Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2020 14:01
Čas čtení 1:56
Vojtěch Vanda

Čína postavila už 380 internačních táborů pro Ujgury a další menšiny v Sin-ťiangu, tvrdí australská studie

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Projekt „převýchovy“ nadále pokračuje. Přestože vláda v Pekingu tvrdí, že internační tábory pro ujgurskou muslimskou menšinu na západě Číny nerozšiřuje, oprese, podle nové australské studie, nezpomaluje.

Čínská vláda už nechala postavit skoro 400 internačních táborů pro Ujgury a další muslimské menšiny na západě Číny. Dokazuje to satelitní sledování Australského institutu strategické politiky (ASPI), o kterém informuje server The Guardian. Přestože pekingská vláda uvedla, že od takzvaných center převýchovy ustupuje, podobných staveb přibývá.

Doporučeno
PŘEHLEDNĚ: Nová opatření proti koronaviru se dotknou restaurací, barů, koncertů, sportovních akcí nebo třeba kadeřnictví PŘEHLEDNĚ: Nová opatření proti koronaviru se dotknou restaurací, barů, koncertů, sportovních akcí nebo třeba kadeřnictví 24. září 2020 10:35

ASPI informuje o 380 internačních táborech, které do roku 2020 vznikly v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Jedná se o převýchovné tábory, v nichž držení prakticky ztrácí jakékoliv právo na soukromí, jsou neustále kontrolování čínskou vládou, musí pro ni těžce pracovat, a kromě toho jsou i perzekvováni za svou víru.

Institut tyto oblasti objevil pomocí satelitních snímků. Všechna místa označil v dnes spuštěné interaktivní mapě Sin-ťiangského datového projektu, v níž si může jeho návštěvník prolistovat data, která zvládl institut posbírat. Například v něm uvidí, kde se detenční prostor nachází, jakým způsobem je „chráněn od vnějších vlivů,“ jaký je jeho status a jakým způsobem byl vyšetřován.

Zařízení institut rozdělil do čtyř stupňů podle ostrahy. První stupeň je tábor, ve kterém lidé žijí normálně v rámci možností, čtvrtý stupeň znamená, že je tábor obehnán zdmi, má hlídací věže, a vypadá jako vězení.

Satelitní snímek internačního tábora v Kašgaru, leden 2020

Čína postavila už 380 internačních táborů pro Ujgury a další minority v Sin-ťiangu, tvrdí australská studie
Zdroj: ASPI

To, že pekingská vláda s výstavbou a rozšiřováním svého převýchovného programu nepřestala, se dalo údajně krásně vysledovat z nočních satelitních snímků. Australané to poznali z nově osvětlených míst, která do nedávné doby v noci nesvítila. Nová osvětlená zástavba vzniká u industriálních komplexů, ve kterých, podle informací institutu, musí obyvatelé táborů prodělávat nucené práce

Doporučeno
Praze docházejí lůžka pro nakažené koronavirem, řekl Prymula. Praze docházejí lůžka pro nakažené koronavirem, řekl Prymula. 24. září 2020 12:08

Institut konkrétně zmiňuje toto: „Tábory jsou často lokalizovány u továrních komplexů, což může samo o sobě naznačit jejich charakter, a zvýraznit konexi mezi svévolným vězněním v Sin-ťiangu a nucenou prací.“

Čínská vláda nucení do těžké práce odmítá

Vláda v Pekingu nicméně stále odmítá, že by tábory na nucenou práci vznikaly. Do nedávné doby dokonce odmítala existenci takových komplexů, později uvedla, že se jedná o převýchovné tábory, v nichž probíhá pracovní převýchova, která si klade za cíl snížení vysokého procenta chudoby a eliminování teroristických rizik.

Přestože je její stanovisko takové, jaké je, vláda do dnešního dne nevpustila na tato místa ani zahraniční novináře, diplomaty nebo humanitární organizace. Jediné informace, které západ o podobných prostorech dostává, jsou ze svědectví uprchlíků, z úniků čínských vládních dokumentů a výše zmíněných satelitních snímků.

Doporučeno
Fotr rapu James Cole se přiznal, že je Čech, gay, má pivní mozol a monopol na flow. G.O.A.T. je zm**ství na druhou Fotr rapu James Cole se přiznal, že je Čech, gay, má pivní mozol a monopol na flow. G.O.A.T. je zm**ství na druhou 23. září 2020 14:49

Praktiky čínské vlády zní jako ty, které známe z antiutopických knih a filmů. Ujgurské rodiny jsou perzekvovány jen za to, že mají doma Korán, jsou sledovány centrálními kamerami čínské vlády, a dokonce jsou nuceni mezi sebe vzít „příbuzné“, vládní dohlížitele, kteří monitorují jejich každodenní život. 

Domů
Sdílet
Diskuse