Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2020 12:01
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

Zajímá tě, kolik trestných činů se stalo ve tvé obci? Policie zveřejnila mapu kriminality

NEWS KRIMI MINISTERSTVO VNITRA POLICIE ČR
Uložit Uložené

Ministerstvo vnitra a Policie ČR zveřejnili pilotní projekt, který je připravován již od roku 2019.

Pokud tě zajímá, kolik trestných činů bylo spácháno přímo v tvé obci nebo o jaké konkrétní přestupky šlo, tak pro tebe máme dobrou zprávu. Ministerstvo vnitra společně s Policií ČR právě zveřejnilo mapu kriminality, na které si všechny tyto údaje jednoduše vyfiltruješ.

Vidím za tím ohromný kus práce a gratuluji tvůrcům z ministerstva i policie, že se jim povedlo dostat projekt do této fáze. Data z map jsou v otevřeném formátu, čímž dáváme odborníkům možnost si je stáhnout a dál s nimi pracovat, například vytvářet mobilní aplikace pro veřejnost v oblasti bezpečnosti a prevence kriminality,“ okomentoval spuštění webu, na němž se pracovalo již od roku 2019, ministr vnitra Jan Hamáček.

Doporučeno
Student VŠE spustil web, který přehledně ukazuje vývoj koronaviru v obcích Student VŠE spustil web, který přehledně ukazuje vývoj koronaviru v obcích 13. listopadu 2020 13:00

Projekt nabízí hned tři roviny, z čehož ta první je pro veřejnost pravděpodobně nejzajímavější. Mapa kriminality ti ukáže, kde se v tvé obci odehrálo nejvíce trestných činů a přestupků, které jsou statisticky evidované. 

S druhým využitím nyní pracují vybrané pilotní obce, které si budou moci vyhledat relevantní informace potřebné pro efektivní výkon samosprávy, tedy k plánování činností obecní policie a dalším. Třetí rovina je dataset pro práci policie, který jim slouží pro předvídání kriminality.

Hlavním cílem ve všech rovinách je dále snižovat již tak rekordně nízkou kriminalitu v České republice, zvyšovat její objasněnost, cíleně plánovat policejní hlídky a preventivní opatření do těch skutečně nejrizikovějších míst, snižovat administrativu, a naopak zvýšit pobyt policistů v ulicích,“ přiblížil genmjr. Martin Vondrášek, 1. náměstek policejního prezidenta.

Doporučeno
Rotmistr z koronavirového oddělení v náchodské nemocnici: Pacienti ležící na plicní ventilaci nevnímají, že jsme vojáci (Rozhovor) Rotmistr z koronavirového oddělení v náchodské nemocnici: Pacienti ležící na plicní ventilaci nevnímají, že jsme vojáci (Rozhovor) 5. listopadu 2020 13:02
Domů
Sdílet
Diskuse