Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2020 11:04
Čas čtení 1:08
Tímea Krauszová

Po dvou týdnech přišla první zpráva od Kim Čong-una: Znamená to, že žije?

NEWS
Uložit Uložené

Zdravotní stav severokorejského lídra je stále zahalen rouškou tajemství.

Ve státních severokorejských médiích se po dvou týdnech objevila nějaká zpráva o Kim Čong-unovi. Nedozvěděli jsme se o jeho zdravotním stavu, zpráva však zpochybňuje jiné zdroje, které už týdny hovoří o kritickém zdravotním stavu.

Nejprve zmizel z očí, později se spekulovalo o jeho smrti

V průběhu víkendu se z několika zdrojů objevila také informace o smrti totalitního lídra, který údajně podstoupil operaci srdce a měl vážné komplikace. Tyto informace pocházely ze špionážních zdrojů CNN a z webu Daily NK, kam přispívají dezertéři či inkognito novináři.

Doporučeno
Je vůdce KLDR Kim Čong-un mrtvý? Tvrdí to několik zpravodajských zdrojů Je vůdce KLDR Kim Čong-un mrtvý? Tvrdí to několik zpravodajských zdrojů 26. dubna 2020 23:59

Klepy o zdravotních problémech se však časem vystupňovaly. Některá čínská zpravodajská média již v pátek večer přišla s informací, že nejvyšší vůdce KLDR zemřel. Informaci o jeho smrti potvrdila v sobotu večer i zástupkyně ředitele hongkongského zpravodajského kanálu HKSTV, která je neteří čínského ministra zahraničí. Ta tvrdí, že její informaci zprostředkoval věrohodný zdroj.

Nyní se však zdá, že vůdce stále žije (nebo se režim velmi snaží přesvědčit svět, že ještě žije). Po dvou týdnech se objevila ve státních severokorejských médiích konečně nějaká informace o Kim Čong-unovi: ocenil lidi, kteří pracují na výstavbě v rodném městě jeho otce.

Doporučeno
Jak koronavirus ovlivnil holičství, restaurace, bary nebo posilovny? Zeptali jsme se jich Jak koronavirus ovlivnil holičství, restaurace, bary nebo posilovny? Zeptali jsme se jich 20. dubna 2020 17:35

„Soudruh Kim Čong-un oceňuje úsilí pracovníků, kteří usilovně a z celého srdce podporují výstavbu v Samdžijonu,“ zaznělo ve státním rádiu. „Pracovníci hoří nadšením pilně přispět k výstavbě socialismu,“ pokračovalo hlášení s dodatkem, že pracovníci mají mít stále na mysli důvěru a očekávání od vedoucí strany.

Samdžijon se nachází u posvátné hoře Pektu u čínských hranic. Je to typická socialistická stavba, o níž Severní Korea hovoří jako o ztělesnění moderní civilizace. Zesnulý otec nynějšího vůdce Kim Čong-il se zde narodil.

Další média v zemi nezveřejnila žádné fotky či nahrávky. Zpráva neobsahuje ani informace o zdravotním stavu vůdce, nikdo neví ani to, kde se nyní nachází.

Domů
Sdílet
Diskuse