Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2020 16:34
Čas čtení 1:07
Viktor Kniš

Co zapříčinilo explozi prešovského paneláku? Znalci zveřejnili závěry analýzy

NEWS
Uložit Uložené

V případu je obviněno pět pracovníků, kteří v době výbuchu pracovali na rekonstrukčních pracích.

Na Mukačevské ulici v Prešově 6. prosince 2019 explodoval plyn. Při tragické události přišlo o život 8 lidí, další desítky zůstaly bez střechy nad hlavou. Dnes prešovský Korzár zveřejnil závěry z vyšetřování Kriminalistického a expertízneho ústavu KR PZ v Košicích.

Z výsledků vyplývá, že obrovský požár a explozi způsobilo poškození plynového potrubí DN 255. Potrubí musel někdo poškodit mechanicky, ze znaleckého posudku vyplývá, že se tak stalo po kontaktu s horizontální vrtnou soupravou. Tu obsluhoval jeden z obviněných.

„Plyn vnikal do paneláku prioritně přes teplovodní kolektor, kde se vzhledem k jeho vlastnosti koncentroval v horních patrech,“ píše se ve více než 60stránkovém znaleckém posudku. Zároveň znalci vyloučili alternativu, že by explozi způsobila výbušnina. Otázkou je, na základě jakého podnětu se nahromaděný plyn vznítil, podle znalců je však nejpravděpodobnější možností, že výbuch přišel po jiskře z výtahu.

Domů
Sdílet
Diskuse