Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2019 13:47
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Slzy, krev a rap. Praha zažila úžasnou MMA show s hvězdami v kleci i publiku

SPORT
Uložit Uložené

První turnaj I am Fighter se povedl na výbornou.

Premiéra ve velkém stylu. Tak by se dal v krátkosti shrnout první turnaj nové české organizace I am Fighter (IAF), jehož dějištěm se stala multifunkční hala O2 universum v Praze. Zde se diváci stali svědky řady poutavých zápasů, ve kterých bojovníci podávali jeden skvělý výkon za druhým. O napínavé bitvy tak nebylo nouze. Co všechno si pro nás tedy organizátoři Petr „Píno“ Ondruš a Ondřej Pála přichystali?

Program odstartoval zápas mladých amatérských bojovníků Matěje Hrkala a Lukáše Piffka. Oba předvedli úctyhodný výkon, z výhry se však nakonec radoval první zmiňovaný, který svého soupeře ukončil v 2. kole via TKO.

Organizace IAF se v průběhu večera nechala slyšet, že jejím cílem je mimo jiné pomáhat právě začínajícím bojovníkům v cestě na vrchol, dávat jim prostor a třeba jednoho dne „vychovat“ vlastního Gábora Borárose nebo Karlose Vémolu.

S tím jde ruku v ruce i koncept chystané reality show organizace, jejíž finalisté byli na turnaji představeni. Organizace těmto vybraným bojovníkům, kteří se do reality show přihlásili, poskytne zázemí, pomůže v hledání sponzorů a celou jejich cestu bude zaznamenávat. Show by se měla vysílat pravděpodobně na stanici Prima Cool.

Doporučeno
10 nejlepších zápasů Makhmuda Muradova 10 nejlepších zápasů Makhmuda Muradova 27. září 2019 15:30

Před začátkem prvních profesionálních zápasů divákům program okořenil raper IronKap z TroubleGangu. (Oprava 15.10. V původní verzi článku jsme chybně uvedli, že během zahájení večera vystoupil Marpo. Za chybu se omlouváme).

Kromě něj si zápasy přišly vychutnat i mnohé další známé osobnosti, jako například bývalý pornoherec Robert Rosenberg, zpěvák Daniel Landa, Adam Mišík nebo UFC bojovník Makhmud Muradov, který zároveň asistoval v rohu některým bojovníkům, a další. 

Pak už byl ale čas na začátek očekávaných profi fightů. Do toho prvního se postavil Jiří Štádler a Karel Hňup. Zápas nabídl hned několik napínavých momentů a oba bojovníci předvedli velké bojové srdce, za což je diváci následně odměnili zaslouženým potleskem. Výhru na body si nakonec odnesl Karel Hňup, který se však ještě v samotném závěru zápasu postaral o kontroverzní moment, kdy svého soupeře trefil kolenem těsně po zaznění gongu. Dle jeho slov se však nejednalo o zlý úmysl. „Pokud to bylo po, tak se omlouvám,“ řekl vítěz.

Souboj generací. Tak se nazýval následující souboj, do kterého nastoupil legendární český bojovník Jaroslav „Číňan“ Poborský a mladý talent Václav Holota, pro něhož se jednalo o vůbec první profesionální zápas. Ani mnohonásobně bohatší zkušenosti však Poborskému nestačily na to, aby mladého dravce zastavil. Holota ukončil „Číňana“ hned v 1. kole via TKO a připsal si tak svůj první cenný skalp.

Ziopulos vs. Bělas. Tak zněla jména aktérů dalšího zápasu. Pro oba se však jednalo o poměrně nepříjemnou situaci, neboť původní soupeře Ziopulose byl nahrazen právě Bělasem velmi krátce před turnajem. Bývalý hokejista se však novým soupeřem nenechal rozhodit a Bělase ukončil v 1. kole via TKO. V pozápasovém rozhovoru pak uvedl, že si chtěl dát následně pauzu, ale vítězství jej zřejmě přimělo pokračovat „Se*u na to, budu bojovat dál,“ řekl.

Hned nato přišla řada na jediný ženský zápas, který byl zároveň velmi pravděpodobně tím nejkratším. Proti domácí bojovnici Martině Jindrové se postavila Inga Kaledaite, zahraniční soupeřka však neměla čas nic moc předvést. Několikanásobná šampionka v thaiboxu, kickboxu a K1 Jindrová po pár rychlých a tvrdých úderech porazila Kaledaite hned v 1. kole via TKO. Další důkaz toho, že ženské zápasy bývají navzdory očekávání leckdy dravější a divočejší než ty mužské.

Dámy v oktagonu poté vystřídala dvojice těžkotonážních borců Jiří „Gigant“ Stariat a Michal Reissinger. Ti zabojovali o postup do finálového zápasu o pás pro šampiona supertěžké váhy a zřejmě jen málokdo předpokládal, že boj dojde až do závěru tří 5minutových kol. Přesto se tak ale stalo. Ani jeden z ranařů nedokázal svého soupeře ukončit před limitem, a tak zůstalo rozhodování na bodových rozhodčích, kteří do finále poslali Michala Reissingera.

Další zápas proběhl podle pravidel K1 v malých rukavicích a síly proti sobě v něm poměřili Vilém Cao a Miroslav Dubovický. Druhý z jmenovaných se do zápasení vrátil po delší pauze, což pro „Willyho“ mohlo představovat jistou výhodu. A možná právě i díky tomu se mu podařilo zvítězit. Po ostré přestřelce úderů v prvním kole poslal Cao svého soupeře Miroslava Dubovického k zemi a připsal si tak na konto výstavní KO.

Hlavní karta pokračovala duelem Ducár vs. Janáček, opět podle pravidel K1 v malých rukavicích. Ti soupeřili o místo ve finále o šampiona supertěžké váhy, v sázce tedy bylo hodně. Mnohými favorizovaný Ducár však nezaváhal a po opatrném výkonu si zajistil výhru na body. Fanouškům zároveň slíbil, že příště se postará o to, aby byl jeho výkon ještě více divácky zajímavý.

Ducár tak postupuje do finále, ve kterém se utká proti Michalu Reissingerovi. Zápas má proběhnout na příští akci I am Fighter, která je naplánovaná na únor (február) příštího roku.

Bitva Česko vs. Rusko. V tomto duchu se nesl fight, v němž se střetli domácí Daniel Brunclík a Rus Alexander Shingarenko. Zahraniční soupeř je známý svými kvalitami v boji na zemi, což se naneštěstí pro domácího borce nakonec potvrdilo. Shingarenko porazil Brunclíka v 1. kole na submisi (armbar), „Bruno“ však uvedl, že se z prohry otřepe a brzy zase bude v přípravném režimu. Rus zase dodal, že výhru oslaví kávou a trdelníkem.

O zajímavou podívanou bylo postaráno i v následujícím zápase, ve kterém se utkali Tomáš Fiala a Denis Farkaš. Během zápasu se podařilo Fialovi jasně dominovat a soupeře držet po většinu zápasu na zemi, Farkaš ovšem prokázal nezdolného ducha a zápas dobojoval až do konce. Rozhodčí za vítěze jednohlasně označili Fialu, respekt však náleží oběma borcům.

Hlavním předzápasem turnaje byla původně plánovaná bitva Alex Cverna vs. Yevgeny Orlov, domácí bijec však musel kvůli zranění odstoupit a jeho místo nahradil Rado Gonšenica. Po vyčerpávajícím a tvrdém prvním kole však Gonšenica nebyl schopen nastoupit do toho dalšího, a tak se vítězem stal ukrajinský bojovník.

Zraněný Cverna následně v ringu uvedl, že do zápasu s Orlovem by rád nastoupil v únoru příštího roku, na což pořadatel Petr Ondruš hbitě reagoval slovy, že Alex tuto příležitost dostane. Máme se tedy očividně nač těšit.

Zlatým hřebem večera byl souboj velikána domácí scény Petra „Monstera“ Knížete, který za svou kariéru prohrál pouze s Karlosem Vémolou. Jeho soupeřem se tentokrát stal Simon Carlsen, který v minulosti porazil hned několik Čechů a také slovenskou hvězdu Attilu Végha, před Knížetem tam stál úkol našince pomstít. A to se mu podařilo. Carlsenovi nedal šanci a za doprovodu diváků a podpory UFC bojovníka Makhmuda Muradova v rohu ukončil soupeře v 1. kole TKO a potvrdil tak svoji pozici domácí legendy.

Fanoušci bojových sportů si tak bezesporu přišli na své a pro začínající organizaci I am Fighter se jedná o skvělý první turnaj, na který, jak věříme, naváže dalšími velkolepými akcemi. Jak již bylo zmíněno, další turnaj IAF je naplánován na únor (február) příštího roku, bližší informace o něm se však dozvíme až později. Již teď by však měly být jisté zápasy Cverna vs. Orlov a finálový souboj o šampiona supertěžké váhy Ducár vs. Reissinger. Vidíme se?

Domů
Sdílet
Diskuse