Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2021 17:52
Čas čtení 16:32
Vojtěch Vanda

Manželé ze severu Čech vyrobili šperky pro Khloé Kardashian nebo Beyoncé. Naši technologii výroby si chráníme, říkají Škardovi

REFRESHER ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Anička a Vlado Škardovi mají neobyčejný talent, který u nás není moc vidět. Vyrábí totiž šperky, které nosí hvězdy za mořem.

České šperky měly vždy ve světě jméno. Když se začne mluvit o českém šperkařství, jen málokomu se v hlavě nevybaví bižuterie z Jablonce nad Nisou, jejíž věhlas zasahuje až do 19. století, nebo Daniel Swarovski, zakladatel rakouského podniku Swarovski, který byl také původem Severočech. 

Šikovnost tamních šperkařů se pravděpodobně dědí vzduchem. I dnes se v severních Čechách nachází šikovní a vynalézaví lidé, kteří svými šperky poutají pozornost světových megahvězd. Proto jsme si popovídali s manžely Škardovými, Aničkou a Vladem, kteří jsou v posledních měsících známí jako výrobci tzv. halo crowns.

Anna Škarda Vlado Škarda
Zdroj: Manželé Škardovi

Kromě krásných výrobků, kterými jejich čelenky určitě jsou, mají i velmi zajímavé zákazníky. Výrobek frýdlantské dvojky totiž nosila na hlavě Khloé Kardashian, další zakázka zase putovala do domu jedné z nejznámějších popových zpěvaček na světě Beyoncé. Jak se člověk dostane k takovým zakázkám, jako je výroba korunek náročná, kolik stojí a mnoho dalšího jsme rozebrali v našem rozhovoru.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se jim povedlo získat pozornost amerických megahvězd
  • Z čeho se halo crowns vyrábí
  • Kolik taková koruna stojí
  • Zda je její výroba složitá
  • Jaké jsou plány frýdlantských šperkařů do budoucna
Doporučeno
Překvapivé, ale také bizarní módní momenty roku 2020: Philipp Plein urazil pozůstalé Kobeho Bryanta Překvapivé, ale také bizarní módní momenty roku 2020: Philipp Plein urazil pozůstalé Kobeho Bryanta 1. ledna 2021 14:29

Šperkaři Škardovi, kteří tvoří šperky pro světové megahvězdy. Je to v dnešní době už správné označení?

Anička: No, to já úplně nevím, protože mi přijde, že je kolem toho nějak moc pozornosti, a nejsem na to zvyklá. Je pravda, že si od nás objednala korunu Khloé Kardashian a vzala ji na sebe, a nedávno nám přišla objednávka na adresu Beyoncé. Ta si ji teda ještě na sebe nevzala a ani nevíme, kdy to udělá, protože nejsme tak dotěrní a klienty neuháníme, abychom zjišťovali, na co to mají. Spíš trpělivě čekáme. Takže nevím, jestli to není přehnané. Ale je to hezké!

Jestli jsem to dobře pochopil, tak ty a Vlado jste manželé. 

Vlado: Ano


A: Čerstvě, no.

Jak se dali dohromady?

A: Na party. (smích) Poznali jsme se na vysoké škole.


V: No, už je to osm let.


A: Na koleji.

A to byl nějaký společný zájem ve špercích, který vás dal dohromady?

(smích) V: To právě vůbec.


A: Ne, to byl spíš společný zájem o party. My jsme často chodili na Drum and bass.


V: Každý jsme studovali jiný obor. Anička je šperkař a já jsem elektrikář.

Takže vy jste zkombinovali to nejlepší z obou oborů a začali jste vyrábět vlastní šperk? Jak dlouho se šperkařství věnujete?

V: Vedla k tomu delší cesta.


A: Trvalo to asi osm roků a bylo to docela složité, ale v hodně velké zkratce by se to tak dalo říct. Já jsem totiž byla už od dětství strašně kreativní. Vždycky jsem vymýšlela, co vyšívat, přemýšlela o bytových doplňcích nebo o bižuterii, dělala jsem oblečení… Hrozně mě to bavilo. Takže, když jsem se s Vladem seznámila, tak jsem mu to chtěla samozřejmě všechno ukázat. Jemu se to líbilo a řekl mi, že by to klidně dělal se mnou.

Rozumím.

A: Měli jsme takové období, že jsem měla brigádu. Pak měl zase brigádu Vlado, a pak jsme třeba neměli práci oba. Já jsem pak začala dělat šperky z pastelek, což jsem měla i jako semestrální práci na vysoké škole, a to se lidem líbilo. Tak jsem si řekla, že by to mohlo být něco, co bych mohla zkusit prodávat. 


První výrobky jsem prodávala na Sashe a na Fleru. Pak asi v roce 2015, když byl takový velký pastelkový boom, se nám to začalo prodávat do celého světa. To jsme si poprvé založili Etsy, Byl z toho velký boom. Vlado pak přestal pracovat a začali jsme to dělat spolu.


V: Bylo to asi někdy v roce 2016.


A: Ano. Máme dlouhou společnou historii a dělali jsme asi úplně všechno.

Sídlíte na severu Čech, ve Frýdlantu. Z jakého důvodu jste zakotvili v takovém odlehlém koutu republiky? 

A: Jeden důvod je určitě ten, že je Vlado rodilý Liberečák a poznali jsme se v Liberci. Tak jsme tu zůstali. Ale je to i výhodné třeba proto, že máme v dojezdové vzdálenosti výroby různých komponentů, perlí… Docela se nám to hodí i jako dobrá strategická pozice.

Ale zase bychom tu nechtěli úplně zůstávat, rádi bychom se v budoucnu přestěhovali někam do zahraničí. Nicméně nyní je to pro nás výhodné, jsme tady rádi a Vlado tu má rodinu.

Doporučeno
Módní comeback: Značky, které si možná (ne)pamatuješ, jsou zpět Módní comeback: Značky, které si možná (ne)pamatuješ, jsou zpět 16. ledna 2021 14:30

Já jsem si říkal, jestli není důvodem třeba to, že je Frýdlantsko extra inspirativní prostředí?

A: O tom, že je Liberecko krásné, žádná, to je pravda. Ale my jsme spíš letní lidé, my bychom chtěli někam k moři. Zůstáváme tu, protože tu má Vlado rodinu a máme tu i zázemí, ale není to konečná stanice.

Fajn. Pojďme se teď pobavit o vašem nynějším hlavním artiklu, na nějž se upozorňuje, kterými jsou halo crowns. Jak dlouho korunky vyrábíte?

A: My jsme je začali intenzivně vyrábět až 2 roky zpátky. Několik let jsme dělali šperky z pastelek, pak koruny z peří… Tehdy nás oslovil i Paulie Garand, že by chtěl nějaké indiánské čelenky do videoklipu, takže jsme dělali víc s peřím. Na to se navázalo peříčkovou kolekcí pro Garand Brand, do toho jsme dělali květinové věnečky na festivaly a jezdili jsme se stánkem každé léto prodávat na Pohodu a Colours of Ostrava. 


Dělali jsme toho hroznou spoustu. Teď jsme akorát přemýšleli, čím bychom se mohli uživit a co by nás bavilo. Pro nás je to hrozně důležité. Když nás to nebaví, tak to dělat nemůžeme (smích).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Anička & Vlado (@carbickovacrowns)

Z čeho se vaše halo crowns vyrábí? 

A: Takto. Halo crowns vyrábí více lidí, co jsem si na Etsy všimla, ale každý má jinou technologii. Nemůžu říct, jak to konkrétně vyrábíme, protože to máme zrovna v řešení s právníkem a tu technologii si chráníme, ale používáme na to plastové komponenty, filigrány, perly, epoxidové kameny...


V: Minerály…


A: ...broušené kameny. Teď budeme dělat pro Expo v Dubaji kolekci vyloženě z přírodních materiálů, a tak. Je to takový mišmaš všemožných materiálů, které nám za celé roky přišly pod ruce. A proto to vypadá tak dobře. Je v tom toho nakombinovaného spousta, a podle mě to potom dělá ten efekt propracovanosti.

Takže i postup výroby každé vaší korunky se různí?

A: Různí, protože neděláme pouze halo crowns, ale i jiné typy. My si například kovové základy koruny děláme sami, a tam se to také podle tvaru liší. Taky se to liší materiály.


Nejsem šperkař, ale když se na vaši práci podívám, tak mi ty vaše koruny přijdou jako kus práce. Je  jejich výroba náročná? Jak dlouho trvá?

A: Několik hodin až několik dní. Měla jsem ale i čelenky, které jsem dělala dýl než týden. Záleží na tom, co je to za materiál, jak je ten kousek složitý. Při výrobě se totiž prochází různými procesy, jako třeba lepidlo, které mají své trvání. To nemůžeme úplně urychlit. 


V: Taky to závisí na tom, jestli se vytváří úplně nový šperk nebo jestli se jedná o objednávku, kde už je předem určeno, jak ten výrobek bude vypadat.


A: Ano. Je mnohem jednodušší dělat skladovou zásobu, kde už je ten produkt navržený podle předlohy, a nemusí se úplně přemýšlet nad tím, co se bude dělat. Když potom děláme třeba novou kolekci, tak uděláme padesát korun, a z nich vybereme deset, které budou podle nás nejlepší. Nebo těch padesát dáme do prodeje a testujeme a zkoušíme.

O některé je zájem víc, o některé míň. Ty, které lidi nechtějí, stahujeme z prodeje, abychom je neměli zbytečně online, a nahradíme je jinými.

Anna Škarda
Zdroj: Manželé Škardovi

Za kolik si takovou korunu zákazník pořídí? Asi se to zase odvíjí od toho, jak náročná ta výroba je, že?

A: Ježišmarja, já nevím. Ty?


V: Hmm…


A: Já myslím, že ty nejjednodušší začínají na 65 eurech.


V: Ne, ty úplně čisté a nejjednodušší jsou za 33.


A: Nejvyšší cena za halo crown, kterou teď v Etsy obchodě máme, je 350 euro. Pak tam jsou harnessy (ženský postroj, obvykle hrudní nebo na celé tělo, pozn. red.). To se vždycky můžu zbláznit, když je dělám, protože jsou strašně složité. Ty tam jsou za 500 euro.

Nechci říct, že mi to přijde levné, ale čekal jsem to dražší.

A: Hodně lidí nám to píše, i cizí lidé na Instagramu. Ptají se, jestli je to skutečně handmade, proč to nemáme dražší, a tak. 

A proč to nemáte dražší?

A: Musíme se držet při zemi. Nemáme tak moc vybudované jméno, abychom si to mohli víc nacenit. Potřebujeme se nějak živit, že jo. Teď je to takhle, a třeba někdy jindy to bude jinak. 


Na druhou stranu jsou i lidi, kteří nám píšou, že to máme moc drahé. Tím, že většinu věcí prodáváme do zahraničí a v Česku máme minimum zákazníků, tak to naštěstí nemusíme moc řešit. Protože lidi ze zahraničí si zaplatí klidně víc, a ještě jim to přijde málo.

Když jsem si prohlížela adresu, tak jsem tam viděla Khloé Kardashian! Začala jsem hrozně řvát. Vlado dělal vedle v balící dílně a přiběhl za mnou, protože si myslel, že mi spadl pavouk na hlavu. Mám z nich panický strach a hrozně vyvádím, když je vidím. A ona to byla objednávka.

Pamatujete si vůbec svého prvního zákazníka?

A: Ne.

Ani na halo crown?

V: Vůbec.

Ono mě totiž zajímalo, jestli ten přechod na prodej korunek ve vás nějak nerezonoval. Evidentně se jedná o dobrý produkt, kterému buď on sám nebo někdo jiný dělá dobrou reklamu, když si vás všimla i Khloé Kardashian. Jak se to stalo, že si přímo od vás objednala korunu taková známá osobnost?

A: Já vlastně vůbec nemám páru, jak se k nám dostala. Prostě to nechápu. Ale ta objednávka, která přišla, byla přímo na její jméno. Takže buď to objednával nějaký stylista jejím jménem, nebo si to objednávala přímo ona. 


Původně si objednala korunu, která byla starší. A já v tom vždycky vidím velkou příležitost. Když si někdo známější objedná starší model, tak si vždycky říkám: Ty jo, my to přece dneska umíme ještě líp! Měli bychom to tomu člověku ukázat. Tak mu vždycky udělám ještě něco úplně nového, přímo na něj. Pro ni jsem udělala ještě další dvě koruny…


V: Nakonec jsme posílali čtyři.


A: Udělala další tři, a ona si nakonec nevzala tu, kterou si objednala, ale jednu z těch nových. No a ještě má tři. Tak uvidíme, třeba si to ještě na sebe někdy vezme. (smích)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93864 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse