Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2021 16:31
Čas čtení 0:44
Lukáš Čelka

Severní Korea ignoruje snahy USA o navázání komunikace. Biden tvrdí, že Kim Čong-un je násilník

Severní Korea ignoruje snahy USA o navázání komunikace. Biden tvrdí, že Kim Čong-un je násilník
Zdroj: FOTO TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Vztahy mezi USA a Severní Koreou se propadly v roce 2017, kdy Severní Korea testovala rakety dlouhého doletu schopné zasáhnout americká města.

Kancelář amerického prezidenta Joea Bidena tvrdí, že se snaží kontaktovat severokorejskou vládu už od února, dodnes však nedostali žádnou odpověď. Přestože se Washington snaží zabránit eskalaci napětí, Severní Korea mlčí, informuje BBC.

USA a Severní Korea mají mezi sebou dlouhodobé spory, které se týkají zejména severokorejských jaderných a balistických raketových programů. Tři uskutečněná setkání mezi předchůdcem Bidena Donaldem Trumpem a severokorejským lídrem Kim Čong-unem dosáhla jen minimum. Trump nedokázal přesvědčit Severní Koreu, aby se vzdala jaderných zbraní, což je klíčovým požadavkem USA i dalších západních mocností.

Doporučeno
Kim Čong-un se omluvil za zabití jihokorejského úředníka Kim Čong-un se omluvil za zabití jihokorejského úředníka 25. září 2020 11:44


Jeden z amerických úředníků se vyjádřil, že došlo k „několika pokusům“ o spolupráci se Severní Koreou, avšak nikdy nedošlo k žádnému smysluplnému kontaktu.

Biden označil Kim Čong-una za násilníka a poukázal na potřebu severokorejského jaderného odzbrojení, aby bylo možné zmírnit vysoké ekonomické sankce USA a OSN. Severokorejský vůdce nadále zdůrazňuje vojenské schopnosti své země a požaduje vývoj přesnějších raket dlouhého doletu, mimořádně velkých hlavic, špionážních satelitů a ponorky s jaderným pohonem. Zároveň vyzval USA, aby se vzdaly „nepřátelské politiky“.

Vztahy mezi USA a Severní Koreou se výrazně zhoršily v roce 2017, kdy Severní Korea testovala rakety dlouhého doletu schopné zasáhnout americká města.

Domů
Sdílet
Diskuse