Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2019 16:08
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Na TikToku se objevila virální výzva, kterou prý dokáží splnit jen ženy. Proč muži nedokáží židli zvednout?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

K výzvě se vyjádřili už i renomovaní odborníci.

Populární sociální síť TikTok ovládla bizarní výzva, v rámci níž se lidé postaví cca jeden krok od stěny, zapřou se o ni hlavou v 90stupňovém úhlu a se židlí v ruce se snaží natáhnout. Na první pohled poměrně jednoduchý pohyb, ale podle všeho jen pro ženy. Muži se totiž z nějakého důvodu nedokáží zvednout.

Ulítlá challenge se okamžitě stala virální, protože si ji chtěl každý vyzkoušet na vlastní kůži. Jak informuje portál Ladbible, celé to odstartovalo poté, co se o to pokusili 32letá Krystyna Sorrentino a její snoubenec Devin. Když video natáčely, ještě ani netušily, jakou lavinu se jim podaří spustit.

Krystyna se z polohy v přímém úhlu s kusem nábytku v ruce postavila na první pokus, zatímco Devin se během toho, jak se snaží postavit, zkrátka zasekne. „Absolutně jsme netušili, co tím způsobíme. Na druhý den po tom, co jsme video přidali na sociální síť, jsme tam měli milion vidění,“ komentuje Krystyna.
 

Doporučeno
Zuza Plačková je bublina vytvořená kolem mého jména, měsíčně vydělám na Instagramu i 20 000 eur, říká influencerka (Rozhovor) Zuza Plačková je bublina vytvořená kolem mého jména, měsíčně vydělám na Instagramu i 20 000 eur, říká influencerka (Rozhovor) 27. listopadu 2019 11:51

K ulítlé „židličkové výzvě” a k tomu, proč s ní mají muži takový problém, se vyjádřili už i odborníci. „Je velmi zajímavé, že mnoho žen dokáže výzvu úspěšně dokončit, zatímco většina mužů ne. Odpovědí je těžiště těla. Většina žen má těžiště někde pod bederní oblastí, zatímco většina mužů ho má mnohem výš,“ vysvětluje americký vědec Jeremy Johnson.

„Právě z toho důvodu mají ženy v prohnuté poloze nad stoličkou těžiště někde nad jejich nohama, zatímco těžiště u většiny mužů je v takové poloze nad křeslem,“ dodává odborník.

K výzvě se vyjádřil i profesor Brian Ford z univerzity v Cambridge. Ten se domnívá, že by s tím mohla souviset i velikost mužských nohou. „Muže větší nohy podmiňují, že se nachází od stěny dál než žena, a proto se naklání dopředu,“ konstatuje.

Domů
Sdílet
Diskuse