Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2020 8:39
Čas čtení 1:53
Ondřej Jarůšek

„Chtěly jsme upozornit na jeho zločiny,“ říkají autorky nápisu na soše Winstona Churchilla

NEWS
Uložit Uložené

Autorky nápisu na soše demokratického politika vysvětlily, proč na ni napsaly, že byl Churchill rasista.

V souvislosti s probíhajícími protesty proti rasismu a policejnímu násilí, které vyvolalo úmrtí Afroameričana George Floyda, se pozornost některých demonstrantů obrátila i na sochy různých historických osobností. Jednou z nich je i Winston Churchill, na jehož soše v Praze na Žižkově se před pár dny objevil nasprejovaný nápis „Byl rasista. Black Lives Matter“. Řada politiků to odsoudila. Serveru A2larm se podařilo s autorkami tohoto nápisu spojit a zeptat se jich, co je k tomu vedlo.

Doporučeno
Michal Šopor: Policisté v Los Angeles jsou úplně pos***í. Demonstrujících je hodně a mají toho dost (Rozhovor) Michal Šopor: Policisté v Los Angeles jsou úplně pos***í. Demonstrujících je hodně a mají toho dost (Rozhovor) 6. června 2020 20:18

„Neučinily jsme tak z dlouhé chvíle nebo nutkání ničit majetek, nekritické uctívání vysokého britského státníka nám leží v žaludku už dlouhou dobu, momentálním načasováním jsme chtěly odkázat k událostem posledních dní, poukázat na jejich celosvětovou provázanost a vyjádřit solidaritu probíhajícím bojům za rovnoprávnost.“ píší autorky v prohlášení.

Téma rasismu se podle nich netýká jen Spojených států, ale jedná se o globální problém, který je nutno řešit i v České republice. Jako příklad uvádějí přístup některých lidí k Romům nebo uprchlíkům. 

„Rasismus je především způsob myšlení, který je v nás hluboce zakořeněn. Reprodukuje se v rámci institucí, vzdělávání, kultury a také skrze způsob vyprávění historie. Nechceme historii přepisovat, chceme ji konečně číst, a to včetně pasáží, které jsou nepříjemné,“ dodávají.

Autorky dále píší, že historii bychom se měli učit objektivně a se všemi souvislostmi, i když by to znamenalo otevřít některá nepříjemná témata. „Dokud se budeme ve školách dozvídat, že Kryštof Kolumbus ‚objevil‘ Ameriku, a ne že ji kolonizoval, nepohneme se nikdy z místa a nebudeme se schopni zbavit koloniálního uvažování o světě. Je nutné naučit se nevnímat svět černobíle, i když se samozřejmě jedná o značně bolestivý proces,“ uvádějí v textu.

Doporučeno
Winston Churchill byl rasista. A zároveň i velký muž Winston Churchill byl rasista. A zároveň i velký muž 12. června 2020 20:13

Historický význam Winstona Churchilla prý nechtějí znevažovat, upozorňují však na některé jeho kontroverzní výroky a skutky. „Historička Madhusree Mukerjee například přináší ve své knize Churchill’s Secret War (2010) řadu argumentů, že hladomor v Bengálsku v roce 1943, který stál život až tři miliony lidí, přímo souvisel s rozhodnutím Churchillova válečného kabinetu odčerpat zásoby potravin z regionu pro potřeby britské armády,“ pokračují autorky, podle kterých jsou tyto skutečnosti často zlehčovány.

„Jsme unavené a frustrované z života ve světě, ve kterém vládnou nespravedlivé pořádky, i když jsme zrovna my měly štěstí narodit se v relativně privilegovaném postavení. Nechceme se nadále tvářit, že žijeme v nejlepším z možných světů. Společnost se musí proměnit a ke změnám již dochází, i když se stále snažíme úzkostlivě lpět na starých a známých pořádcích,“ říkají autorky v závěru textu.

Samy prý doufají, že se jim alespoň podařilo otevřít debatu, která jen tak nezmizí, i když nápis samotný už byl ze sochy odstraněn. Celý text prohlášení si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse