Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2020 11:19
Čas čtení 1:32
Vojtěch Vanda

Babiš chce zkrátit povinnou karanténu na 10 dní

NEWS ANDREJ BABIŠ ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

„Musíme dělat všechno pro to, abychom se vrátili do normálu,“ řekl Právu premiér.

Andrej Babiš podporuje myšlenku, která si pohrává se zkrácením povinné karantény ze čtrnácti dní na deset. Ke zkrácení izolace se totiž přiklání mimo jiné i vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Babiš to uvedl v rozhovoru pro Právo. Nicméně poslední slovo by měli mít samotní experti, píší Novinky.cz.

Doporučeno
Baba Lag: Můj život je jako film, na který se chceš dívat. Peníze, luxus, strach, s**čky a rap Baba Lag: Můj život je jako film, na který se chceš dívat. Peníze, luxus, strach, s**čky a rap 13. srpna 2020 15:27

Tuto změnu by chtěl projednat na jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, které se uskuteční pondělí„Jasně, že jsem pro to, aby se povinná karanténa zkrátila na 10 dní. V pondělí proberu s experty,“ ujistil své followery na Twitteru Babiš.

„Musíme dělat všechno pro to, abychom se vrátili do normálu. Je třeba sledovat působení viru, počet hospitalizovaných, jací lidé bohužel zemřeli, a z toho vycházet. V pondělí jsem svolal radu pro zdravotní hrozby, kde to bude jeden z bodů programu,“ rozvedl premiér myšlenku v rozhovoru pro Právo.

Fotbal není hokej

Čtrnáctidenní karanténa totiž mnohé komplikuje. Své o tom vědí například fotbalisté Slavie, jejíž A-tým musel kvůli výskytu koronaviru do karantény. Toto opatření velice omezuje letní přípravu před startem ligy a kvalifikačními zápasy do evropských pohárů.

„Chápu fotbalisty, kteří hrají o obrovské peníze, zvlášť v zahraničních soutěžích. Nechceme ohrozit fotbalové kluby, aby nemohly hrát doma nebo v mezinárodních zápasech. Slavii řeší pražská hygienička, jednáme o tom. Fotbal je jiný než hokej, tam je zase větší možnost kapénkové infekce,“ pokračoval, jak uvedly Novinky.cz, Babiš.

Doporučeno
Jak žije finalista SuperStar pět let po soutěži? Štěpán Urban otevřeně o protloukání se životem, hudbě a fakáčství (Rozhovor) Jak žije finalista SuperStar pět let po soutěži? Štěpán Urban otevřeně o protloukání se životem, hudbě a fakáčství (Rozhovor) 12. srpna 2020 10:22

Důležitá pondělní rada, která se bude skládat s ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, jehož úkolem bude objasnit vývoj koronavirové krize, ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové o situaci nejen v sociálních zařízení, ministra školství Roberta Plagy o situaci ve školách a ministra kultury Lubomíra Zaorálka, jenž objasní, jak jsou na tom velké kulturní akce, řekne víc.

Česká republika by se po schválení zkrácení povinné délky karantény zařadila mezi další evropské země, které už toto opatření provedly, například k Rakousku, Norsku nebo Švýcarsku. Zkrácení doby izolace je možné proto, jelikož vědci zjistili, že je virus infekční pouze deset dní. Člověk může v sobě dále virus nosit, avšak nikoho už nenakazí.

Domů
Sdílet
Diskuse