Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2021 13:54
Čas čtení 1:21
Vojtěch Vanda

Hamáček k epidemické situaci: Čísla jsou rekordní, občané nařízení dodržují, kritický moment by měl být překročen do měsíce

Hamáček k epidemické situaci: Čísla jsou rekordní, občané nařízení dodržují, kritický moment by měl být překročen do měsíce
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ČESKO JAN HAMÁČEK KORONAVIRUS PARDUBICKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vystoupil na středeční tiskové konferenci, v níž se vyjádřil k epidemické situaci v zemi.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) objasňoval na středeční tiskové konferenci pandemickou situaci, v níž se Česká republika nachází. Řešily se rekordní počty nakažených, situace v Pardubickém kraji a také potenciální zahraniční pomoc. Hamáček nicméně vidí světlo na konci tunelu. „Kritický moment by měl být překročen v horizontu měsíce,“ uvedl.

Doporučeno
Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko 2. března 2021 17:55

„Čísla, která se objevují v posledních dnech, jsou rekordní,“ uvedl na tiskové konferenci Hamáček. Pouze za úterý se zjistila pozitivita u dalších 16 642 občanů Česka, což je jeden z největších výsledků od začátku pandemie. Ministr vnitra uvedl, že Pardubický kraj je proto v „situaci ohrožení“, a dá se očekávat, že podobný status vyhlásí v nejbližší době i další kraje. 

Problém ale není jen v nedostatku lůžek, ale i v množství personálu v nemocnicích. Začalo se proto uvažovat o pomoci, a to jak ze strany ambulantních lékařů, kteří by pomáhali v nemocnicích, tak ze zahraničí.  V Česku je totiž hospitalizováno s koronavirem již 8100 lidí, což má být zdaleka nejvíc. Dnes by prý mohl počet nově diagnostikovaných přesáhnout 20 000 osob.

Pomoc nabídlo Německo nebo Švýcarsko. „Lůžek, která nabízí Německo, je několik desítek. Švýcarsko nabízí 20 lůžek a v Polsku se mluvilo o 200 lůžkách,“ uvedl Hamáček. Švýcaři dokonce nabídli přepravu vlastním letadlem. O detailech polské a švýcarské nabídky bude jednat ministerstvo zdravotnictví.

Kritický moment bychom měli podle Hamáčka překročit do měsíce„Měl by být razantní nárůst vakcín. Věříme, že až bude vakcín dostatek, tak už by vše mělo běžet na plné obrátky,“ uvedl s tím, že dříve diskutované stříkačky a jehly jsou již na skladě k dispozici. Praktici si o ně mají zažádat, pokud jim chybí, na ministerstvu zdravotnictví, pakliže je nemůže poskytnout kraj. To bude rozhodovat o další distribuci. 

Doporučeno
Miliardář Sehnal se nechal přednostně očkovat, tvrdí Seznam Zprávy. Prý se měl vydávat i za zdravotníka Miliardář Sehnal se nechal přednostně očkovat, tvrdí Seznam Zprávy. Prý se měl vydávat i za zdravotníka 3. března 2021 10:50

Na tiskové konferenci se probíralo také testování ve firmách, které se spouští v těchto dnech. „V důsledku povinného testování ve firmách se část poptávek přelila do současných kapacit antigenního testování zdarma. To určitě budeme řešit. Budeme se snažit přesvědčit firmy, aby šly cestou samotestování a nevyužívaly testy zdarma,“ řekl ministr.

Co se týká posledních opatření, která vláda vydala, podle Hamáčka jej lidé dodržují a s policií spolupracují

Domů
Sdílet
Diskuse