Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2020 11:44
Čas čtení 4:20
Daniel Mikolášik

„Nedívej se na můj profil, pokud nechceš masturbovat.“ Kdo stojí za boty na Instagramu a jak se před nimi chránit?

„Nedívej se na můj profil, pokud nechceš masturbovat.“ Kdo stojí za boty na Instagramu a jak se před nimi chránit?
Zdroj: Instagram
TECH
Uložit Uložené

Profilů, které aktuálně spamují sociální sítě perverzními a infantilními komentáři, je stále více. S odborníkem jsme zjišťovali, co jsou zač, kdo za nimi stojí a jak proti nim bojovat.

Pokud si otevřeš Instagram, je velmi velká pravděpodobnost, že pod fotkou jakékoliv známé osobnosti či influencerů najdeš minimálně jeden komentář typu: „Nedívej si můj profil, pokud nechceš masturbovat.“ Zamýšlel ses nad tím, co to je za fenomén a o co těmto profilům jde?

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme OnlyFans: Za obsah na sociální síti si musíš zaplatit, na oplátku ti budou tví idolové odepisovat kdykoliv Vyzkoušeli jsme OnlyFans: Za obsah na sociální síti si musíš zaplatit, na oplátku ti budou tví idolové odepisovat kdykoliv 21. června 2020 13:55

Ačkoli to na první pohled vypadá jako neškodná zábava či poměrně zvláštní způsob, jakým se začínající instagramové modelky snaží nahnat si nové followery, je tomu zcela jinak. Profily jsou podobné účtem na OnlyFans, jehož principem je, že tam influencerky tvoří erotický obsah pro dospělé, který je však určen pouze pro platící fanoušky.

Náhodný príspevok na profile amerického rapera Tekashiho 6ix9ina. Opakuje sa to v komentárovej sekcii pod jeho každým jedným príspevkom
Náhodný príspevok na profile amerického rapera Tekashiho 6ix9ina. Opakuje sa to v komentárovej sekcii pod jeho každým jedným príspevkom Zdroj: Instagram/@6ix9ine

Právě na ženské nahotě, perverzní komunikaci a soft pornu jsou postaveny i tyto spamovací profily. Jde však o obyčejný podvod. Na rozdíl od účtů na OnlyFans, spamovací boti na Instagramu nevyvíjejí téměř žádnou aktivitu, na jejich profilu najdeš jen pár podezřelých fotografií a jejich snahou je, aby tě přinutili kliknout na nějaký externí odkaz zveřejněný na profilu.

Avšak pravděpodobně největším rozdílem je, že v případě bota daný účet ovládá počítač a ne reálná osoba. Co to je za fenomén, kdo za těmi profily reálně stojí a jak proti ním bojovat? Na toto téma jsme si povídali s odborníkem na sociální sítě a šéfem agentury PS: Digital, Peterem Sebou a také s Ekaterinou Kudrinou z komunikačního oddělení Facebooku.

V tomto článku se dozvíš:
  • Co jsou boti zač a k čemu se využívají
  • Kdo za nimi stojí, kdo je vytváří a jak fungují
  • O co se boti snaží
  • Co uživatelům na Instagramu hrozí
  • Jak se před boty chránit
  • Jaká česká stránka funguje na principu hlášení spamovacích botů
Doporučeno
Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) 28. září 2019 11:38

Starý fenomén v novém provedení

Pokud mluvíme o konkrétních spamovacích botech, kteří nabízejí sexuální obsah na svém profilu, jde o poměrně novou záležitost, která se na Instagramu rozmohla v průběhu posledních měsíců. Fenomén spamovacích botů jako takových ale není ničím novým.

V minulosti boti, tedy počítačové programy, které dokáží automaticky generovat obsah na sociálních sítích, používali převážně soukromé společnosti. Sloužili jako marketingový nástroj na podporu prodeje služeb či produktů, ale využívali je i jednotlivci, například v politických kampaních či na různé internetové soutěže.

Falošná fotografia jedného z botov.
Falošná fotografia jedného z botov. Zdroj: Instagram/@stevanie82

„Podvody, scamy a různé pochybné aktivity jsou součástí internetu a sociálních sítí od jejich počátku. Jen čas od času změní podobu, využijí novou platformu nebo se svezou na vlně nějaké novinky, o které ještě uživatelé nemají dost informací,“ uvedl pro REFRESHER odborník na sociální sítě Peter Šebo.

V Kalifornii dokonce loni v červenci vstoupil v platnost zákon, který požaduje, aby boti na sociálních sítích uváděli, že jde o počítačové programy, a nikoli skutečné lidi a nemohli tak nachytat obyčejné uživatele.

„Nevím, zda jsou právě tito boti aktuálně největší hrozba, ale zjednodušeně řečeno platí rovnice, že čím větší a úspěšnější je platforma, v tomto případě Instagram, tím je více pokusů ji infiltrovat podvodným obsahem,“ říká o nových botech Šebo.

Všimni si, že všechny tyto profily mají jednu věc společnou, a to pofidérní link v bio

„Nepozeraj si môj profil, ak nechceš masturbovať.“ Kto stojí za botmi úradujúcimi na Instagrame a ako sa pred nimi chrániť?
Zdroj: Instagram

„Je pro nás nesmírně důležité, aby interakce, které probíhají mezi lidmi na Instagramu, byly skutečné. Z tohoto důvodu nepovolujeme podvodné účty či služby, které nabízejí zvýšení popularity profilu prostřednictvím neautentických lajků, komentářů a followerů. Takové účty odstraňujeme vždy, když se o nich dozvíme,“ uvedla pro REFRESHER Ekaterina Kudrina z komunikačního oddělení Facebooku.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87536 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdo za těmito pofidérními profily stojí
  • O co botům jde a jak se mohou dostat k tvým datům
  • Zda se dokáží dostat k tvým fotkám nebo penězům
  • Jak funguje hromadné nahlašování a vymazání bota
Domů
Sdílet
Diskuse