Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. prosince 2020 9:52
Čas čtení 4:36
Ondřej Jarůšek

5 mladých českých bojovníků, kteří před sebou mají obrovskou kariéru v MMA

SPORT OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Matěj Peňáz, Tadeáš Růžička a další. To jsou bojovníci, o kterých toho fanoušci MMA ještě hodně uslyší.

Jsou mladí, hladoví po výhrách a stojí na prahu velké kariéry ve smíšených bojových uměních. Takto by se dala popsat pětice bojovníků z Česka, které jsme zařadili do našeho nového výběru největších nadějí domácí organizace Oktagon MMA. Ta má ve svých řadách hned několik známých a ostřílených veteránů, ale právě i mladých talentů, kteří navzdory nízkému věku dosáhli už velkých úspěchů. To nejlepší je ale zřejmě teprve čeká.

Kteří to jsou? Pojď se na ně s námi podívat a zjisti, jaké jsou jejich životní cíle nebo plány na nejbližší období. Dříve jsme se podívali také na pět nadějných bojovníků ze Slovenska, článek o nich si můžeš přečíst zde.

Doporučeno
Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera 1. září 2020 16:46

Tadeáš „Mawar“ Růžička

Oktagon MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Tomu, kdo sledoval projekt Oktagon Undergrourd, není třeba Tadeáše Růžičku nijak dlouze představovat. Tento mladý válečník a mistr světa v thajském boxu jel nekompromisně jako tank přes každého, kdo se mu postavil do cesty, a připisoval si jednu výhru za druhou.

Své tažení nakonec dotáhl až do úspěšného superfinále, kde zlikvidoval slovenského finalistu Marco Nováka hned v prvním kole. Mawar se tak stal právoplatným králem pyramidy do 70 kilogramů a i těm největším pochybovačům muselo nad slunce jasné, že se zrodila nová hvězda Oktagonu.

Přední člen labelu Milion+ Yzomandias věnoval Mawarovi skladbu s klipem

Tadeáš zatím na svůj první zápas pod pravidly MMA stále čeká, není však sporu o tom, že jeho premiéra bude velmi očekávaným bojem. O svých kariérních cílech má Růžička jasno. „Můj cíl ve sportovní kariéře je dosáhnout svýho vlastního maxima a dotáhnout to do nejlepší možný organizace a tam vzít titul. Udělat z Mawara legendu a zanechat odkaz,“ řekl pro REFRESHER.

Agresivní styl boje je Růžičkovi vlastní a není proto divu, k jakým bojovníkům vzhlíží. „Vyrostl jsem na Badr Harim, Mikeu Tysonovi a spoustu dalších záporňákách, který svý soupeře ničili a dělali nejlepší zápasy těch dob. V MMA jsem velkým fanouškem bratrů Diazů a největšího gangstra v UFC Jorge Masvidala,“ řekl nám.

Mawar je extrémně nebezpečným postojářem a bude zajímavé sledovat, jak se v rámci MMA dovede popasovat také s bojem na zemi. Bojovník jeho talentu by s tím ale neměl mít problém. „Chci zápasit a ukázat všem, za jak krátkou dobu se dokážu úspěšně adaptovat do MMA,“ popisuje své ambice.

Leo Brichta

Leo Brichta
Zdroj: Oktagon MMA

Milovník PlayStationu a jeden z nejsympatičtějších bojovníků na domácí scéně. Nenech se však zmást jeho úsměvem a milou povahou, Leo Brichta je totiž v kleci obávaným hurikánem, se kterým si není radno zahrávat. O tom se už ostatně řada bojovníků přesvědčila na vlastní kůži. Pověstné jsou zejména jeho kopy na hlavu, které jen tak někdo ustát nedokáže. 


Je proto trochu s podivem, že navzdory svému talentu si až tak velké cíle jako někteří z jeho kolegů neklade a zůstává spíše nohama na zemi. „V bojových sportech žádný určitý cíl nemám, je to pro mě hezky placená brigáda a jestli se dostanu do nějaké světové organizace, tak to bude úspěch,“ sdělil REFRESHERu.

Leo Brichta
Zdroj: Oktagon MMA

I Brichta v rámci projektu Oktagon Underground zářil a vyhrál české finále. Kvůli zranění však nemohl nastoupit do superfinálového zápasu, a tak nahradil jej Matouš Kohout, kterého Leo předtím porazil na body. Už na konci tohoto roku se oba střetnou znovu, tentokrát podle klasických MMA pravidel, a to na akci Oktagon 20. Ať už bitva dopadne jakkoliv, určitě půjde o senzační duel.

Atraktivní zápasy Leo dělat umí, důkazem toho je i bonus za výkon večera ve výši 50 tisíc korun, který si odnesl z turnaje Oktagon 18. Proto doufáme, že jej uvidíme bojovat co nejčastěji. A jaké má Leo Brichta plány na rok 2021? „Vyhrát pár zápasů, vydělat peníze, koupit si nové auto a byt,“ uzavřel.

Matěj „Money“ Peňáz

Matěj Peňáz
Zdroj: Oktagon MMA


Jen málokdo se může v pouhých 24 letech pochlubit tolika úspěchy jako Matěj Peňáz – jediný český bojovník, který aktuálně působí pod hlavičkou nejprestižnější organizace K1 Glory. Do širšího povědomí fanoušků smíšených bojových umění vstoupil díky svým výhrám v projektu Oktagon Underground a dnes už má za sebou také úspěšnou premiéru podle pravidel MMA.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03

Pokud jde o boj v postoji, v rámci váhové kategorie do 84 kilogramů zřejmě Matěj Peňáz nemá na domácí půdě žádnou konkurenci, pořád však klade důraz na další zdokonalování. „Jako svůj největší cíl beru, ať jsem nejlepší verze sebe samého. A to po fyzické i psychické stránce. Samozřejmě to neplatí jenom pro bojové sporty,“ řekl pro Refresher.

Jednou z největších zbraní Matěje Peňáze jsou dlouhé končetiny, které je pro soupeře takřka nemožné překonat, ale kromě „pavoučích“ rukou vyniká také velkou zápasovou inteligencí. Není proto divu, kdo je jeho vzorem. „Vždy jsem sledoval Jona Jonese, jeho zápasové IQ je neuvěřitelné,“ řekl nám.

Matěj Peňáz
Zdroj: Oktagon MMA


Někteří fanoušci již vyslovili přání vidět Peňáze bojovat s bijcem Karlosem Vémolou. Taková vidina je zatím samozřejmě velmi předčasná, protože Money má v MMA zatím na kontě jen jeden zápas. Možná ale po několika dalších vyhraných bitvách dostane tento duel trochu reálnější kontury.

Prozatím má Money o svých plánech jasno. „Moje plány jsou celkem jednoduché. Co nejvíce se zlepšit v boji na zemi. Chtěl bych odzápasit 5-6 fightů. A začít úspěšně kombinovat zápasy v Glory s MMA,“ nastínil, co chystá v nadcházejícím roce.

Jakub Tichota

Jakub Tichota
Zdroj: Oktagon MMA

Jakub Tichota nabíral bohaté zkušenosti mezi amatéry a následně své kvality prokázal i v profesionální kleci, když nejprve porazil Michala Konráda a později i Denise Tripšanského. Sám o sobě říká, že ještě neodkryl všechny své karty, už teď je ale patrné, že v pérové váze (do 66 kilogramů) bude postrachem pro každého soupeře.


Ve svých životních cílech si Jakub žádné meze neklade a neskrývavě říká, že by se chtěl ve svém sportu stát absolutní jedničkou. „Chci se stát nejlepším a nejkomplexnějším bojovníkem na světě!“ řekl odhodlaně.

Jakub Tichota
Zdroj: Oktagon MMA


A kdo je jeho idolem? „Mým největším vzorem je Georges St. Pierre,“ uvedl pro Refresher. Právě legendární GSP je uznáván jako jeden z nejkomplexnějších bojovníků své generace, proto není nikterak překvapivé, že právě on je pro Jakuba Tichotu největším vzorem. „Dále mezi ně patří Stephen Thompson a Demetrious Johnson,“ říká o svých dalších idolech.


Ve svých plánech na příští rok kromě sportovní kariéry nezapomíná ani na vzdělání. „Chci dodělat úspěšně vysokou školu a přiblížit se svým cílům v MMA. Trénovat – zápasit – vyhrávat,“ řekl.

Doporučeno
Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA 6. června 2020 10:42

Tereza Bledá

Tereza Bledá v organizaci OKTAGON MMA.
Tereza Bledá v organizaci OKTAGON MMA. Zdroj: Oktagon MMA

Asi nebudeme daleko od pravdy, když Terezu Bledou nazveme tím největším objevem roku 2020. Ta totiž v pouhých 18 letech dokázala na turnaji Oktagon Undergound porazit bývalou UFC zápasnici Lucii Pudilovou. Přestože šlo o zápas podle speciálních pravidel, tedy nikoliv o MMA, jednalo se o fenomenální úspěch a obrovské překvapení. Celou ženskou pyramidu nakonec Tereza Bledá vyhrála.

Dnes už má Bledá za sebou první výhru v profesionálním MMA zápase a její hvězda stoupá dál. Pro Refresher Tereza uvedla, že jejím největším přáním je dostat se do nejprestižnější organizace světa. „Největší cíl je samozřejmě UFC, snad každý bojovník chce právě to UFC. Ale bude to dlouhá a těžká cesta,“ řekla nám.

Tereza Bledá v organizaci OKTAGON MMA.
Tereza Bledá v organizaci OKTAGON MMA. Zdroj: Oktagon MMA

Jedním z jejích životních vzorů je bývalá světoznámá bojovnice Ronda Rousey, dále však Bledá uznává například také čínskou šampionku UFC ve slámové váze Zhang Weili. Snad si tedy i ona jednou kolem pasu připne opasek pro šampionku.

Pokud vše půjde tak, jak má, měli bychom Terezu v příštím roce vídat v kleci poměrně často. „Chtěla bych stihnout alespoň 4 zápasy, růst a získávat zkušenosti a dostávat se do podvědomí jak v ČR, tak v zahraničí,“ řekla o svých plánech na rok 2021.

Doporučeno
Neuvěřitelný příběh MMA bojovníka, který se narodil jen s jednou rukou. Roky ho nikdo nedokázal porazit Neuvěřitelný příběh MMA bojovníka, který se narodil jen s jednou rukou. Roky ho nikdo nedokázal porazit 15. května 2020 13:32
Domů
Sdílet
Diskuse