Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2020 11:19
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Galerie na výročí úmrtí draží erotický obraz Karla Gotta

KULTURA ČESKO KAREL GOTT
Uložit Uložené

Vyvolávací cena erotického oleje Milenci ve sprše půjde do statisíců, nepůjde však o nejdražší obraz, který se ve dražbě objeví.

Karel Gott nebyl jen zpěvákem, byl umělcem tělem i duší. Není proto tajemstvím, že ve svém volném čase maloval. A shodou okolností se v době výročí jeho smrti, konkrétně 4. října, rozhodla galerie Adolf Loos Apartment and Gallery vydražit jeho erotickou olejovou malbu Milenci ve sprše.

Přestože půjde o opravdu hodnotný kousek, jehož vyvolávací cena je 295 tisíc korun, zdaleka nepůjde o nejhodnotnější obraz. Galerie se totiž chystá vydražit něco unikátního, píší Novinky.cz.

Doporučeno
Karel Gott zesnul přesně před rokem. Naučili jsme se společně radovat z každého dalšího dne, vzpomíná na něj vdova Ivana Karel Gott zesnul přesně před rokem. Naučili jsme se společně radovat z každého dalšího dne, vzpomíná na něj vdova Ivana 1. října 2020 13:20

Opravdovým tahákem nedělní aukce bude obraz surrealistické malířky Marie Čermínové, která je v uměleckém světě lépe známá jako Toyen. Galerie se chystá vydražit její obraz La Dame de pique, jehož název se dá do češtiny přeložit jako Piková dáma.

Obraz z roku 1926 je dílem, jehož význam je obrovský, čemuž odpovídá i jeho vyvolávací cena. Vzhledem k tomu, že se ještě nikdy tak významný obraz srovnatelné kvality a významu na české ani světové aukci nikdy nedražil, dostal astronomickou cenovku 29,9 milionů korun.

„Charakteristické bylo převedení původně plošného, obrysového motivu do prostoru. Hrací karta poskytla východisko k autonomní obrazové skladbě, zbavené již závislosti na původní předloze. Tento obraz předznamenal celou následující tvorbu Toyen,“ stoji v popisku u fotky obrazu na facebookové stránce galerie.

Doporučeno
Pečovatelky Spirály pomoci rozdávaly klientům předvolební letáky hnutí ANO. Ředitelka je členkou, prý pomáhala kamarádovi Pečovatelky Spirály pomoci rozdávaly klientům předvolební letáky hnutí ANO. Ředitelka je členkou, prý pomáhala kamarádovi 1. října 2020 17:28

Milovníci umění však dostanou možnost zakoupit i další obrazy známých umělců, jejichž ceny se šplhají až do milionů. Příkladem může být dílo Josefa Čapka Děti v trávě s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun, obraz Krásná hora od Jana Zrzavého za minimálně 2,8 milionu korun nebo Zimní květ od Jakuba Schikanedera za 2,7 milionu korun.

Aukce se uskuteční v neděli 4. října od 14 hodin v pražské výstavní síni Mánes. Jestli máš u sebe pár zbytečných milionů nebo máš jenom rád umění, určitě neváhej aukci navštívit. Před aukcí totiž na místě proběhne ještě předaukční výstava.

Domů
Sdílet
Diskuse