Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2020 9:04
Čas čtení 1:51
Vojtěch Vanda

Praha a koronavirus: Podívej se, jaká nařízení platí ode dneška

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Sepsali jsme nařízení hygienické stanice hl. města Prahy, která platí od středy.

Kvůli přetrvávající špatné pandemické situaci v Praze se Krajská hygienická stanice hlavního města Prahy v čele s hygieničkou Zdeňkou Jágrovou rozhodla, že upraví protiepidemiologická opatření. Ta mají šíření nákazy covid-19 zamezit. Nová nařízení platná od středy 9. září jsou potřeba i z toho důvodu, jak uvedla v pátek Jágrová, že hygienici ani nestíhají nově nakažené trasovat.

Doporučeno
Situace v Česku je znepokojivá, uvádí WHO ve spojitosti s koronavirem Situace v Česku je znepokojivá, uvádí WHO ve spojitosti s koronavirem 8. září 2020 14:11

Prvním nařízením platným od středy je zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb mezi půlnocí a 6 hodinou ranní s výjimkou provozoven, které neslouží veřejnosti. Nevztahuje se tak na prodejny, které fungují mimo provozovnu stravovacích služeb (např. výdejní okénka, prodej jídla bez vstupu dovnitř).

Druhým nařízením je zákaz pohybu a pobytu všech osob bez roušek v prostoru metra, nádražních budov a nástupišť, ve vnitřních prostorách Letiště Václava Havla, a ve všech prostorách vnitřních provozoven určených pro prodej (např. nákupní centra, ale také i chodby, které k nim náleží.

Toto nařízení nicméně neplatí pro osoby, které například v nádražních budovách pracují (strojaři, lidé v kancelářích), pokud budou dodržovat rozestupy a v místnosti nebude více než 10 osob a osoby, které se ve stravovacích zařízeních jedí

K tomu se tyto zákazy nevztahují ještě na děti do dvou let věku a na osoby s poruchou intelektu, autistického centra nebo jiné poruchy podobného rázu, jejichž mentální schopnosti nebo aktuální duševní stav neumožňuje dodržování zákazu.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Mimo výše zmíněné zákazy stále platí zákaz konání venkovních akcí nad 1000 účastníků, zákaz konání akcí ve vnitřních prostorách nad 500 účastníků, pokud nejsou prostory specificky rozděleny (a nošení roušky na akcích ve vnitřních prostorách nad 100 účastníků), nutnost nošení roušek v MHD, taxících, volebních místnostech, na úřadech a na poštách a ve zdravotnických zařízeních.

Školáci od pondělí

Už od 14. září vzejde v platnost nařízení, které přikáže nosit ústenky, respirátory nebo například šátky všem, kteří se budou vyskytovat ve vnitřních prostorách škol a školských zařízení.

Nebude se ale nebude vztahovat na děti a pedagogické pracovníky v mateřské školce, internáty, jde-li o zaměstnance nebo ubytované, školy zřízené ministerstvem spravedlnosti, osoby s poruchou intelektu, účastníky slavnostních akademických obřadů na vysokých školách, osoby v institucích poskytující jednoleté kurzy jazyků s denní výukou a školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a internátní střediska výchovné péče.

Mimo to se klade hygienická stanice důraz na stále provádění triáže, třídění pacientů, ve zdravotnických zařízeních, jak tomu bylo doteď. 

Doporučeno
Nadace miliardáře Komárka koupí klavíry Petrof, které odmítli převzít v Číně. Rozdá je českým školám Nadace miliardáře Komárka koupí klavíry Petrof, které odmítli převzít v Číně. Rozdá je českým školám 8. září 2020 15:41

Tato opatření odůvodňuje hygienická stanice hlavního města jasně. „K datu 4. 9. 2020 bylo na území hl. m. Prahy hlášeno 5533 případů onemocnění. V absolutních počtech je Praha nejpostiženější oblastí České republiky. V současné době je jediným možným způsobem, jak se bránit tomuto onemocnění, přerušení cesty přenosu používáním ochranných prostředků dýchacích cest, která (...) vedla k výraznému snížení přenosu onemocnění,“ stojí v nařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse