Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2020 17:37
Čas čtení 1:35
Tímea Krauszová

Kvůli varovným zprávám o koronaviru čelil policejní šikaně. O viru věděl jako první

ZDRAVÍ ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Čína vyhlásila stav nouze až tři týdny po jeho varováních.

Čínský lékař, který jako první varoval před novým virem, čelil zpočátku nátlaku ze strany úřadů. Musel přestat šířit varování, Čína chtěla virus udržet v tajnosti, píše BBC.

Varoval kolegy už v roce 2019

„Ahoj všichni, jsem Li Wenliang, oftalmolog v nemocnici ve Wu-chanu,“ začíná příspěvek na populární sociální síti lékař, který už koncem roku 2019 varoval před nákazou.

Příspěvek napsal ze své nemocniční postele, kam ho dostaly příznaky chřipky (kašel, horečka). Spolu s ním onemocněli i jeho rodiče. Koronavirus u něj nepotvrdili, jeho příběh však poukazuje na nesprávnou reakci úřadů před několika týdny.

Doktor Wenliang pracoval v epicentru viru a v průběhu prosince zaznamenal sedm případů, které se náramně podobaly na virus SARS (akutní respirační syndrom), který v letech 2002 až 2003 zabil 774 lidí. Sedm pacientů drželi v karanténě a předpokládalo se, že se nakazili na místním tržišti.

Muž informoval své kolegy 30. prosince. Doporučil jim chránit se před nákazou. V té době ještě vůbec netušil, že objevil nový virus.

O čtyři dny později si ho předvolali na úřad pro veřejnou bezpečnost, kde musel podepsat dopis, ve kterém ho obvinili ze šíření falešných zpráv a z narušení veřejného pořádku. „Vážně vás varujeme: Pokud budete nadále takto drze tvrdohlavý a budete v této ilegální činnosti pokračovat, postavíme vás před soud. Rozumíte?“ Píše se v dopise. Na konci dopisu se Wenliang vlastnoručně podepsal se slovy „Ano, rozumím.“ Spolu s ním vyšetřovala policie sedm dalších lidí.

Koncem ledna zveřejnil lékař dopis spolu s informací, že se mu úřady omluvily. Už je však pozdě. Nakažených je do dnešního dne více než 20 tisíc lidí.

Doporučeno
Lék, který vyvíjel Čech, zabírá na koronavirus Lék, který vyvíjel Čech, zabírá na koronavirus 4. února 2020 14:27

Zpočátku úřady tvrdily, že nakazit se mohou jen lidé, kteří přišli do přímého kontaktu s infikovanými zvířaty. 20. ledna čínská vláda vyhlásila stav nouze. Začali stavět několik krizových nemocnic pro pacienty s koronavirem a začali jsme zaznamenávat první případy viru v zahraničí.

Bezpečnost by v resortu zdravotnictví měla být na prvním místě, ale tento případ naznačuje, že systém má množství trhlin, které mohou v konečném důsledku uškodit veřejnosti. Doktora Wenlianga považují za hrdinu. Podle BBC se však nyní někteří obávají, že v budoucnu budou mít lékaři ještě větší strach varovat veřejnost před hrozbou. Co když i jim přijde pozvánka na úřad a policie pohrozí soudem?

Domů
Sdílet
Diskuse