Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2020 15:41
Čas čtení 0:57
Vojtěch Vanda

Nadace miliardáře Komárka koupí klavíry Petrof, které odmítli převzít v Číně. Rozdá je českým školám

NEWS ČÍNA
Uložit Uložené

„Přáli bychom si, aby se těch 11 nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti,“ uvedl Komárek.

Nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF) dnes oznámila, že klavíry a pianina české značky Petrof, které měly najít odbyt v Číně, odkoupí, a věnuje je českým školám. Čínský odběratel ztratil zájem o hudební nástroje kvůli rozporuplným reakcím, které vyvolala cesta českého předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Informuje web E15.

Doporučeno
Situace v Česku je znepokojivá, uvádí WHO ve spojitosti s koronavirem Situace v Česku je znepokojivá, uvádí WHO ve spojitosti s koronavirem 8. září 2020 14:11

Celkem se jedná o 11 hudebních nástrojů, jejichž hodnota měla přesáhnout 200 tisíc eur (asi 5,3 milionů korun). Ty už podle majitelky společnost Zuzany Cealové Petrofové byly připraveny k expedici ve skladu v Hradci Králové, avšak čínský odběratel o ně ztratil zájem. V návaznosti na cestu českého předsedy Senátu Miloše vystrčila na Tchaj-wan se totiž v Číně mluví o sankcích, které by mohla země na Česko uvalit.

„Po složitém roce, kterým si všichni procházíme, je taková zakázka více než důležitá,“ dodala Ceralová Petrofová. Pro firmu je čínský trh důležitý; nejenže je Čína velkým odbytištěm českých hudebních nástrojů, ale také je zde světoznámá značka nechává vyrábět.

Doporučeno
WHO by měla mlčet, kritizuje Babiš stanovisko instituce, v němž označila českou koronavirovou situaci za znepokojivou WHO by měla mlčet, kritizuje Babiš stanovisko instituce, v němž označila českou koronavirovou situaci za znepokojivou 8. září 2020 14:53

S pomocí nicméně přispěchal třetí nejbohatší Čech Karel Komárek se svou nadací, kterou založil s manželkou Štěpánkou. „Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dozvěděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje českým školám,“ vyjádřil se Komárek.„Přáli bychom si, aby se těch 11 nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti,“ uvedl. Nadace by měla v nejbližších dnech vypsat pro české školy grantovou výzvu. 

Karel Komárek nakonec zdůraznil, že si váží skutečnosti, že je Česká republika svobodnou zemí, a gesto, které udělal, by to mělo občanům připomenout.

Domů
Sdílet
Diskuse