Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2019 16:19
Čas čtení 7:10
Viktor Kniš

„Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat?

„Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat?
Zdroj: TASR - Michal Svítok
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na světlo světa dnes unikla nahrávka, která je údajným důkazem korupce v nejvyšších patrech země a naznačuje, jak oligarchové řídili Slovensko.

Ve středu na veřejnost unikla skoro 39hodinová nahrávka, na které máme možnost slyšet hlasy podobné hlasům Jaroslava Haščáka z Penty a politické, resp. ekonomické špičky Slovenska včetně expremiéra Roberta Fica, exministra Jirka Malchárka či bývalé vysoce postavené úřednice Anně Bubeníkové.

Podle dostupných informací měl audiozáznam vzniknout v bytě na Vazovově ulici v Bratislavě, kde se jeden z partnerů finanční skupiny Penta údajně baví o financování politických stran, korupci a privatizaci státních podniků na Slovensku. O nahrávce se zatím mluví jako o údajné nahrávce Gorily, protože se hlasy sice podobají, zároveň ale autenticitu záznamu, kterou někdo dnes rozeslal redakcím, nepotvrdili experti a zatím nikdo nepotvrdil ani to, že jde o nahrávku z vyšetřovacího spisu, kterou policie našla u Mariana Kočnera. 

Původně byly pro veřejnost dostupné jen analytické přepisy údajných rozhovorů a nebylo jisté, zda vůbec nahrávka ještě existuje. V říjnu 2018 kopii našli při domovní prohlídce u Mariana Kočnera, který je dnes obviněn z objednávky vraždy Jána Kuciaka a četných daňových podvodů.

Před pár dny se na veřejnost dostala skoro 74minutová nahrávka, na níž se údajně Marian Kočner baví s bývalým generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou o vydírání Jaroslava Haščáka kopií nahrávky.

Haščák ale údajně předtím od Kočnera koupil prý poslední kopii za milion eur (zhruba 25,5 milonu korun). Na nahrávce Kočner Trnkovi za pokus o vydírání nadává, ale zároveň mu podává pomocnou ruku, když už sám Trnka říká, že „je mrtvý“ a „jde si koupit kulku.“ Pro TV Markíza bývalý generální prokurátor pravost nahrávky popřel, podle jeho slov se dá nahrávka bez nejmenších problémů zmanipulovat a jeho hlas je velmi zaměnitelný. 

Všechny tyto informace se týkají kauzy Gorila – jedné z největších korupčních kauz Slovenska, jejíž začátek se datuje do roku 2005. Jelikož jde o komplikovanou spleť informací, rozhodli jsme se připravit odpovědi na několik základních otázek, aby ti v následujících dnech dávaly informace zveřejněné zpravodajskými médii větší smysl. 

Proč se kauza jmenuje Gorila? 

Ve středu zveřejněná audionahrávky údajně pochází z bytu na Vazovově ulici v Bratislavě, jehož majitelem byl Zoltán Varga – bývalý policista a podnikatel, který spolupracoval s Pentou. Říká se, že právě na základě jeho tělesného vzhledu dostala název samotná kauza.

Poprvé se jeho fotografii podařilo zhotovit v roce 2012 Novému času, který tehdy zveřejnil i slova představitelů Penty. Ti připustili, že se Zoltánem Vargou spolupracují: „Zoltán Varga nikdy nebyl naším zaměstnancem, ale poskytoval nám externí služby, protože má soukromou bezpečnostní službu,“ informuje Nový čas. Zoltán Varga podnikal i soudní kroky, aby média nemohla o Gorile informovat.

10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka?
10 základných otázok týkajúcich sa kauzy Gorila. Kto je do korupčných škandálov zapletený a ako vznikla nahrávka? Zdroj: Nový čas

Koho se kauza týka?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 70294 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké osoby slovenské politiky prý hovoří na nahrávce;
  • jak to, že bylo možné záznam zhotovit ze sousedního bytu bez odhalení zařízení;
  • proč nahrávku údajné Gorily slyšíme až dnes, po 13 letech;
  • jak reagují slovenští politici;
  • proč se Penta brání trestním oznámením.
Domů
Sdílet
Diskuse