Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2021 v 22:36
Čas čtení 2:54
Vojtěch Vanda

Česko porazilo Estonsko 6:2 a splnilo povinnost i přes hrozivou úvodní a závěrečnou desetiminutovku

Česko porazilo Estonsko 6:2 a splnilo povinnost i přes hrozivou úvodní a závěrečnou desetiminutovku
Zdroj: Adam Nurkiewicz/Getty Images
SPORT ČESKO ESTONSKO
Uložit Uložené

Čeští fotbalisté se ale zvládli oklepat a otevřeli střelnici.

Česká fotbalová reprezentace splnila povinnost a roztřílela svého prvního soupeře ve kvalifikační skupině na mistrovství světa v Kataru – Estonsko. Nasázela soupeři 6 branek; nejprve se prosadil Patrick Schick, na nějž navázal Antonín Barák, a do poločasu se dvakrát prosadil Tomáš Souček.

Hattrick Souček završil hned na počátku druhého poločasu. Do gólové listiny se posléze zapsal Jakub Jankto, a přestože národní tým dvakrát inkasoval, tak si Češi i přesto připsali vysokou výhru v poměru 2:6.

Doporučeno
Nová hymna pro fotbalovou reprezentaci sklízí kritiku. Je plná genderových stereotypů Nová hymna pro fotbalovou reprezentaci sklízí kritiku. Je plná genderových stereotypů 24. března 2021 v 16:58

Česká republika odstartovala kvalifikaci na světový šampionát v Kataru zápasem v exilu. Estonská hygiena nedovolila fotbalové reprezentaci pobaltského státu uspořádat utkání na svém území, a tak se musely oba týmy utkat v polské Lublani. Celky jsou součástí skupiny E, jejímiž členy jsou kromě nich ještě Belgie, Wales a Bělorusko


Trenér Šilhavý musel během nominace řešit několik absencí, nakonec se mu ale povedlo poskládat zajímavou jedenáctku. V brance se nastoupil Jiří Pavlenka, místo Alexe Krále se v sestavě objevil Lukáš Provod. Český fanoušek proto určitě očekával jeden z nejjednodušších zápasů ve skupině, což minimálně na začátku a na konci nebyla úplně pravda.

Tvrdé probuzení

Přestože Česko mělo poměrně převahu, Estonsko nepustilo naše hráče díky svému sešikovanému obrannému bloku do žádné šance. „Domácí” vyčkávali a čekali na české chyby, které chtěli potrestat brejky. A to se nakonec i stalo.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

Po hrozivé chybě Ondřeje Čelůstky, který nechal ve 12. minutě utéct útočníka Rauno Sappinena, se vedení ujali právě Estonci, jelikož hráč v modrém nasadil jako bonbonek jesle brankáři Pavlenkovi. Tato facka české mužstvo evidentně rozproudila, nicméně nedůslednost a patrná nervozita byla důvodem, proč se jim nelepil míč na kopačky.


Což potvrdil v 16. minutě Jakub Jankto, který sice vystihl nepřesnou přihrávku estonské obrany, ale osamocen nezvládl obstřelit branku Aksalua. Proto musel situaci v 18. minutě uklidňovat až Patrik Schick, který ustál souboj s jedním z estonských stoperů, a uklidil centr Vladimíra Daridy do soupeřovy svatyně. Bylo vidět, že morálka lipově zelených vzrostla; na branku Estonska začala létat jedna střela za druhou. Bohužel, žádná z nich nenašla cestu do sítě. 


Nakonec se ale povedlo české reprezentaci odčinit mizernou desetiminutovku gólem, který přišel v 27. minutě. Na začátku byl znovu centr českého kapitána Daridy, který našel špílmachra Schicka. Ten tělem přiklepl na paty Antonínu Barákovi, který pomocí patičky a obhození poslal míč do branky soupeře.


Do konce poločasu stihli čeští hráči vstřelit ještě dvě branky. Gól na 1:3 pro český tým vsítil nejlepší střelec West Hamu a nově korunovaný fotbalista roku Tomáš Souček, a to ve 32. minutě svou klasikou - náběhem na roh Jankta a přesnou ránu hlavičkou. Další branka, která přišla ve 35. minutě z kopačky Kadeřábka, ale nakonec kvůli Čelůstkově ofsajdu neplatila. Poslední, čtvrtá branka, byla zase dílem Součka, který ve 43. minutě po sklepnutí hrudí od Schicka, propálil všechno před sebou.

Střelnice

Český klid potvrdil v poločase Souček, který hrál s evidentní chutí, vletěl do skoro prohraného souboje, z nějž vybruslil Kadeřábek, a ten, jak na zlatém podnose, věnoval ve 48. minutě záložníkovi West Hamu hattrick jak na zlatém podnose. Na 6:1 v 56. minutě zvyšoval Jakub Jankto, když zavřel zadní tyč další z centů Daridy.

Český tým dominoval úplně vším, a bylo vidět, že estonský tým mele z posledního již v 60. minutě. Mohl za to také fakt, že část estonského týmu byla v karanténě, a, jednoduše řečeno, neměli prakticky koho střídat.


To se ale postupem času začalo měnit. Češi sice prostřídali, nicméně nedůslednosti se nezbavili. V 67. minutě musel Pavlenka vytahovat na tyč střelu Bogdana Vastsuka, následná dorážka Sappinena pak naštěstí letěla nad. A tak když během další estonské akce neodpískal rozhodčí jasnou ruku Čelůstky, Češi pokračovali ve snažení ohrozit soupeřovu branku.

Bylo však vidět, že střídání čerstvých posil udělalo v chemii hry trhliny, a tak místo skórování jsme spíš viděli pouze obléhání. A aby to ještě Estonsko zkomplikovalo, v 86. minutě při úprku dokázal pomocí tyče překonat Pavlenku Henri Anier, a snížil na konečný stav 2:6. Česká reprezentace si tak ověřila, že do sobotního zápasu s Belgií má, minimálně, co se obrany týče, ještě co pilovat.

Domů
Sdílet
Diskuse