Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. listopadu 2020 19:14
Čas čtení 1:07
Miriam Rumanková

HOAX: Polský zdravotník se snažil dokázat, že antigenové testy jsou neúčinné

NEWS
Uložit Uložené

Jde o HOAX, video je zavádějící a nelze ho brát vážně.

Na Facebooku se šíří video, ve kterém se polský zdravotník snažil dokázat, že antigenové testy jsou neúčinné, protože mohou ukázat pozitivní výsledek i z kapky jablečného džusu. Podle polského profesora medicíny Roberta Flisiaka je video zavádějící a nelze ho brát vážně.

Polský záchranář ve videu tvrdil, že po nakapání ovocné šťávy na antigenní test se ukázal pozitivní výsledek na přítomnost viru SARS-CoV-2. Antigenní testy jsou však určeny pouze pro práci s biologickým materiálem, tedy se vzorky lidského těla.

Video ukazuje dvě testovací sady. Na levém testu se ke konci videa objeví dvě čárky. Test vpravo se zbarví celý do červena a žádné čárky není vidět. „Video ukazuje antigenní testy. Ty obsahují značky s písmeny C a T. C je pro kontrolní čárku a T pro testovací. Pokud je výsledek negativní, měla by se objevit čárka jen vedle písmene C. Pokud je však test pozitivní, měly by se objevit čárky u C i T. Pokud se žádný proužek u písmene C nezobrazí, znamená to, že buď něco není v pořádku s testem, nebo se vzorkem samotným, nejde například o biologický materiál,“ řekl Robert Flisiak. 

Video trvá pouze něco přes dvě minuty a testy ukáží výsledky za několik sekund.

„Toto video je podfuk. Záchranář vybral z obalu pouze jeden test, a to ten, na kterém se později neukázala žádná čárka,“ zdůrazňuje profesor Flisiak. Tento test podle něj reagoval správně, protože vzorek nebyl biologickým materiálem.

Doporučeno
První PES: Rizikové skóre je 70, blíží se rozvolnění přijatých opatření První PES: Rizikové skóre je 70, blíží se rozvolnění přijatých opatření 16. listopadu 2020 11:20

Muž ve videu je skutečně zdravotník záchranné služby z Varšavy. Studoval na Fakultě zdravotních věd na Lékařské univerzitě v polském hlavním městě. Mezi záchranáři má dobrou pověst. Jeho záměr s videem není znám.

V zemi aktuálně evidují téměř 400 000 aktivních případů nákazy a více než 22 300 pacientů je v nemocnicích. Počet úmrtí tam přesáhl 10 tisíc.

Domů
Sdílet
Diskuse