Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2020 15:52
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Koronavirus zlepšuje znečištěné ovzduší v Evropě, ukazují satelitní snímky

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Snímky, pořízené umělou družicí Sentinel-5 Precursor, ukázaly i jeden pozitivní dopad koronavirové nákazy.

Uzavření továren, výroben a dalších průmyslových objektů v rámci karantény není úplně špatná věc ve všech směrech. Což potvrzují i nové snímky umělé družice Sentinel-5 Precursor, která změřila, jak je na tom v posledních dnech Evropa i Čína s obsahem oxidu dusičitého v ovzduší. A je třeba konstatovat, že nad velkými městy jako Paříž, Madrid nebo Řím ohlásila jeho velký úbytek.

Doporučeno
Občany, kteří poruší zákaz vycházení, policisté bijí holemi nebo je nutí dělat kliky. Indie boj s koronavirem nezvládá Občany, kteří poruší zákaz vycházení, policisté bijí holemi nebo je nutí dělat kliky. Indie boj s koronavirem nezvládá 27. března 2020 8:36

Je to logické, řekneš si, když se nákaza Covid-19 rozšířila do 170 států a nakazila skoro 550 tisíc lidí po celém světě, že se to někde odrazí. Negativní dopad je určitě sledován v ekonomice, v ovzduší se však nákaza jeví až ozdravně. Karanténa totiž dopřála vzduchu, který dýcháme, pozastavením výroby malé lázně. 

Jak píše Evropská kosmická agentura ve svém článku, data z družice Sentinel-5 Precursor využívá Královský nizozemský meteorologický institut (KNMI) k monitorování evropského počasí a znečištění ovzduší. Vědci si v posledních snímcích všimli, že míra znečištění, tedy obsahu oxidu dusičitého, razantně klesla nad velkými městy, hlavně nad Milánem, Paříží a Madridem. 

Porovnání znečištění ovzduší z března 2019 a 14. – 25. března 2020

Koronavirus zlepšuje znečištěné ovzduší i v Evropě, ukazují satelitní snímky
Zdroj: Evropská kosmická agentura

Výzkumnící porovnali průměrné znečištění v březnu 2019 a znečištění ze 14. – 25. března. Henk Eskes z KNMI vysvětlil, proč porovnávali zrovna tyto dva snímky: „Koncentrace oxidu dusičitého se dennodenně mění na základě toho, jak se mění počasí. Nemůžeme vyvozovat výsledky pouze z dat, které jsme zachytili během jednoho dne. Zkombinováním dat z deseti dnů se variabilita, se kterou se mění počasí, lehce vyrovnává, tudíž my jsme schopní vypozorovat rozdíly, které jsou zapříčiněny lidskou aktivitou.“

Doporučeno
Češi za méně než den vybrali 12 milionů korun na plicní ventilátory. Peníze se použijí na výrobu prvních sta kusů Češi za méně než den vybrali 12 milionů korun na plicní ventilátory. Peníze se použijí na výrobu prvních sta kusů 27. března 2020 14:31

Královský nizozemský meteorologický institut začal se světovými vědci pracovat na detailnější analýze, aby důkladněji zmapovali, jaký bude mít karanténa doopravdy dopad. I další státy na severu Evropy jsou prý monitorovány, avšak kvůli nepředvídatelnosti počasí se změny nedají dobře změřit. Nový způsob monitorování, který bude tento týden aplikován, by to ale měl změnit, a vědci by měli získat ze severozápadní Evropy lepší poznatky.

Domů
Sdílet
Diskuse