Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2020 11:27
Čas čtení 4:39
Adam Smeták

Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor)

REFRESHER BĚLORUSKO
Uložit Uložené

Situaci v Bělorusku přibližujeme prostřednictvím rozhovorů s přímými účastníky protestů ze dvou největších měst země.

Bělorusko se zmítá v protestech. Už v týdnech před „prezidentskými volbami“, ve kterých zvítězil již pošesté diktátor Lukašenko, lidé tvořili ve městech po celé zemi lidské řetězy. Ani spojení opozice a slib hlavní protikandidátky Světlany Cichanouské, že po své vítězství uspořádá do půl roku nové demokratické volby, ovšem nestačilo. 

Podle oficiálních výsledků dostal Lukašenko 80 procent hlasů. To ale vzhledem k náladě a stavu země vzbuzuje skepsi. Na internetu je řada videí, které napovídají, že došlo k falzifikaci volebních výsledků. V místech, kde se hlasy počítaly pod nezávislým dohledem, měl Lukašenko nejvýše 25 %. V Minsku dokonce dostávala mezi pěti a deseti procenty hlasů. 

Natalyia, Minsk
Natalyia, Minsk Zdroj: Natalyia

Frustrovaní a naštvaní lidé tak vyšli do ulic v městech po celé zemi, aby dali najevo, co si myslí o průběhu voleb v Bělorusku. Ve státě o 9,5 milionu obyvatel se demonstruje v ulicích už od neděle, média hlásí první mrtvé, barikády v ulicích a masivní zatýkání.

Abychom ti přiblížili, jak to v ulicích Běloruska vypadá, oslovili jsme dvě mladé ženy, které se účastní protestů ve dvou největších městech země – v Minsku a Vitebsku

Doporučeno
V Bělorusku pokračují protesty, policie mlátí demonstranty. Nedopustím žádný Majdan, vzkazuje diktátor Lukašenko V Bělorusku pokračují protesty, policie mlátí demonstranty. Nedopustím žádný Majdan, vzkazuje diktátor Lukašenko 10. srpna 2020 22:03

Lada, Vitebsk

Lada žije ve Vitebsku, které je podle ní jinak přezdívané hlavním městem severu Bělorusku. V rozhovoru, který jsme vedli v noci z pondělí na úterý uvedla, že protesty byly mírumilovné a zúčastnili se jich lidé ve věku mezi 18 a 25 lety

„Ale v jiných městech, především v Minsku, se odehrává reálná válka. Policie používá slzný plyn, gumové projektily a zábleskové granáty, a to i přesto, že na ně lidé neútočí. Jen tleskají a snaží se s policisty mluvit,“ prozradil Lada pro REFRESHER.

Policisté prý zatýkají náhodně, obviňují lidi z trestných činů, které nespáchali, a pak je zavírají. „Blízcí těch, kteří byli včera zadržení, je ještě neměli šanci vidět,“ dodala. Existují ale i záblesky naděje. „Ve městě Kobryn se lidem podařilo policisty přesvědčit, aby odložili své štíty. Včera se objímali a plakali,“ vypráví.

Situace v Minsku připomíná válku, tvrdí Nataliya z Běloruska (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits

Lidé mají kvůli vypínání internetu a blokování VPN problémy s informovaností a organizací. Jedinými široce dostupnými kanály jsou ty státní, které podle Lady tvrdí, že za protesty stojí extrémisté z Polska a Česka, kteří za ně i platí. 

Pro Putina jde o opravdu vhodnou dobu k invazi do Běloruska. Ale nemyslím si, že to udělá, je to příliš riskantní.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87526 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse