Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. února 2021 13:49
Čas čtení 4:59
Dominik Vetrák

WandaVision právě změnila celý svět Marvelu. Poslední epizoda tě posadí na zadek

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pátá epizoda WandaVision překvapila každého fanouška Marvelu.

Článek obsahuje velké spoilery. Pokud jsi ještě nové díly neviděl, dále čti na vlastní zodpovědnost.

WandaVision má za sebou pátý z devíti dílů a my můžeme s klidným svědomím říci, že v nás vzbuzuje radost každý týden víc a víc. Seriál je plný odkazů na Marvel Cinematic Universe, postav z předešlých filmů a díky televiznímu formátu umožňuje pracovat s velkým napětím, očekáváním a teoretizováním.

Kvůli Netflixu si už téměř nepamatujeme, jaké je to každý týden polemizovat a diskutovat o novém seriálovém díle (všechny jejich epizody vycházejí najednou). WandaVision to ale vrací a tento týden se opravdu bude o čem bavit. 

Začneme od konce. V závěrečné minutě poslední epizody se objevila postava, která již v minisérii zmíněna byla. Postava, s jejímž návratem se počítalo už několik let. Quicksilver nebo také Pietro Maximoff je zpátky!

WandaVision práve zmenila celý svet Marvelu. Posledná epizóda ťa posadí na zadok
Zdroj: Marvel

Každý čekal, že se Aaron-Taylor Johnson jednoho dne vrátí z mrtvých, jenže šéf Marvelu Kevin Feige si z nás vystřelil. Namísto oživování mrtvých totiž začal s multiversem o něco dříve!

Namísto MCU (Marvel Cinematic Universe) verze Quicksilver/Pietra totiž použil verzi z X-Men filmů, kde postavu ztvárnil Evan Peters. Nejde o žádný easter egg. Oficiální zvukový komentář k epizodě hovoří o této postavě jako o Pietrovi z X-Men filmů.

Doporučeno
10 otázek a odpovědí, které máme po 3 epizodách WandaVision. Co se ve skutečnosti děje s falešným světem? 10 otázek a odpovědí, které máme po 3 epizodách WandaVision. Co se ve skutečnosti děje s falešným světem? 23. ledna 2021 15:30

X-Men a MCU se konečně propojili. Kevin Feige nás ubezpečoval o tom, že X-Men se do světa Marvelu ještě několik let nepřidají. Máme zde tedy slušné překvapení. Jeden z důležitých členů X-Men vstupuje do světa Marvelu.

Zatím nevíme, jak je to možné a ani kdo je za to odpovědný, ale v MCU se propojují reality. Odpovědi na tyto záhady zřejmě vyústí i v události filmů Spider-Man 3 a Doctor Strange 2, které budou pracovat s multiversem a alternativními realitami. 

Stále je tu možnost, že si Marvel velmi nepěkně hraje s fanoušky a Evan Peters ztvárňuje jednoho z obyvatel Westview, který vyplnil roli Quicksilvera poté, co si ho Wanda podvědomě přála živého.

To by ale k fanouškům bylo nesmírně kruté a možná i trochu zbytečné, protože X-Men se dříve či později do MCU skutečně dostanou. Otázkou je pouze to, které postavy budou hrány novými herci.

Teď, když jsme už probrali největší šok poslední epizody, se můžeme pustit do menších detailů. V jedné ze scén Monica Rambeau říká Darcy, že zná někoho, kdo by si užil lámání mozku nad problematikou Hexu (tak říkají bariéře a všemu v jejím nitru, protože má tvar hexagonu – šestiúhelníku). Konkrétně mluví o letecko-vesmírném inženýrovi/inženýrce. Mnozí tak přemýšlejí nad tím, zda nepůjde o Reeda Richardse nebo Sue Storm, tedy dva ze čtyř členů Fantastické čtyřky.

Marvel už oznámil, že pro ně připravuje celovečerní film, ale je možné, že je diváci ještě předtím poznají v jednom z dalších projektů, aby se tak o nich dozvědělo před premiérou filmu co nejvíce marveláckých fanoušků. Marvel to zřejmě bude dělat s většinou svých filmů a postav. Pokud budou představovat někoho nového, ukáží ho ve filmu či v seriálu, který bude zaručeně sledovat velké množství diváků.  

Tento inženýr může být jen náhodná postava, ale to by nebyl styl Marvelu. Rádi v tichosti a nenápadně nastíní příchod té a té postavy, jen aby diváci mohli zpětně hledat easter eggy a různé odkazy, kterých si předtím nevšimli. Nezapomínejme, že jsme dosud nezjistili, kdo je ta pohřešovaná osoba, o níž hovořil agent Woo ve 4. epizodě. 

Další otázky plynou z existence Tommyho a Billyho. Ti během jedné epizody zestárli o 10 let. Wanda ale zjistila, že je nedokáže ovládat. Ani Visiona nedokáže tak úplně ovládat, což se ukázalo v dnešní epizodě, kdy už Vision přišel na to, že Wanda kontroluje celé město.

WandaVision
Zdroj: Disney+

Ledaže by to opravdu nebyla ona, jak sama tvrdí. Marvel udržuje diváky ve stejném napětí jako samotnou Wandu. Buď si skutečně nepamatuje, jak to celé začalo, nebo lže sobě, Visionovi a tím pádem i divákům. Vzhledem k tomu, že nedokáže ovládat své děti, si ale myslíme, že zde stále máme záporáka, který tahá za nitky. Ať už je to Mephisto, Nightmare nebo někdo úplně jiný.

Namlouvá tomu i chování Agnes. Ta v poslední epizodě přímo promluvila na Wandu a zeptala se jí, jestli si mají danou scénku zopakovat, aby proběhla tak, jak si to přeje Wanda. Ve skutečnosti ale Agnes nezáleží na tom, co chce Wanda, ale co chce ona sama. Agnes se totiž chce dostat k dětem, což jí Vision zpočátku zakáže. Teprve potom Agnes vnukne Wandě myšlenku, že by měly danou scénu zkusit ještě jednou. 

Jakmile se Agnes dostala k dětem, zestárly o 6 let. A kdy zestárly podruhé? Když našly psa bez jména na ulici. Je vysoce pravděpodobné, že ho tam nastrčila právě Agnes, která chtěla, aby se děti na něco emočně upjaly.

Následně psa jménem Sparky/Sniff zabila, aby bratry donutila znovu zestárnout. Skoro se jí to i podařilo, ale Wanda jim v tom zabránila. Je zde několik indicií, které vedou k tomu, že jeden z cílů Agnes je získat, ovládnout nebo manipulovat s chlapci po dovršení jistého věku.

WandaVision
Zdroj: Disney+

Nahrávalo by to i teorii o tom, že Wanda uzavřela s někým velmi mocným dohodu, na jejímž základě vytvořili ve Westview utopické městečko, kde Wanda může žít idylický život s Visionem. Zúčastněná třetí strana (SWORD, Wanda a neznámá bytost) jí zatajila, že zatímco Wanda získá Visiona, oni z toho chtějí získat něco jiného – její potomky se schopnostmi. 

Agnes či kdokoliv, kdo tahá za nitky ale ví, že falešný svět se dříve či později rozpadne. Ať už to bude zevnitř kvůli Wandě, Visionovi nebo situaci vyřeší Avengers či samotný SWORD. Agnes či neznámá bytost proto potřebuje, aby děti Wandy a Visiona rychle vyrostly.

Vše ukazuje směrem k Agnes, což může být jen dalším klamem tvůrců, kteří chtějí, aby se pozornost zaměřila na ni. Na druhé straně stále hrají s diváky hru o tom, zda za tím vším stojí Wanda, nebo někdo jiný. 

Monica na konci minulé části prohlásila, že za tím celým stojí Wanda. My jsme si ale už v předešlém článku řekli, že ve filmech a seriálech se to využívá schválně jako zmatení diváka a pravda je častokrát přesně opačná. Dokazuje to možná i Norm, jehož Vision na pár vteřin osvobodil od moci, která ho ovládala. Zmínil, že JI má v hlavě a že JI musí Vision zastavit.

WandaVision
Zdroj: Disney+

Ani jednou neřekl její jméno, přestože na 99% Wandu jako Avenger zná. Na druhé straně, Agnes nezná (stejně ji nedokázali identifikovat ani členové SWORD), takže použil zájmeno, zatímco diváci uvěřili, že je řeč o Wandě.

Wanda pomalu začíná ztrácet nad Westview sílu, respektive se už alespoň nesnaží udržet televizní formát dokonalý. Kašle na formát zobrazování v televizi a kašle na skrývání svých schopností.  

V epizodě jsme mimo jiné viděli i to, jak Wanda vtrhne do SWORDu a odnese si odtud Visionovo mrtvé tělo, které rozebírají vědci. V této chvíli nevíme, zda ho měli celé ty roky po konci Avengers: Infinity War nebo ho získali až po událostech Avengers: Endgame, kdy využili zmatku a tělo ukradli. Přikláníme se spíše k druhé možnosti, neboť se nám nezdá, že by Tony Stark či Bruce Banner dovolili, aby se někdo z vlády hrabal ve Visionovi celých 5 let.

Na závěr ještě musíme poznat, že Monica pravděpodobně ve Westview získala své schopnosti, a proto nefungovaly její záběry ze zdravotních přístrojů. V komiksech se z ní stane hrdinka Photon (přezdívka po mámě). Zdá se, že svůj přerod v hrdinku již začala. 

P. S. – Reklamní spoty na různé produkty odrážejí jednotlivé události v životě Wandy, v nichž překonala trauma. Začalo to Starkem a jeho bombou, pokračovalo to Hydrou, která je uvěznila a následně Struckerem, který z nich pomocí jednoho z Infinity Stones udělal nadlidi. V poslední epizodě jsme zase viděli utěrky Lagos. Lagos je město, ve kterém Wanda nechtěně zapříčinila ve filmu Captain America: Civil War úmrtí mnoha civilistů.

Domů
Sdílet
Diskuse