Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2020 14:39
Čas čtení 0:49
Tereza Šnajdrová

Navalnyj zveřejnil první snímek od otravy novičokem

NEWS
Uložit Uložené

Alexej Navalnyj, ruský opoziční politik, dnes poprvé uveřejnil na svém Instagramu snímek z berlínské nemocnice Charité, kde se zotavuje po pokusu o otrávení.

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj dnes uveřejnil na svém Instragramu první snímek od tragické události, při níž málem přišel o život. Po nedávném pokusu o otravu novičokem byl kritik Kremlu v kómatu převezen do berlínské kliniky Charité, kde bojoval o svůj život. Nyní se zdá, že tento boj vyhrál.

Fotka, která se objevila na sociálních sítích, zobrazuje shrbeného Navalného, který si užívá přítomnosti manželky a svých dvou dětí. „Stále stěží dokážu něco dělat, ale včera byl první den, kdy jsem dokázal sám dýchat. Moc se mi to líbilo, je to opravdu skvělý a nedoceňovaný pocit.“ okomentoval příspěvek.

Doporučeno
Putinova kritika a lídra opozice údajně otrávili. Jeho stav je vážný, tvrdí mluvčí nemocnice Putinova kritika a lídra opozice údajně otrávili. Jeho stav je vážný, tvrdí mluvčí nemocnice 20. srpna 2020 8:53

Podle The Moscow Times berlínská nemocnice Charité informuje o tom, že stav Navalného se každým dnem lepší a není pochyb, že se opravdu jednalo o pokus o otrávení nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Otravu nezávisle na sobě potvrdily také laboratoře ve Švédsku a Francii, na základě čehož německá vláda opět vyzvala Rusko, aby tuto situaci osvětlilo.

Alexej Navalnyj je hlavním konkurentem současného prezidenta Vladimira Putina a kritikem jeho vlády, čímž na sebe strhává pozornost. A právě to ho podle litevského ministra zahraničí Linase Linkevičiuse málem stálo život. Linkevičius na svém Twitteru naznačil, že za otravou stojí ruské úřady „Tato situace je opravdu znepokojující. Osoby odpovědné za tento čin musí být potrestány“. Moskva toto obvinění popírá.

Domů
Sdílet
Diskuse