hertfordshire Museum ve městě Hitchin (severně od Londýna) začne označovat někdejšího římského císaře známého jako Elagabalus jako „ona“. Rozhodlo se tak na základě historických textů, ve kterých římský historik Cassius Dio napsal v Elagabalově jménu: „Nenazývejte mě pane, protože jsem paní,“ informuje Telegraph.

Elagabulus vládl ve 3. století našeho letopočtu a začal vládnout, když mu bylo pouhých 14 let. Po čtyřech letech vládnutí byl na něj spáchán atentát, v jehož důsledku zemřel ve svých 18 letech.

Elagabalus
Zdroj: Corbis Historical/voľne na použitie

„Víme, že Elagabalus se identifikoval jako žena a jasně řekl, která zájmena použít, což ukazuje, že zájmena nejsou ničím novým,“ řekl Keith Hoskins, výkonný člen pro podnikání a umění v North Herts Council, který provozuje muzeum. Keith dodává: „Snažíme se být citliví na určování záměn jak pro lidi v minulosti, tak pro lidi v současnosti, je to jen zdvořilé a uctivé.“

Podle starověkých textů se Elagabalus oženil s více ženami, ale jen proto, aby se naučil jejich zvykům v ložnici. Muzeum se odkazuje také na texty historika Dia, které tvrdí, že Elagabalus se ptal, zda z něj chirurgický zákrok může udělat ženu.

Doporučeno
Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít 20. dubna 2024 13:00

Historici však poukazují na fakt, že Dio, který zaznamenal Elagabalovo údajně skandální chování, sloužil císařovu nástupci Severu Alexandrovi. Znamená to, že některé jeho zprávy mohly být úmyslným poškozením císařova jména, píše New York Post.

Domů
Sdílet
Diskuse