Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2020 18:54
Čas čtení 1:26
Vojtěch Vanda

Srdcervoucí příběh o sirotcích, kterým zemřeli rodiče, byl lež. Peníze ze sbírky se budou lidem vracet

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Pracovníci Skladu dětských věcí pro pěstouny v Praha 11 byli obelstěni příběhem tří dětí, pro něž uspořádali dobročinnou sbírku. Peníze se nyní budou vracet dárcům.

Neověřili si informace a uspořádali sbírku pro děti, které lhaly. Pracovníci dobročinného spolku Sklad dětských věcí pro pěstouny v Praze 11 vybíral od víkendu na účet peníze pro tři děti, které se vydávaly za sirotky, jimž zemřeli rodiče. Trojice nezletilých chlapců měla žít sama v pražském bytě, což ale nebyla pravda. Dnes se Spolek veřejně omluvil a ohlásil, že peníze, které se vybraly, vrátí dárcům zpět

Doporučeno
Demonstrace v Bělorusku jsou řízeny z Česka, tvrdí Lukašenko Demonstrace v Bělorusku jsou řízeny z Česka, tvrdí Lukašenko 10. srpna 2020 16:29

Jak informují Novinky.cz, lidé posílali na účet peníze třem nezletilým chlapcům, kteří měli po údajné smrti rodičů bydlet sami v jednom bytě v Praze. Nejstarší sedmnáctiletý hoch se měl starat po autonehodě, která měla jejich rodiče připravit o život, o desetiletého a sedmiletého bratra. Jelikož nechtěl, aby museli odejít do dětských domovů, rozhodl se je živit z brigády, která však výdaje nepokryla.

Proto se nejstarší člen rodiny rozhodl krást v restauraci jídlo. Krádež se mu ale nepovedla. Při dopadení se proto svěřil s dojemným příběhem, což spolku nebylo lhostejné.

O chlapce se po ztrátě matky a otce neměla vůbec zajímat policie ani Orgán sociálně-právní ochrany dětí, což mezi zainteresované do příběhu vyvolalo pozdvižení.

Jak se ale ukázalo, nic z toho nebyla pravda„Dobrý den, předem chceme poděkovat všem ochotným lidem za vlnu solidarity. Nicméně v tuto chvíli účet uzavíráme, a po domluvě s advokátem vracíme veškeré finance zpět na účty dárců. Situace chlapců se zásadně změnila a je nyní v řešení OSPOD,“ zveřejnil podvedený spolek. Nebyl však jediný, kdo byl obelhán. Historky se následně chytla i některá média, jež se za následnou fabulaci taktéž omluvila.

Doporučeno
V síti vydává vlastní merch. Lidé jsou pobouřeni V síti vydává vlastní merch. Lidé jsou pobouřeni 10. srpna 2020 14:32

„Až budeme moci, zveřejníme vysvětlení,“ pokračoval Sklad na Facebooku, který následně Novinkám osvětlil, co se doopravdy stalo. „Je nám to velice líto, ale bohužel se celá tahle věc nestala. Načapali jsme jednoho z nich, jak krade, a on nám řekl, že krade, protože nemají peníze na jídlo, a že jim umřeli rodiče. Bohužel, a to je naše pochybení, jsme si neověřili informace a chlapcům jsme uvěřili, chtěli jsme pomoct,” uvedla členka spolku Eva Ptáčková.

Sklad proto požádal všechny, kteří prosbu o přispění na dobrý účel zaregistrovali, už žádné peníze neposílali. K tomu Ptáčková doufá, že všechny do dneška nastřádané peníze najdou zpátky své původní majitele.  Spolek se také rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele

Domů
Sdílet
Diskuse