Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2021 9:30
Čas čtení 11:44
Lukáš Čelka

10letého slovenského baskytaristu sleduje i Justin Timberlake. Zahrál si s hvězdami amerického R&B

10letého slovenského baskytaristu sleduje i Justin Timberlake. Zahrál si s hvězdami amerického R&B
Zdroj: Instagram/@aronthebassist
HUDBA
Uložit Uložené

Spolu se svým starším bratrem hOwdym nám prozradil, kam budou směřovat jejich další kroky po vydání prvního oficiálního Aronova singlu. Desetiletý Aron je hvězdou světové R&B scény z Komárna. Vědí o něm i Justin Timberlake nebo Lenny Kravitz.

Přestože je Aronu Hodkovi teprve deset let, svým talentem už okouzlil mnoho slavných zahraničních, ale i slovenských hudebníků. Mladý baskytarista z Komárna má na svém Youtube milionová videa a na Instagramu téměř 350 tisíc followerů, mezi nimiž je i mnoho zvučných zahraničních jmen. Arona si oblíbili Justin Timberlake, Lenny Kravitz, Timbaland nebo Larrance Dopson.

Aron však není jediným talentem z rodiny Hodkových. Hudebně ho celou dobu vedl jeho bratr, bubeník a producent David Hodek, známý také jako h0wdy, který už léta spolupracuje s elitou slovenské hudební scény. Kromě toho, že je členem Rytmusovy kapely Opoštáris Band, se naposledy produkčně podílel i na Simině posledním projektu OMG.

Bratři nám v rozhovoru prozradili, kam povedou jejich nejbližší hudební kroky, kdy se dočkáme Aronova debutového EP a jaký unikátní projekt společně chystají. Vysvětlili nám, jakým způsobem se Aron dostal na zahraniční scénu a jak si získal pozornost slavných jmen.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se k Aronovi dostala velká zahraniční jména.
  • Kolik bylo Aronovi let, když vzal poprvé do ruky baskytaru.
  • Kdo ho učil hrát na hudební nástroje.
  • S jakým velkým zahraničním jménem mají bratři Hodkovi nejzajímavější zážitek.
  • Na jaké scéně chce Aron prorazit.
  • Jaký unikátní projekt chystají bratři Hodkovi a čím je zajímavý.
Doporučeno
Jan Černý: Virgil Abloh je velmi pokorný, ale také zaneprázdněný člověk. Zastihneš ho většinou jen ráno u kávovaru (Rozhovor) Jan Černý: Virgil Abloh je velmi pokorný, ale také zaneprázdněný člověk. Zastihneš ho většinou jen ráno u kávovaru (Rozhovor) 25. února 2021 9:30

Aron nedávno vydal svůj první oficiální singl, který získal během několika dní více než 30 tisíc zhlédnutí. Očekávali jste takový úspěch, respektive jste spokojeni s tím, jak video vystřelilo?

h0wdy: Já osobně jsem od toho neočekával vůbec nic. Klip jsme dokonce vydali pod zcela novým kanálem, kde nebyli žádní odběratelé, protože jsme Aronovi založili vlastní VEVO.

Uspět ve stylu hudby, kterou děláme, je běh na dlouhou trať.

Tento singl nevyšel proto, abychom nyní vysloveně trhali nějaké trendy nebo něco podobného. Řekl bych, že tato hudba je nekomerční. Spíše nám šlo o prezentaci toho, kde se Aron hudebně nachází. Totéž se snažíme udělat i s EP, které připravujeme.

Zhlédnutí nyní nejsou pro nás to nejpodstatnější. Potřebovali jsme, aby měl Aron nějakou svoji skladbu oficiálně venku, protože pracujeme i v zahraničí a na základě ní můžeme řešit nějaké distribuční dealy. Jde tedy spíše o takové „představení Arona ve světě hudby“.

Začali se vám tedy lidé po vydání tohoto klipu více ozývat?

h0wdy: Určitě ano, minimálně co se týče sociálních sítí. Tam se ozvalo velmi mnoho lidí a dostali jsme kopec pozitivních ohlasů. Když jsem přidal úryvek z klipu na Instagram, dosáhl za přibližně dvě hodiny 100 tisíc zhlédnutí. Ozvali se nám na jeho základě i lidé jako Justin Timberlake nebo Lenny Kravitz, takže super.

Dávid Hodek: Môj brat nie je žiadna atrakcia, na ktorej chceme zarobiť. Učíme ho, ako sa pohybovať na scéne aj keď bude starší
Zdroj: Facebook / Aron Hodek

Dočetl jsem se, že Arona znají tak velká jména. Jejich reakce se tedy týkaly tohoto oficiálního klipu?

h0wdy: Většina z těchto jmen sleduje Arona už déle. Sem tam nám napíšou nějaký komentář nebo zprávu, ale ne ve smyslu, že by nás vysloveně teprve nyní objevili. Nikdy nám nepíší s ničím konkrétním. Je ale pravda, že Arona sleduje mnoho zvučných zahraničních jmen, které se o nás vyjadřují velmi pozitivně, za což jsme rádi.

Před chvílí jsi zmínil EP. V jakém je stádiu? Singl jste už vydávali s tím, že ho můžeme čekat v nějakém dohledné době?

h0wdy: Pevně věřím, že už v létě bude venku. Pokud ne v létě, tak určitě letos.

Vrátím se trochu do minulosti, neboť Arona naši čtenáři pravděpodobně neznají. Kdy jste zpozorovali jeho talent a jak se dostal k hraní na baskytaru? Byl to první hudební nástroj, na který hrál?

Aron: Ono to bylo tak, že když jsem byl ještě menší, tak David (h0wdy - pozn. red.) měl na horním patře studio, kam jsem nemohl chodit. Jednou mě tam vzal a byly tam různé hudební nástroje: basa, klavír, kytara a další.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aron Hodek (@aronthebassist)

Když jsem spatřil novou baskytaru, zeptal jsem se ho, zda si ji mohu vyzkoušet. Naučil jsem se na ní zahrát nějaké dva tóny, se kterými jsem později už jamoval.

Nejprve tě tedy učil hrát bratr a pak nějací další učitelé, nebo jak to probíhalo?

Aron: Nejprve mě učil bratr. Vlastně dosud mě učí bratr (smích),takže nikdo jiný.

10-ročný Komárňan Aron už stihol jamovať s veľkými menami svetovej R&B scény. Vie o ňom aj Justin Timberlake či Lenny Kravitz
Zdroj: Aron Archiv

h0wdy: Aron nechodí ani nechodil do ZUŠky nebo k nějakému učiteli. Měl různé lekce s hudebníky, s basáky ze světové třídy, jako například Ben Williams. Vždy, když jsme se setkali s různými umělci, byli ochotní a hodně mu poradili a ukázali. Opravdu byli všichni zlatí, ať už to byl Richard Bona, nebo kdokoli, těch jmen je mnoho. Aron měl odkud čerpat, ale skutečného učitele baskytary nemá. Dá se říci, že je samouk.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa David "h0wdy" Hodek (@h0wdy)

Samouk s podporou bratra, můžeme to tak nazvat?

h0wdy: No tak jo, ale proto říkám, že samouk, protože já nejsem baskytarista, ale bubeník a muzikant. To myslím tak, že zase když se ujmu nějakého nástroje, nejsem úplně mimo. (smích)

10-ročný Komárňan Aron už stihol jamovať s veľkými menami svetovej R&B scény. Vie o ňom aj Justin Timberlake či Lenny Kravitz
Zdroj: Howdy Archív

Baskytaru jsem měl už i před tím, než Aron hrál, ale nebyl to úplně můj obor. Ale hlavně jako bubeník a muzikant, který se živí hudbou, vím, co kapela nebo hudebníci vyžadují od basisty, a právě na základě toho můžu Arona vést. Kdybys byl profesionální záložník, tak dokážeš vysvětlit obránci, co má dělat.

Tebe tedy můžeme zařadit obecně jako hudebníka, ano?

h0wdy: V podstatě ano. Dlouho mě sice zařazovali jako bubeníka, ale už se hodně věnuji čemukoliv jinému, ať už je to produkce, nebo podobně, takže jsem i to, i to. Jsem hudebník, producent, bubeník, skladatel, manažer, všechno. (smích)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa David "h0wdy" Hodek (@h0wdy)

Kdy přišly první Aronovy úspěchy, kolik mu bylo tehdy let a jak se mu vlastně podařilo dostat na scénu?

h0wdy : Na domácí scénu se dostal velmi přirozeně — v tom slova smyslu, že vyrůstal v domácnosti, kde nás běžně navštěvovali různí muzikanti, protože jsou to moji kolegové a jsou mi velmi blízcí. Aron byl už od útlého dětství při tom, když u mě bylo více muzikantů a zkoušeli jsme spolu. Dokonce ještě před tím, než on sám hrál na baskytaru, jsme už všichni věděli, že velmi dobře cítí rytmus. Bylo nám jasné, že má vztah k hudbě.

Ten internetový úspěch však sklidil, až když jsem mu založil Instagram, neboť ze začátku jsem přidával jeho videa na ten můj.

Vše tedy začalo tím, že Aron hrál nějaké covery nebo jamoval a ty si ho přidával na svůj instagramový účet?

h0wdy: Reálně to bylo tak, že hned tři dny nato, co poprvé držel baskytaru, už dokázal hrát jednu ze svých oblíbených písniček. Tehdy jsem si řekl, že si ho natočím, aby mi to zůstalo na památku, a nakonec jsem to video i přidal na svůj instagramový profil.

Mnoho lidí mi v té době začalo psát, proč neudělám instagramový účet i jemu, přičemž argumentovali tím, že v dnešní době tam mají účet už i psi. (smích) Nakonec jsem mu tedy vytvořil profil. Vůbec jsem netušil, jak bych ho měl nazvat, a tak vzniklo zcela primitivní a jednoduché @aronthebassist.

Na tento účet jsem přidal tři videa a už druhý den tam měl najednou 25 tisíc followerů. Šlo převážně o lidi z Ameriky ao muzikantů. Aron se stal virálním hlavně mezi nimi, protože hrál covery na extrémně neznámé a nekomerční skladby. Prostě na kapely, které jsem poslouchal já. 

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96269 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se k Aronovi dostala velká zahraniční jména.
  • Se kterým velkým zahraničním jménem mají bratři Hodkovi nejzajímavější zážitek.
  • Na jaké scéně chce Aron prorazit.
  • Jaký unikátní projekt chystají bratři Hodkovi a čím je zajímavý.
  • Jaký má Aron vztah se slovenskými hudebníky a kteří z nich ho znají.
Zpět
Sdílet
Diskuse