Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. listopadu 2020 16:49
Čas čtení 6:34
Ondřej Jarůšek

UFC bojovníci Makhmud Muradov, Dvořák a další nám řekli, komu fandí v megazápase Mike Tyson vs. Roy Jones Jr.

SPORT MIKE TYSON
Uložit Uložené

Mike Tyson a Roy Jones Jr. se už brzy střetnou v ringu. Kdo odejde jako vítěz?

Už ke konci měsíce nás čeká vysoce očekávaný návrat dvou boxerských legend – Mikea Tysona a Roye Jonese Jr. Na jedné straně ringu bude stát jeden z největší ranařů všech dob, který si díky svému agresivnímu stylu a brutálním knockoutům vysloužil přezdívku „nejobávanější muž planety“, a proti němu se postaví jeden z nejtalentovanějších boxerů historie, který se stal šampionem neuvěřitelných čtyř váhových kategorií.

Na to, jak tato bitva dvou veteránů dopadne, jsou zvědaví příznivci bojových umění po celém světě. Mike Tyson zažehnul očekávání fanoušků zejména svými videi na sociálních sítích, na nichž je patrné, že i v 54 letech disponuje obrovskou silou a rychlostí. O 3 roky mladší Roy Jones Jr. však nezůstává pozadu a i jeho videa z tréninků dokazují, že stále umí dát ránu a hbitost či reflexy jej stále zcela neopustily.

Při příležitosti této velkolepé události, která nás čeká v noci z 28. na 29. listopadu, jsme se rozhodli oslovit několik známých osobností z české a slovenské scény bojových sportů a zeptat se jich, komu v tomto zápase fandí a jaký tipují výsledek.

Doporučeno
Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera 1. září 2020 16:46

Karlos Vémola, Gábor Boráros, Makhmud Muradov a další nám řekli, komu fandí v megazápase Mike Tyson vs. Roy Jones Jr.
Zdroj: TASR/AP
Mike Tyson
Věk: 54 let
Skóre: 50 výher, z toho 44 KO, 6 porážek
Výška: 178 centimetrů
Rozpětí paží: 180 centimetrů
Poslední profesionální zápas: 11. 6. 2005, prohra via corner stoppage

Michal „Blackbeard“ Martínek

Začneme bojovníkem, který má zřejmě z celé domácí scény k Iron Mikeovi nejblíže. Tím je bývalý šampion organizace Oktagon MMA Michal Martínek, který v minulosti dostal vřelý vzkaz od samotného Tysona. Ten ve videu českému zápasníkovi popřál hodně štěstí do zápasu, čímž se nemůže pochlubit jen tak někdo. 

„Fandím Tysonovi, protože on fandí mě a líbí se mi jeho názor ohledně THC a CBD. A je to killer,“ řekl nám Martínek. Tysonova záliba v konopí je dlouhodobě známá, v Kalifornii dokonce provozuje farmu, kde se marihuana pěstuje.

Přestože má „Blackbeard“ o svém favoritovi jasno, říká, že jeho sympatie má i Tysonův soupeř Roy Jones Jr. „Buď vyhraje Tyson KO, nebo Jones na body*. Mám moc rád oba. Radši bych byl, kdyby každej měl zápas s někým jiným a vyhráli oba,“ uvedl.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03

Za pár týdnů čeká bitva i samotného Michala Martínka. Ten totiž 26. listopadu nastoupí do svého premiérového zápasu pod hlavičkou prestižní organizace ACA, kde se mu v těžké váze postaví Daniel James.

*Podle dřívějšího vyjádření Andyho Fostera, výkonného ředitele kalifornské státní komise (CSAC), která tento souboj legend posvětila, nemají u ringu údajně být žádní bodoví rozhodčí. Pokud to tak opravdu bude, tak by to znamenalo, že jeden z boxerů může vyhrát pouze v případě, že svého soupeře knockoutuje, nebo pokud některý z nich nebude moci z jakéhokoliv důvodu pokračovat v souboji dál. Jinak bude zřejmě výsledek vyhlášen jako remíza. 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Michal Blackbeard Martínek (@michal_blackbeard_martinek),

David „The Undertaker“ Dvořák

Vyjádření na tuto vysoce očekávanou bitvu nám poskytl také úspěšný český UFC bojovník David Dvořák. I ten se přidává na stranu legendárního boxera z Brooklynu. „Osobně fandím Tysonovi. Odmala to bylo jedno z mála jmen, které jsem i jako šachysta znal. Jeho kariéra byla fenomenální. Hodně mě bavil a baví i teď,“ říká Dvořák.

A jaký tipuje výsledek? „Pokud zápas nebude domluvený a bude to opravdu tak, jak to má být, tak si myslím, že má stále sílu zápas ukončit KO!“ uvedl pro REFRESHER.

Soudě dle videí z tréninků se zdá, že sílu na ukončení zápasu před limitem Tyson minimálně v prvních kolech mít bude. Roy Jones Jr. ale bude jistě s agresivitou soupeře počítat a nic nenechá náhodě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david),

Makhmud Muradov

O názor se s námi podělil také slavný česko-uzbecký bojovník UFC Makhmud Muradov. Ten sice uznává kvality Roye Jonese Jr. a jeho přínos pro svět boxu, ale jasným favoritem je i pro něj Iron Mike.

 

„Jsem velký fanoušek Mikea Tysona, vyrůstal jsem na jeho zápasech. Roy Jones je taky legenda, ale jsem víc fanoušek Mikea Tysona, takže fandím jemu. Myslím si, že vyhraje on, protože má sílu, má úder, viděli jsme jeho poslední lapy. Nevíme, jak to bude, ale fandím Tysonovi a myslím, že když mu to fýza dovolí, tak ve druhém nebo třetím kole vypne Jonese, protože Jones už taky párkrát padal v závěru své kariéry, takže takhle to vidím,“ řekl nám.

Pokud jde o nejbližší plány Makhmuda Muradova, tak toho letos už bojovat s největší pravděpodobností neuvidíme. Před pár týdny mu bylo diagnostikováno onemocnění covid-19, kvůli čemuž nemohl nastoupit do chystaného zápasu. Zbytek roku tedy zřejmě stráví s rodinou a do akce se vrátí až v příštím roce.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Makhmud “Mach” Muradov (@makhmud_muradov),

Doporučeno
Rapové hity, 47 knockoutů a šampion 4 váhových kategorií. Toto je legendární Roy Jones Jr., soupeř Mikea Tysona Rapové hity, 47 knockoutů a šampion 4 váhových kategorií. Toto je legendární Roy Jones Jr., soupeř Mikea Tysona 1. října 2020 17:08

Karlos Vémola, Gábor Boráros, Makhmud Muradov a další nám řekli, komu fandí v megazápase Mike Tyson vs. Roy Jones Jr.
Zdroj: TASR/AP
Roy Jones Jr.
Věk: 51 let
Skóre: 66 výher, z toho 47 KO, 9 porážek
Výška: 180 centimetrů
Rozpětí paží: 188 centimetrů
Poslední profesionální zápas: 8.2.2018, výhra na body

Jiří Procházka 

Z domácích UFC bojovníků jsme odpověď dostali také od hvězdného Jiřího Procházky. Ten sice nefavorizuje ani jednoho z boxerů, ale přiznává, že je zvědavý, jak tato bitva dopadne. Jak Mike Tyson, tak i Roy Jones Jr. mají totiž specifický styl, kterým si během kariéry podmanili miliony fanoušků. Jejich duel by tak měl být zárukou kvalitní podívané, byť už mají oba to nejlepší za sebou.

„Nefandím nikomu, styl boje mají oba zajímavý. Oba dva jsou legendy a co se týče výsledku, tak jsem sám zvědavý. Formu jsem viděl pouze u Tysona, takže nemůžu hodnotit, ale věřím, že to bude krásný Boj,“ řekl nám.

Samotný Procházka aktuálně stojí před zřejmě největší výzvou své dosavadní kariéry. 27. února (február) příštího roku totiž poměří síly s titulovým vyzyvatelem Dominickem Reyesem, který v oficiálním UFC žebříčku v rámci polotěžké váhy (do 93 kilogramů) zaujímá druhé místo. Český samuraj je nyní na páté příčce. Procházka navíc bude jako první Čech v historii bojovat v hlavním zápase večera.

Doporučeno
Neuvěřitelný život Mikea Tysona: 10 šílených zajímavostí, které jsi o boxerské legendě možná nevěděl Neuvěřitelný život Mikea Tysona: 10 šílených zajímavostí, které jsi o boxerské legendě možná nevěděl 18. srpna 2020 15:44
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jiří “Denisa” Procházka (@jirkaprochazka),

Vasil Ducár

Dalším z oslovených bojovníků byl multitalentovaný Vasil Ducár, který sbírá úspěchy napříč hned několika bojovými sporty. Ducár je mimo jiné zkušeným profesionálním boxerem a v minulosti bojoval například o frankofonní titul organizace WBC v křížové váhové kategorii (do 90,7 kilogramů).

Stejně jako řada jeho kolegů, i Drucár výhru přeje nejobávanějšímu muži planety. „Já osobně fandím Mikeu Tysonovi. Je to obrovská osobnost a svým agresivním stylem samozřejmě získal moje sympatie,“ řekl pro REFRESHER.

 

„Výsledek lze těžko odhadovat. Netuším, jak moc se kluci do tý exhibice opřou, ale pokud to budou brát vážně a na 100 %, tak tipuju, že bude vítěz Tyson před limitem. To z toho důvodu, že Jones není originál supertíha a nejsem si jistý, jestli se stylem ruce u pasu dokáže odskákat celý zápas s Tysonem. Pokud do bude exhibice, tak samozřejmě remíza,“ dodává.

Vasila Ducára letos čeká bitva s plzeňským boxerem Václavem Pejsarem. Mnozí tento duel označují za boxerský zápas roku. Zápas by se měl uskutečnit koncem roku na akci v pražské Lucerně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Vasil Ducar (@vasilducar),

Tomáš Deák

Na stranu Mikea Tysona se řadí také slovenská MMA hvězda Tomáš Deák, zástupce slavného gymu Octagon Fighting Academy a šampion organizací Fight Nights Global a Oktagon MMA. 

„Fandím Tysonovi, protože je to pro mě legenda. Vždy jsem ho obdivoval, jeho styl boje. Je to pro mě pan boxer,“ řekl pro REFRESHER Deák s tím, že si myslí, že Mike Tyson svého soupeře knockoutuje.

Slovenská špička bantamové váhy se 26. listopadu (november) střetne s nebezpečným Vazhou Tsiptaurim pod hlavičkou organizace ACA. Stane se tak na stejném turnaji, kde uvidíme bojovat i českého borce Michala Martínka, doufáme tedy, že oba přivezou zpátky domů vítězství.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomáš Deák (@_tomas_deak),

Ronald Paradeiser

Pokud by se stavěl žebříček nejtalentovanější mladých bojovníků ze Slovenska, Rony Paradeiser by byl bezesporu jedním z nich. Ten má v současné době skvěle nakročeno k tomu, aby se v rámci organizace Oktagon MMA stal šampionem v lehké váze (do 70 kilogramů).

A komu tento nadějný bojovník fandí? „Tipuji Mikea Tysona. Myslím, že i na svůj věk je stále při chuti,“ uvedl. „Tipuji, že to skončí KO. Kondice bude odcházet rychle, ale KO úder tam budou mít stále,“ řekl nám Paradeiser.

K tomuto názoru se přidává i Ronyho kolega Miro Štrbák, podle kterého má Tyson stále na to, aby soupeře ukončil před limitem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ronald Paradeiser🇸🇰 (@pararony),

 
Vašek „Baba Jaga“ Mikulášek

Ze slavných domácích bojovníků se pro REFRESHER vyjádřil i ostravský fighter Vašek Mikulášek, kterého čeká bitva s rivalem Karlosem „Terminátorem“ Vémolou. Mikulášek je známý svou zábavou povahou, ale kromě vtípků se nebojí ani ostrých vyjádření a svým soupeřů rozhodně nic nedaruje.

Nekompromisní názory jsou právě něčím, co má Mikulášek s Tysonem dle svých slov společné. „Fandím určitě Tysnovi. Proč? Vždycky se mi líbila jeho zvířecí dravost a jako já si nikdy daleko nešel pro žádné slovo. Je baddest man od the planet! Vždycky chtěl ubližovat! Ale Roy má brutální oči a pohyb, rychlost. Samozřejmě oba mají to nejlepší už za sebou, takže si myslím že to dopadne na body pro Mikea,“ pověděl nám.

Vašek Mikulášek už několik měsíců ladí formu na zápas s Karlosem Vémolou, ke kterému by po několika změnách a odkladech mělo definitivně dojít 5. prosince. Mikulášek se nechal slyšet, že příprava na tento zápas je zatím nejdražší v jeho kariéře, fanoušci jsou proto zvědaví, zda se mu všechnu dřinu podaří zužitkovat. Dozvíme se to už za pár týdnů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Vasek Baba Jaga Mikulasek (@vasekmiku),

Ilja Škondrič

Své tipy na zápas nám však neřekli pouze profesionální bojovníci z domácí scény, ale také legendární slovenský trenér Ilja Škondrič. Ten byl sám úspěšným zápasníkem a nyní své bohaté zkušenosti a vědomosti předává dalším, kteří se zdokonalují pod jeho vedením.

A jaký je jeho názor na tento zápas? Ani Ilja o svém favoritovi nepochybuje. „Fandím Tysonovi. Vyrůstal jsem na něm byl a je legenda v boxu. Nemyslím si, že bude remíza ani na body, podle mě to bude předčasné ukončení,“ pověděl nám.

Jak je tedy vidět, drtivá většina oslovených fandí ranaři Mikeu Tysonovi, který podle mnohých i navzdory svému věku má dost síly na to, aby Roye Jonese Jr. knockoutoval. Stane se to tak, jak mnozí bojovníci předpovídají, nebo všechny Roy Jones Jr. nakonec překvapí? Odpověď zjistíme již brzy. O svůj tip na zápas se s námi můžeš podělit anketě níže. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MMA OFA (@iljaskondric),

Anketa:
Kdo vyhraje podle tebe?
Mike Tyson
Roj Jones Jr.
Remíza
Mike Tyson
71 %
Roj Jones Jr.
29 %
Remíza
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse